Un studiu scoate la iveală efectele necunoscute ale virusului COVID-19 asupra sistemului imunitar


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

COVID-19 reduce numărul și competența funcțională a anumitor tipuri de celule imune din sânge, spun cercetătorii LMU. Acest lucru ar putea afecta răspunsurile la infecțiile secundare.

Coronavirusul SARS-CoV-2 provoacă o boală moderată până la severă la 3-10% dintre cei infectați. În astfel de cazuri, sistemul imunitar reacționează în mod exagerat la virus, declanșând un răspuns imunitar înnăscut aberant care se caracterizează prin inflamație sistemică, coagulare intravasculară a sângelui și afectarea sistemului cardiovascular.

O echipă condusă de profesorul de imunologie Anne Krug de la Centrul Biomedical (BMC) al LMU, din care au făcut parte numeroși cercetători de la BMC și de la Centrul Medical LMU, a realizat un studiu cuprinzător al acestui fenomen și a descoperit efecte necunoscute până acum ale virusului asupra sistemului imunitar. În jurnalul PLOS Pathogens, aceștia raportează că, în urma infecției cu SARS-CoV-2, numărul de celule imunitare numite celule dendritice din circulație scade, în timp ce funcționalitatea fracțiunii rămase este afectată. Autorii consideră că acest lucru ar putea face ca pacienții să fie mai susceptibili la infecții secundare în timpul și imediat după recuperarea după o criză de COVID-19.

Celulele dendritice (DC) sunt responsabile de inițierea răspunsurilor imune împotriva agenților patogeni invazivi. Ele fac acest lucru prin activarea celulelor T ajutătoare, care, la rândul lor, stimulează celulele B să secrete anticorpi îndreptați împotriva invadatorului. Krug și colegii săi și-au propus să determine efectele unei infecții moderate până la severe cu coronavirus asupra acestui proces. Aceștia au analizat probe de sânge obținute de la 65 de pacienți COVID-19 care au fost tratați la LMU Medical Center. Ei au constatat că în aceste probe existau mai puține DC decât în sângele controalelor sănătoase.

Mai mult, DCs izolate din sângele pacienților au prezentat o capacitate redusă de a activa celulele T. “De fapt, ne așteptam ca DC izolate de la pacienții infectați cu SARS-CoV-2 să activeze celulele T mai puternic decât DC obținute de la donatori sănătoși”, spune Krug. “Cu toate acestea, am descoperit că, în cursul bolii, proteinele prezente pe suprafața DC-urilor din sângele pacienților au fost modificate într-un mod care le-a făcut mai susceptibile de a inhiba răspunsurile celulelor T.” În ciuda acestui fapt, la 15 zile după diagnosticare, 90% dintre acești pacienți generaseră anticorpi direcționați împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2, iar mulți dintre ei activaseră, de asemenea, un răspuns al celulelor T. – aceste răspunsuri sunt semnele unei reacții imune robuste împotriva virusului.

Așadar, scăderea numărului și funcționalitatea redusă a DCs nu pare să aibă un impact negativ asupra răspunsului imunitar la coronavirusul în sine”.

Anne Krug, profesor de imunologie, Centrul Biomedical al LMU


Cu toate acestea, ea este convinsă că numărul redus și funcția alterată a DCs este semnificativă. Este de conceput că acest lucru ar putea determina sistemul imunitar să reacționeze mai puțin puternic decât era de așteptat la infecțiile bacteriene sau la alte infecții virale după recuperarea de la COVID-19, dar această posibilitate va necesita investigații clinice suplimentare.

Ce ar putea explica diminuarea numărului de DC în sânge și scăderea capacității lor de a stimula celulele T? – Krug are mai multe ipoteze de oferit. Ar putea reprezenta, de fapt, un proces de reglementare adecvat, sugerează ea. COVID-19 este adesea asociat cu reacții inflamatorii viguroase – astfel încât fenomenul ar putea face parte dintr-o încercare de a reduce procesele inflamatorii. Celulele dendritice ar putea migra din sânge în țesuturile inflamate, cum ar fi plămânii, ceea ce ar putea explica scăderea numărului de CD din circulație. “Cu toate acestea, am constatat, de asemenea, că regenerarea celulelor dendritice este întârziată”, subliniază Krug. Autorii studiului consideră că acest fenomen ar putea slăbi capacitatea pacienților de a crea răspunsuri imune eficiente la alți agenți patogeni în timpul și imediat după o infecție simptomatică cu COVID-19. Echipa va explora acum această problemă în continuare, în încercarea de a determina dacă efectele SARS-CoV-2 asupra DCs joacă un rol în COVID pe termen lung.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend