Un studiu nu găsește nicio legătură între terapia hormonală la menopauză și riscul crescut de demență


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Utilizarea terapiei hormonale la menopauză (MHT, cunoscută și sub numele de terapie de substituție hormonală, HRT) nu este asociată cu un risc crescut de apariție a demenței, indiferent de tipul de hormon, doza sau durata, concluzionează un studiu britanic de amploare publicat astăzi de The BMJ.

În cadrul subgrupului de femei cu un diagnostic specific pentru boala Alzheimer, s-a constatat o asociere cu risc ușor crescut în cazul utilizării tratamentelor cu estrogeni-progestogeni, dar măsurabilă doar pentru utilizarea pe termen lung (5 ani sau mai mult).

Cercetătorii spun că acest studiu “aduce claritate unor constatări inconsistente anterior și ar trebui să liniștească femeile care au nevoie de terapie hormonală la menopauză”.

MHT este utilizată pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, tulburările de somn, schimbările de dispoziție, pierderile de memorie și depresia. Tratamentele includ tablete care conțin doar estrogen sau o combinație de estrogen și progestogen, precum și plasturi, geluri și creme.

Unele simptome ale menopauzei sunt similare cu semnele timpurii ale demenței. Studiile de laborator și studiile de mică amploare au sugerat o legătură benefică între estrogeni și declinul cerebral legat de vârstă. Cu toate acestea, cel mai amplu studiu privind MHT, Women’s Health Initiative Memory Study, a constatat un risc crescut de apariție a demenței în rândul utilizatoarelor de tratamente cu estrogeni-progestogeni.

Un studiu observațional recent de mare amploare realizat în Finlanda a semnalat un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer în rândul utilizatoarelor atât de tratamente cu estrogeni, cât și de tratamente cu estrogeni-progestogeni, însă studiul a avut unele deficiențe metodologice.

Pentru a remedia această incertitudine, cercetătorii de la Universitățile din Nottingham, Oxford și Southampton și-au propus să investigheze riscurile de apariție a demenței la femeile care utilizează oricare dintre tratamentele de terapie hormonală pentru menopauză prescrise în mod obișnuit în cadrul Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit.

Aceștia au folosit două baze de date de îngrijire primară din Marea Britanie (QResearch și CPRD) pentru a analiza prescripțiile de MHT pentru 118.501 femei cu vârsta de 55 de ani și peste diagnosticate cu demență între 1998 și 2020 (cazuri) și 497.416 de femei asortate după vârstă și medicină generală, dar fără înregistrări pentru demență (controale).

Au fost utilizate toate informațiile din rețetele MHT emise cu mai mult de trei ani înainte de diagnosticul de caz, inclusiv tipul de hormon, doza și metoda de administrare.

În analiză au fost luați în considerare și alți factori relevanți, cum ar fi istoricul familial, fumatul, consumul de alcool, afecțiunile preexistente (comorbidități) și alte medicamente prescrise.

În total, 16.291 (14%) de cazuri și 68.726 (14%) de controale fuseseră expuse la terapia hormonală la menopauză în perioada de până la trei ani înainte de diagnostic.

După ajustarea pentru întreaga gamă de factori cu potențial de confuzie, cercetătorii nu au descoperit nicio asociere globală între utilizarea terapiei hormonale și riscul de demență, indiferent de tipul de hormon, de aplicare, de doză sau de durata tratamentului.

În cadrul subgrupului de persoane cu vârsta mai mică de 80 de ani care luaseră terapie exclusiv cu estrogeni timp de 10 ani sau mai mult, aceștia au constatat o ușoară scădere a riscului de demență.

Cu toate acestea, o analiză a cazurilor cu un diagnostic specific de boală Alzheimer a arătat o ușoară creștere a riscului asociat cu terapia estrogen-progestogen. Aceasta a crescut treptat cu fiecare an de expunere, ajungând la o creștere medie de 11% a riscului pentru o utilizare între 5 și 9 ani și la o medie de 19% pentru o utilizare de 10 ani sau mai mult – echivalentul a, respectiv, cinci și șapte cazuri suplimentare la 10.000 de femei-ani.

Acesta este un studiu observațional, deci nu poate stabili cauza, iar cercetătorii recunosc unele limitări, cum ar fi înregistrarea incompletă a simptomelor menopauzei, în special în cazul femeilor înregistrate după menopauză, care ar fi putut să le afecteze rezultatele.

Cu toate acestea, studiul a utilizat un eșantion mare de date din registrele de asistență medicală primară și a fost conceput nu numai pentru a evalua riscul general pentru femeile expuse la diferite tipuri de terapie hormonală pe termen lung, ci și pentru a explora diferențele dintre hormonii componenți, oferind noi estimări mai fiabile pentru medici și pacientele lor.

Cercetătorii spun că acest studiu oferă cele mai detaliate estimări ale riscului pentru tratamentele individuale, iar rezultatele lor sunt în concordanță cu preocupările existente în ghidurile privind expunerile pe termen lung la tratamentele combinate de terapie hormonală.

“Constatările vor fi utile pentru factorii de decizie politică, medici și pacienți atunci când fac alegeri cu privire la terapia hormonală”, concluzionează aceștia.

În general, aceste observații nu schimbă recomandarea conform căreia terapia hormonală la menopauză nu ar trebui utilizată pentru a preveni demența, spun cercetătorii americani într-un articol de opinie legat de acest subiect. În același timp, este util ca furnizorii de servicii să pună în context constatările privind demența pentru pacienți, adaugă ei.

“Indicația primară pentru terapia hormonală continuă să fie tratamentul simptomelor vasomotorii, iar studiul actual ar trebui să ofere reasigurări femeilor și furnizorilor lor atunci când tratamentul este prescris din acest motiv”, concluzionează aceștia.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend