Un studiu pe șoareci dezvăluie modul în care colesterolul ridicat ajută la răspândirea cancerului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Colesterolul – care este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, produsă în ficat – ajută la producerea de hormoni și vitamine esențiale din organism. În cantități mari, colesterolul se acumulează în organism pentru a forma depozite cunoscute sub numele de plăci, care blochează vasele de sânge. Acest lucru poate avea ca rezultat un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o altă problemă de sănătate asociată.

Unele cercetări implică nivelurile ridicate de colesterol în unele tipuri de cancer, dar oamenii de știință nu înțeleg pe deplin mecanismul exact.Cu toate acestea, oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Duke din Durham, NC, au propus recent o explicație pentru acest fenomen.

Studiind reglarea colesterolului în celulele canceroase și la șoareci, ei sugerează că nivelurile ridicate de colesterol pot alimenta rezistența cancerului la moartea celulară, ceea ce poate agrava rezultatele bolii.

Descoperirile lor dezvăluie un mecanism nedescoperit anterior prin care nivelurile ridicate de colesterol influențează celulele canceroase din organism.

Cercetătorul principal, Dr. Donald McDonnell, Ph.D. – profesor de farmacologie și biologie a cancerului – a explicat pentru Medical News Today semnificația rezultatelor lor.

El a spus: “Credem că [munca noastră] abordează întrebări de lungă durată cu privire la impactul supraalimentației, al obezității și al dislipidemiei/hipercolesterolemiei asupra patbiologiei cancerului”.”Există o abundență de dovezi epidemiologice care leagă hipercolesterolemiaSursa de încredere de rezultate mai slabe la [persoanele] cu majoritatea cancerelor, [iar acum] credem că am găsit motivul și am definit o modalitate complet nouă de a trata aceste cancere.”

Dr. Donald McDonnell, Ph.D.

Dr. Lynne Elmore, Ph.D. – director științific principal al departamentului de biologie celulară și cercetare preclinică a cancerului din cadrul Societății Americane de Cancer – a împărtășit, de asemenea, această concluzie.

Dr. Elmore a explicat: “Datele publicate au demonstrat că un nivel ridicat de colesterol favorizează creșterea cancerelor mamare și ginecologice estrogen-pozitive datorită derivaților colesterolului care acționează ca estrogenul, alimentând creșterea cancerului.”

“Dar în acest studiu”, a adăugat ea, “echipa de cercetare a observat că cancerele care nu se bazează pe estrogen pentru a se dezvolta (estrogen-negative) sunt totuși asociate cu o boală mai gravă prin colesterol ridicat. Acest lucru sugerează cu tărie că există cel puțin un alt mecanism de acțiune asupra cancerului pentru colesterolul ridicat, ceea ce a stat la baza acestui studiu cuprinzător.”

Rezultatele acestui studiu apar în revista Nature Communications.

Nivelurile ridicate de colesterol și imunitatea împotriva morții celulare


Cercetătorii și-au efectuat studiile folosind linii celulare și modele de șoareci.

Rezultatele arată că 27HC, care este un derivat al colesterolului obținut prin oxidare, este implicat în cancere.

La modelele animale, cercetătorii au observat că expunerea cronică la 27HC a dus la creșterea unor tumori care erau înalt metastatice – adică se răspândeau din locul în care s-au format inițial în alte părți ale corpului.

Într-o întorsătură interesantă, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că 27HC a indus un stres metabolic în celulele canceroase, ceea ce le-a permis să scape de un proces natural de moarte celulară numit feroptosis. Ca urmare, acest lucru a crescut capacitatea de formare a tumorilor și capacitatea de metastază a celulelor canceroase.

Aceste descoperiri sugerează o explicație pentru rolul colesterolului în rezistența celulelor canceroase la moartea celulară, alimentând astfel creșterea și răspândirea cancerului.

Dr. Elmore a dezvăluit pentru MNT importanța înțelegerii a ceea ce face ca celulele canceroase să crească și să se răspândească. “Dacă vom cunoaște mediatorii cheie [ai cancerului], acest lucru ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unor terapii țintite pentru a trata și poate preveni cancerele”, a explicat ea.

Rezultate promițătoare


Rezultatele experimentelor inițiale par promițătoare. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a confirma implicațiile clinice ale acestui studiu.

În primul rând, Dr. McDonnell și echipa recunosc că nu au înțeles încă modul în care rezistența la feroptoză crește capacitatea de formare a tumorilor și capacitatea de metastază a celulelor canceroase.

De asemenea, ei dezvăluie planurile de a-și extinde cercetările și la alte tipuri de cancere în afara celor de sân și ginecologice.

Cu toate acestea, un lucru este clar: rezultatele acestui studiu se adaugă la informațiile existente disponibile despre colesterol și cancer. De asemenea, face un pas înainte prin explorarea altor mecanisme de acțiune a colesterolului în cancer, iar acest lucru ar putea avea într-o zi o importanță clinică semnificativă.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend