Un studiu identifică o moleculă de ARN care suprimă tumorile de prostată


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Mulți pacienți cu cancer de prostată sunt tratați cu medicamente care reduc sau blochează hormonii care alimentează creșterea tumorii. Deși medicamentele sunt eficiente pentru o perioadă de timp, majoritatea pacienților dezvoltă în cele din urmă rezistență la aceste terapii.

Un nou studiu realizat de Washington University School of Medicine din St. Louis a identificat o moleculă de ARN care suprimă tumorile de prostată. Oamenii de știință au descoperit că cancerele de prostată dezvoltă modalități de a opri această moleculă de ARN pentru a-și permite să crească. Potrivit noii cercetări -; efectuate pe șoareci cărora li s-au implantat mostre de tumori de prostată umană -; restabilirea acestui așa-numit ARN necodificator lung ar putea fi o nouă strategie pentru tratarea cancerului de prostată care a dezvoltat rezistență la terapiile hormonale.

Studiul este publicat pe 5 noiembrie în Cancer Research, o revistă a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.

Medicamentele de care dispunem pentru a trata cancerul de prostată sunt eficiente inițial, dar majoritatea pacienților încep să dezvolte rezistență, iar medicamentele încetează de obicei să mai funcționeze după un an sau doi. În acel moment, opțiunile disponibile pentru acești pacienți sunt foarte limitate. Suntem interesați să răspundem acestei nevoi -; să dezvoltăm noi terapii pentru pacienții care au dezvoltat rezistență -; și credem că molecula de ARN pe care am identificat-o poate duce la o abordare eficientă.”

Nupam P. Mahajan, PhD, autor principal, profesor de chirurgie, Divizia de chirurgie urologică

Proteina cheie care determină creșterea tumorilor de prostată, receptorul androgenic, se leagă de testosteron și stimulează creșterea cancerului. Studiind porțiunea de ADN care codifică receptorul androgenic, cercetătorii au descoperit că o secțiune a moleculei de ADN de lângă receptorul androgenic producea o moleculă numită ARN necodificator lung. Aceștia au descoperit că acest ARN necodificator lung joacă un rol-cheie în reglarea receptorului de androgeni și viceversa. Din cauza poziției sale de lângă receptorul de androgeni în genom, cercetătorii l-au numit NXTAR (next to androgen receptor).

“În cazul cancerului de prostată, receptorul de androgeni este foarte inteligent”, a declarat Mahajan, care este, de asemenea, membru cercetător al Siteman Cancer Center din cadrul Barnes-Jewish Hospital și al Washington University School of Medicine. “Cercetările noastre arată că acesta își suprimă propriul supresor; în esență, se leagă de NXTAR și îl oprește. Acest lucru înseamnă că în toate probele de cancer de prostată pe care le studiem, găsim rareori NXTAR, deoarece este suprimat de prezența masivă a receptorului de androgeni în aceste tipuri de tumori. Am descoperit NXTAR prin utilizarea unui medicament dezvoltat de laboratorul meu care suprimă receptorul de androgeni. Atunci când receptorul androgenic este suprimat, NXTAR începe să apară. Când am văzut acest lucru, am bănuit că am descoperit un supresor de tumori.”

Medicamentul, numit (R)-9b, a fost dezvoltat pentru a ataca un aspect diferit al biologiei cancerului de prostată, reducând expresia receptorului androgenic în general, mai degrabă decât blocând doar capacitatea acestuia de a se lega de testosteron sau reducând nivelul general de testosteron din organism, așa cum fac medicamentele aprobate în prezent. Dar, în acest studiu, (R)-9b a sfârșit prin a servi drept instrument pentru a dezvălui prezența și rolul NXTAR.

Studiind eșantioane de tumori de prostată umane implantate în șoareci, cercetătorii au arătat că restabilirea expresiei NXTAR a determinat reducerea tumorilor. De asemenea, au arătat că nu au avut nevoie de întregul ARN necodificator lung pentru a obține acest efect. O mică secțiune cheie a moleculei NXTAR este suficientă pentru a opri receptorul de androgeni.

“Sperăm să dezvoltăm atât acest medicament (R)-9b, cât și NXTAR în noi terapii pentru pacienții cu cancer de prostată care au dezvoltat rezistență la tratamentele de primă linie”, a declarat Mahajan. “O strategie posibilă este încapsularea medicamentului cu moleculă mică și a piesei cheie a NXTAR în nanoparticule, poate în aceeași nanoparticulă, și închiderea receptorului de androgeni în două moduri diferite.”

Mahajan a colaborat cu Biroul de management tehnologic al Universității Washington pentru a depune o cerere de brevet privind potențialele utilizări ale NXTAR ca terapie. În plus, Moffitt Cancer Center din Tampa, Florida, unde Mahajan a fost membru al facultății înainte de a se alătura Universității Washington, a depus o cerere de brevet privind medicamentul (R)-9b. Inhibitorul (R)-9b a fost licențiat unei companii de biotehnologie nou înființate numită TechnoGenesys. Mahajan și co-autorul Kiran Mahajan sunt co-fondatori ai companiei.

Această lucrare a fost susținută de Institutul Național de Cancer (NCI) al Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), numerele de grant 1R01CA208258 și 5R01CA227025; Fundația pentru Cancerul de Prostată (PCF), numărul de grant 17CHAL06; și Departamentul Apărării (DOD), numărul de grant W81XWH-21-1-0202.

Inhibitorul (R)-9b a fost licențiat unei companii de biotehnologie nou înființate numită TechnoGenesys. Mahajan și co-autorul Kiran Mahajan sunt co-fondatori ai companiei. De asemenea, ei dețin acțiuni și sunt consultanți la TechnoGenesys.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend