Un studiu leagă leziunile nervoase ale urechii interne induse de zgomot de hidrops endolimfatic


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Expunerea la zgomote puternice, cum ar fi o petardă sau un concert care îți taie urechile, este cea mai frecventă cauză de pierdere a auzului care poate fi prevenită. Cercetările sugerează că 12% sau mai mult din populația mondială este expusă riscului de pierdere a auzului cauzată de zgomot.

Sunetele puternice pot provoca o pierdere a celulelor nervoase auditive din urechea internă, care sunt responsabile pentru trimiterea informațiilor acustice către creier, ceea ce duce la dificultăți de auz. Cu toate acestea, mecanismul care stă la baza acestei pierderi de auz nu este pe deplin înțeles.

Acum, un nou studiu de la Keck Medicine of USC leagă acest tip de afectare a nervilor urechii interne de o afecțiune cunoscută sub numele de hidrops endolimfatic, o acumulare de lichid în urechea internă, arătând că ambele apar la nivelurile de expunere la zgomot pe care oamenii le-ar putea întâlni în viața de zi cu zi.

În plus, cercetătorii au descoperit că tratarea acumulării de lichid rezultate cu o soluție salină ușor de găsit a diminuat leziunile nervoase din urechea internă.

“Această cercetare oferă indicii pentru a înțelege mai bine cum și când apar leziunile urechilor induse de zgomot și sugerează noi modalități de detectare și prevenire a pierderii auzului.”

John Oghalai, MD, otolaringolog la Keck Medicine, președinte al Departamentului USC Caruso de Otorinolaringologie – Chirurgie a capului și gâtului și autor principal al studiului

Un studiu anterior al lui Oghalai, efectuat pe șoareci expuși la unde de presiune de explozie care simulează o explozie de bombă, a făcut legătura între leziunile nervoase și acumularea de lichid în urechea internă.

Pentru acest studiu, Oghalai și colegii săi au vrut să exploreze efectul unor sunete puternice obișnuite, cu valori cuprinse între 80 și 100 de decibeli, asupra urechii. După expunere, ei au folosit o tehnică de imagistică cunoscută sub numele de tomografie în coerență optică pentru a măsura nivelul de lichid din urechea internă în cohlee, osul gol, în formă de spirală, care se găsește în urechea internă.

Până la expunerea la un sunet de 95 de decibeli, nivelul fluidului din urechea internă a rămas normal. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, după expunerea la 100 de decibeli -; ceea ce este echivalent cu sunete precum cele produse de o mașină de tuns iarba electrică, o drujbă sau o motocicletă -; șoarecii au dezvoltat o acumulare de lichid în urechea internă în câteva ore. La o săptămână după această expunere, s-a constatat că animalele pierduseră celulele nervoase auditive.

Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au aplicat soluție salină hipertonică, o soluție pe bază de sare utilizată pentru tratarea congestiilor nazale la oameni, în urechile afectate la o oră după expunerea la zgomot, atât acumularea imediată de lichid, cât și leziunile nervoase pe termen lung s-au diminuat, ceea ce implică faptul că pierderea auzului ar putea fi cel puțin parțial prevenită.

Aceste rezultate ale studiului au mai multe implicații importante, potrivit lui Oghalai, mai ales că pierderea celulelor nervoase din urechea internă este cunoscută sub numele de “pierderea ascunsă a auzului”, deoarece testele de auz nu pot detecta aceste daune.

“În primul rând, dacă urechile umane expuse la zgomote puternice, cum ar fi o sirenă sau desfășurarea unui airbag, pot fi scanate pentru un nivel de acumulare de lichid -; și această tehnologie este deja testată -; profesioniștii din domeniul medical ar putea avea o modalitate de a diagnostica deteriorarea iminentă a nervilor”, a spus el. “În al doilea rând, dacă scanarea a descoperit acumularea de lichid, oamenii ar putea fi tratați cu soluție salină hipertonică și, eventual, ar putea să-și salveze auzul”.

El crede, de asemenea, că studiul deschide o nouă fereastră în înțelegerea bolii Meniere, o afecțiune a urechii interne care provoacă vertij, țiuit în urechi (tinitus) și pierderea auzului.

“Anterior, se credea că acumularea de lichid în urechea internă era legată în principal de boala Meniere. Acest studiu indică faptul că persoanele expuse la zgomote puternice experimentează modificări similare”, a spus el.

Oghalai speră că acest studiu va duce la continuarea cercetărilor privind motivele pentru care apare acumularea de lichid în ureche și va încuraja dezvoltarea unor tratamente mai bune pentru boala Meniere.

Studiul a fost susținut de Institutul Național pentru Surditate și alte tulburări de comunicare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend