Un studiu sugerează că persoanele seropozitive produc anticorpi anti-SARS-CoV-2 cu o potență și o amploare îmbunătățite


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Au trecut douăzeci de luni de când a început pandemia de coronavirus 2019 (COVID-19), cu 243 de milioane de persoane infectate, 4,94 milioane de decese și 6,3 miliarde de doze de vaccinuri administrate.
Numeroase studii au arătat până în prezent că protecția împotriva infecției este legată de producerea de anticorpi neutralizanți împotriva proteinei spike (S) a coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2). Proteina spike este o glicoproteină de fuziune metastabilă, trimerică de clasa 1, compusă din subunitățile S1 și S2. Aceasta mediază intrarea virusului în celulele gazdă după ce se leagă de receptorul uman al enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) și de heparan sulfații de pe suprafața celulară.

Anticorpii neutralizanți puternici generați după vaccinare recunosc subunitatea S1 a fiecărui monomer, inclusiv situsurile imunodominante ale domeniului de legare a receptorilor (RBD) și ale domeniului N-terminal (NTD). S-a demonstrat că majoritatea anticorpilor neutralizanți se leagă de motivul de legare a receptorului (RBM) din RBD, iar o fracțiune mai mică vizează NTD. Anticorpii neutralizanți împotriva subunității S2 au o potență extrem de scăzută.

Deoarece varianta delta este principalul agent cauzal care stă la baza infecțiilor de debut în rândul persoanelor complet vaccinate, devine imperios necesar să se înțeleagă mecanismele moleculare ale răspunsului imunitar la vaccinare.

Cercetătorii au izolat celule unice în rândul persoanelor cu și fără infecție anterioară cu SARS-CoV-2 vaccinate cu vaccinul BNT162b2 mRNA și au comparat natura răspunsului anticorpilor neutralizanți împotriva virusului Wuhan original și a variantelor ulterioare. Studiul a fost publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Detalii despre studiu


Cercetătorii au înrolat zece donatori vaccinați cu vaccinul BNT162b2 mRNA, dintre care cinci erau persoane sănătoase, naive la infecția cu SARS-CoV-2 în momentul înrolării. În același timp, ceilalți cinci fuseseră expuși în trecut la infecție și erau convalescenți.

Analiza plasmei acestor persoane a arătat că seropozitivii au avut o creștere de 2,46 ori mai mare a celulelor B cu memorie CD19+ CD27+ IgDIgM- specifice proteinei S (MBC – cruciale în asigurarea imunității umorale) în comparație cu sero-negativii și o creștere generală a nivelului de CD19+ CD27+ IgDIgM- MBC cu 10%. Plasma de la persoanele seropozitive a prezentat o activitate de legare mai mare la proteina S și la toate domeniile testate decât la persoanele seronegative.

S-au utilizat teste de sortare celulară pentru a izola și analiza anticorpii neutralizați (nAbs) post-vaccinare. Au fost sortate aproape șase mii de celule. Peste trei mii au produs anticorpi monoclonali împotriva proteinei spike, iar peste patru sute au neutralizat virusul SARS-Coronavirus Wuhan original. Au fost izolați patru sute unsprezece nAbs, dintre care 71 proveneau de la sero-negativi și 340 de la sero-pozitivi. Fracțiunea globală a celulelor B specifice proteinei S care produc nAbs a fost de 7,5% pentru persoanele seronegative și de 14,8% pentru persoanele seropozitive.

Persoanele seropozitive au avut un procent global mai mare de nAbs care neutralizează mutanții în comparație cu persoanele seronegative. Frecvența medie a nAbs de la persoanele seropozitive care neutralizează variantele alfa, beta și gamma a fost de 80,6 (n=274), 39,4 (n=134) și, respectiv, 62,0% (n=211), comparativ cu 70,4 (n=50), 22,5 (n=16) și, respectiv, 43,6% (n=31) la persoanele seronegative.

La caracterizarea în continuare a amplorii de acoperire împotriva variantelor de către acești nAbs, s-a constatat că persoanele seropozitive constituiau 71,0%, 62,5%, 23,7%, 22,8%, 53,1% din întregul repertoriu de nAbs, în timp ce nAbs de la donatorii seronegativi erau 48,1%, 38,5%, 17,3%, 17,3%, 34,6% împotriva virusului Wuhan SARS-CoV-2 și a variantelor alfa, beta, gamma și delta, respectiv.

În general, s-a demonstrat că variantele B.1.351 (Beta) și B.1.1.248 (Gamma) au scăpat aproape șaptezeci la sută din anticorpii neutralizanți. În același timp, o parte mult mai mică a fost afectată de variantele B.1.1.7 (Alfa) și B.1.617.2 (Delta). Pierderea globală a neutralizării a fost întotdeauna semnificativ mai mare în cazul anticorpilor de la persoanele naive. Acest lucru s-a datorat, de asemenea, parțial, liniei germinale IGHV2-5; IGHJ4-1, care a fost găsită numai la persoanele convalescente și care a generat anticorpi puternici și larg neutralizanți.

Implicațiile studiului


Acest studiu a arătat că o a treia rundă de generare de anticorpi în organism ar putea îmbunătăți imunitatea împotriva celor mai virulente variante SARS-CoV-2. Acest lucru implică faptul că persoanele fără expunere anterioară la virus ar putea beneficia foarte mult de o a treia rundă de vaccinare. Acest lucru ar ține la distanță infecțiile revoluționare, ar ajuta oamenii de știință să formuleze vaccinuri mai bune și mai puternice și ar contribui la limitarea bolii.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend