Unde mi-a dispărut libidoul? 4 cauze ale apetitului sexual scăzut la femei


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sex drive-ul a trecut în parcare? Una dintre aceste probleme ar putea fi vinovată.
Este normal să vă pierdeți interesul pentru sex din când în când, mai ales pe măsură ce îmbătrâniți. De fapt, s-ar putea să nu fie o mare problemă pentru tine dacă te simți confortabil cu asta.

Dar dacă o scădere a libidoului, cunoscută și sub numele de dorință sexuală, îți afectează viața de zi cu zi – sau provoacă o ruptură cu un partener – probabil că te întrebi cum să faci ca lucrurile să meargă din nou.

Primul pas? Găsirea cauzei principale.

Dorința sexuală scăzută: Cauze comune pentru o problemă comună


Libidoul scăzut se întâmplă. Dacă lucrurile sunt în neregulă cu sănătatea ta fizică sau emoțională, de exemplu, este posibil ca dorința ta de sex să ia o lovitură. Vestea bună? Este tratabilă.

“Dorința sexuală scăzută la femei este comună și poate fi cauzată de multe lucruri”, explică Dr. Sabrina Whitehurst, OBGYN la Spitalul Geisinger Lewistown. “Dar găsirea cauzei principale poate duce la un tratament eficient – adesea, este la fel de simplu ca și schimbarea unui medicament pe care îl luați.”

Iată câteva cauze comune pentru libidoul scăzut la femei:

Luați anticoncepționale sau un antidepresiv

Cele mai multe pilule contraceptive conțin hormonii estrogen și progestativ. Dacă iei o pilulă cu ambele, aceasta poate scădea nivelul de testosteron – hormonul care îți determină dorința sexuală.

Efectele secundare sexuale sunt, de asemenea, frecvente atunci când luați antidepresive, în special SSRI (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei). SSRI acționează prin creșterea nivelului de serotonină din organism, făcându-vă să vă simțiți mai calm și mai puțin anxios. Acest lucru vă poate scădea, de asemenea, libidoul.

“Există și alte medicamente și factori fizici, cum ar fi o afecțiune medicală de bază, care vă pot scădea apetitul sexual”, adaugă Dr. Whitehurst. “Medicul dumneavoastră primar sau ginecologul vă poate sugera noi rețete sau doze și vă poate ajuta să gestionați orice afecțiune medicală care ar putea avea un impact asupra bunăstării dumneavoastră.”

Modificări hormonale naturale datorate sarcinii sau menopauzei

Dacă ești însărcinată, tocmai ai născut sau alăptezi, dorința ta sexuală poate fi scăzută din cauza hormonilor în schimbare. “Oboseala, schimbările din corpul tău și stresul de a fi un nou părinte pot provoca, de asemenea, o scădere a libidoului tău”, adaugă Dr. Whitehurst. “Acest lucru este normal, mai ales în primele câteva luni după naștere”.

De asemenea, este posibil să observați o scădere a apetitului sexual atunci când treceți la menopauză. În această perioadă, nivelul tău de estrogen scade – cauzând pierderea libidoului și uscăciunea vaginală, ceea ce poate duce la un sex inconfortabil.

“Dacă vă luptați să vă simțiți din nou ca dumneavoastră după naștere sau simțiți dureri în timpul sexului, medicul dumneavoastră vă poate ajuta”, spune Dr. Whitehurst. “Nu vă fie teamă să vorbiți”.

Sănătatea ta mintală ar putea avea nevoie de puțină atenție

De la anxietatea sau depresia netratată și stresul ridicat până la imaginea corporală proastă și stima de sine scăzută – atunci când nu te simți bine, sexul este probabil ultimul lucru la care te gândești.

“Iar dacă faci față stresorilor fumând, bând alcool sau folosind alte substanțe, sănătatea ta fizică va avea de asemenea de suferit ca urmare”, adaugă Dr. Whitehurst.

Dacă sănătatea ta mentală are un impact asupra bunăstării tale generale, este timpul să vorbești cu medicul tău. “Un terapeut vă poate ajuta să gestionați orice afecțiune mentală și vă poate învăța modalități sănătoase de a face față factorilor de stres”, spune Dr. Whitehurst.

Probleme în relația ta sentimentală

Pentru multe femei, apropierea emoțională este esențială pentru intimitate. Așadar, dacă ai probleme cu partenerul tău, aceasta ar putea fi cauza apetitului tău sexual mai scăzut decât în mod normal.

Dacă lipsește conexiunea cu partenerul tău, aveți conflicte nerezolvate sau poate unele probleme de încredere, consilierea matrimonială sau terapia de cuplu vă poate ajuta să lucrați împreună pentru a rezolva problemele – și să vă concentrați pe construirea relației voastre din nou.

Dacă problema dvs. este pur și simplu lipsa de timp sau de efort, rezervarea de timp pentru conectare și intimitate poate contribui în mare măsură la condimentarea vieții dvs. amoroase.

Tratarea libidoului scăzut – aveți opțiuni


Indiferent care este cauza libidoului tău scăzut, există modalități de a-l îmbunătăți.

Medicul dvs. primar sau ginecologul vă poate ajuta să identificați orice factori medicali care ar putea fi cauza libidoului scăzut. De acolo, ei pot sugera schimbări în stilul de viață, pot ajusta medicamentele existente sau pot prescrie medicamente noi și vă pot ajuta să gestionați orice afecțiuni medicale subiacente.

O altă opțiune include terapia – individuală sau de cuplu – astfel încât să puteți lucra la vindecarea și gestionarea oricăror probleme personale sau de relație care ar putea cauza libidoul scăzut.

Concluzia? “Dacă vă deranjează libidoul scăzut, merită să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre asta”, spune Dr. Whitehurst.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend