Un studiu poziționează vaccinarea HPV în doză unică drept o intervenție de mare impact în domeniul sănătății publice


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În încercarea de a elimina cancerul de col uterin, cercetătorii au oferit vești promițătoare la 17 noiembrie, în cadrul celei de-a 34-a Conferințe internaționale privind virusul papiloma din Toronto.

Un studiu randomizat controlat efectuat pe 2.275 de femei din Kenya a arătat că o singură doză de vaccin împotriva papilomavirusului uman (HPV) a fost foarte eficientă. Standardul actual pentru femei este de trei doze.

Vaccinul cu o singură doză a fost foarte eficient la 18 luni pentru vaccinarea împotriva HPV. Eficacitatea unei singure doze a fost aceeași cu cea a dozelor multiple.”

Ruanne Barnabas, cercetător principal al studiului și profesor de sănătate globală la Facultatea de Medicină a Universității din Washington

Această știre ar putea grăbi foarte mult ritmul vaccinărilor și aduce o energie reînnoită în demersul de a face din cancerul de col uterin primul cancer care să fie eradicat la nivel mondial. În prezent, doar 15% dintre femei sunt vaccinate împotriva HPV, potrivit unei analize publicate în martie în Preventive Medicine, care a schițat un plan de acțiune pentru eliminarea bolii.

Barnabas a declarat că studiul KEN-SHE ar putea ajuta Organizația Mondială a Sănătății să își atingă obiectivul de a vaccina împotriva HPV 90% dintre fetele de 15 ani până în 2030. Ea a spus că un vaccin cu o singură doză ar simplifica logistica și ar scădea costurile. Rezumatul a fost prezentat în aceeași zi în care OMS marchează prima aniversare a angajamentului mondial de a pune capăt unui cancer.

“Aceste constatări sunt un schimbător de joc care poate reduce substanțial incidența cancerului de col uterin atribuit HPV și poziționează vaccinarea HPV cu o singură doză ca o intervenție de sănătate publică de mare valoare și cu impact ridicat, care este la îndemâna noastră”, a declarat directorul general interimar al Institutului de Cercetare Medicală din Kenya (KEMRI), profesorul Sam Kariuki.

La fel ca multe țări africane, lansarea programului de vaccinare anti-HPV din Kenya s-a confruntat cu provocările legate de livrarea vaccinului, cu o absorbție scăzută a celei de-a doua doze de HPV, coroborată cu deficitul global de vaccinuri anti-HPV.

În cadrul studiului, femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani au fost repartizate aleatoriu la o terapie și au fost urmărite din decembrie 2018 până în iunie 2021:

  • 760 au primit un vaccin bivalent care a acoperit două tulpini de HPV (16/18), care reprezintă 70% din cazuri;
  • 758 au primit un vaccin nonavalent care a acoperit șapte tulpini de HPV (16/18/31/31/33/45/52/58), care reprezintă 90% din cazuri;
  • 757 au primit un vaccin care protejează împotriva meningitei meningococice.


După 18 luni, vaccinul bivalent a avut o eficacitate de 97,5% împotriva HPV 16/18, iar vaccinul nonavalent a avut o eficacitate de 97,5% împotriva HPV 16/18. Vaccinul nonavalent a avut o eficacitate de 89% împotriva HPV 16/18/31/33/45/52/58. Chiar dacă femeile au fost testate pozitiv pentru o tulpină de HPV, vaccinul le-a protejat împotriva altor tulpini ale virusului.

Majoritatea participantelor (57%) aveau între 15 și 17 ani și majoritatea au raportat un singur partener sexual de-a lungul vieții (61%). Pentru a fi eligibile, participantele trebuiau să fie active din punct de vedere sexual, să nu aibă mai mult de cinci parteneri de-a lungul vieții, să fie HIV-negative și să nu aibă antecedente de vaccinare împotriva HPV.

Cercetătorii au declarat că trebuie făcute mai multe studii pentru a testa cât timp durează vaccinul.

“Acest studiu aduce o nouă energie pentru eliminarea cancerului de col uterin. Aduce o mare speranță pentru femeile care trăiesc în țări precum Kenya, care au o povară ridicată a bolii”, a declarat Dr. Nelly Mugo, co-investigator principal în cadrul studiului și cercetător științific principal principal senior în domeniul cercetării clinice la Centrul de Cercetare Clinică din cadrul Institutului de Cercetare Medicală din Kenya din Nairobi. Ea este, de asemenea, profesor asociat de cercetare în domeniul sănătății globale la UW.

Cercetătorii au declarat că un impuls pentru studiu a fost secția de cancer de col uterin de la Spitalul Național Kenyatta din Nairobi. Ei au spus că vor ca secția să fie goală.

“Cred că voi vedea cancerul de col uterin eliminat în timpul vieții mele”, a declarat Dr. Maricianah Onono de la KEMRI. “Așa că, haideți să facem asta – o injecție pentru fiecare femeie!”.

Potrivit OMS, majoritatea femeilor și bărbaților activi din punct de vedere sexual vor fi infectați cu HPV la un moment dat în viața lor, iar unii vor fi infectați în mod repetat. Momentul de vârf pentru dobândirea infecției, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, este la scurt timp după ce au devenit activi sexual. În timp ce nouă din 10 infecții cu HPV dispar de la sine în doi ani, altele duc la apariția cancerului sistemului reproducător, în principal a cancerului de col uterin. HPV poate provoca, de asemenea, cancere ale colului uterin, vaginului, vulvei, penisului și cancer orofaringian (gât, limbă și amigdale).

La nivel mondial, cancerul de col uterin ucide o femeie la fiecare două minute, potrivit directorului general al OMS, Dr. Tedros Ghebreyesus. Cele mai multe dintre aceste decese se înregistrează în Africa, care suportă 80% din povara cancerului de col uterin, potrivit OMS.

Acest studiu are loc la 15 ani după ce Food and Drug Administration din SUA a aprobat primul vaccin împotriva HPV. Merck a produs Gardasil în 2006, care a prevenit patru tipuri de HPV (6/11/16/18). De atunci, au fost introduse alte două vaccinuri împotriva HPV: Cervarix (care previne HPV 16/18) a fost aprobat în 2009, iar Gardasil-9, care previne alte cinci tipuri de HPV cu risc ridicat, a fost aprobat în 2014. Cu toate acestea, din cauza costurilor și a aprovizionării limitate cu vaccinuri, acoperirea a fost scăzută în zonele cu cea mai mare povară a cancerului de col uterin.

Barnabas a declarat că femeilor li s-au administrat doze multiple de vaccin anti-HPV din cauza lipsei de dovezi privind eficacitatea unui vaccin cu o singură doză și a preocupărilor legate de diferențele de eficacitate semnificative din punct de vedere clinic.

Studiul a fost finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates. Cercetătorii au provenit de la Centrul KEMRI pentru cercetare clinică din Thika, Kenya; Centrul KEMRI pentru cercetare medicală din Kisumu, Kenya; Laboratorul Mombasa al Universității Washington din Mombasa, Kenya; Centrul internațional de cercetare clinică de la Școala de medicină a Universității Washington din Seattle; și Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend