Utilizarea instrumentelor mecanice ne îmbunătățește abilitățile lingvistice, potrivit unui studiu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Capacitatea noastră de a înțelege sintaxa unor propoziții complexe este una dintre cele mai dificile abilități lingvistice care trebuie dobândite. În 2019, cercetările au dezvăluit o corelație între faptul de a fi deosebit de priceput în utilizarea instrumentelor și de a avea o bună capacitate sintactică. Un nou studiu, realizat de cercetători de la Inserm, CNRS, Université Claude Bernard Lyon 1 și Université Lumière Lyon 2, în colaborare cu Karolinska Institutet din Suedia, a arătat acum că ambele abilități se bazează pe aceleași resurse neurologice, care sunt localizate în aceeași regiune a creierului. În plus, antrenamentul motor cu ajutorul unui instrument ne îmbunătățește capacitatea de a înțelege sintaxa propozițiilor complexe și – invers – antrenamentul sintactic ne îmbunătățește competența în utilizarea instrumentelor. Aceste constatări ar putea fi aplicate clinic pentru a sprijini reabilitarea pacienților care și-au pierdut o parte din abilitățile lingvistice.

Limbajul a fost considerat de mult timp o abilitate foarte complexă, care mobilizează rețele cerebrale specifice. Cu toate acestea, în ultimii ani, oamenii de știință au revizuit această idee.

Cercetările sugerează că zonele creierului, care controlează anumite funcții lingvistice, cum ar fi procesarea sensurilor cuvintelor, sunt, de asemenea, implicate în controlul abilităților motorii fine. Cu toate acestea, imagistica cerebrală nu oferise dovezi ale unor astfel de legături între limbaj și utilizarea instrumentelor. Paleo-neurobiologia[1] a arătat, de asemenea, că regiunile cerebrale asociate cu limbajul au crescut la strămoșii noștri în timpul perioadelor de boom tehnologic, când utilizarea uneltelor a devenit mai răspândită.

Luând în considerare aceste date, echipele de cercetători nu au putut să nu se întrebe: ce se întâmplă dacă utilizarea anumitor unelte, care implică mișcări complexe, se bazează pe aceleași resurse cerebrale ca și cele mobilizate în funcțiile lingvistice complexe, cum ar fi sintaxa?

Exerciții de sintaxă și utilizarea cleștilor

În 2019, Claudio Brozzoli, cercetător la Inserm, în colaborare cu Alice C. Roy, cercetător la CNRS, și echipa lor, demonstraseră că persoanele care sunt deosebit de pricepute în utilizarea uneltelor sunt, de asemenea, în general, mai bune la manevrarea punctelor fine ale sintaxei suedeze.

Pentru a explora subiectul mai în profunzime, aceeași echipă, în colaborare cu cercetătorul CNRS Véronique Boulenger[2], a dezvoltat o serie de experimente care s-au bazat pe tehnici de imagistică cerebrală (imagistică prin rezonanță magnetică funcțională sau IRM) și pe măsurători comportamentale. Participanților li s-a cerut să efectueze mai multe teste constând în antrenamente motorii cu ajutorul unor clești de 30 cm lungime și exerciții de sintaxă în limba franceză. Acest lucru le-a permis oamenilor de știință să identifice rețelele cerebrale specifice fiecărei sarcini, dar și comune ambelor sarcini.

Ei au descoperit pentru prima dată că mânuirea uneltei și exercițiile de sintaxă au produs activări cerebrale în zone comune, cu aceeași distribuție spațială, într-o regiune numită “ganglioni bazali”.

Antrenamentul cognitiv

Având în vedere că aceste două tipuri de abilități utilizează aceleași resurse cerebrale, este posibil să se antreneze una pentru a o îmbunătăți pe cealaltă? Îmbunătățește antrenamentul motor cu cleștele mecanic înțelegerea frazelor complexe? În cea de-a doua parte a studiului lor, oamenii de știință au analizat aceste aspecte și au arătat că, într-adevăr, așa este.

De data aceasta, participanților li s-a cerut să efectueze o sarcină de înțelegere sintactică înainte și după 30 de minute de antrenament motor cu cleștele (a se vedea caseta pentru detalii despre experiment). Prin aceasta, cercetătorii au demonstrat că antrenamentul motor cu cleștele duce la îmbunătățirea performanțelor în exercițiile de înțelegere sintactică.

În plus, constatările arată că și reversul este adevărat: antrenarea facultăților lingvistice, cu exerciții de înțelegere a propozițiilor cu structură complexă, a îmbunătățit performanța motorie cu unealta.

Cercetătorii se gândesc acum la modul în care pot aplica cel mai bine aceste constatări în mediul clinic: “În prezent, elaborăm protocoale care ar putea fi puse în aplicare pentru a sprijini reabilitarea și recuperarea abilităților lingvistice ale pacienților cu facultăți motorii relativ conservate, cum ar fi tinerii cu tulburări de dezvoltare a limbajului. Dincolo de aceste aplicații inovatoare, aceste descoperiri ne oferă, de asemenea, o perspectivă asupra modului în care limbajul a evoluat de-a lungul istoriei. Atunci când strămoșii noștri au început să dezvolte și să folosească unelte, această competență a schimbat profund creierul și a impus cerințe cognitive care ar fi putut duce la apariția anumitor funcții, cum ar fi sintaxa”, conchide Brozzoli.

Antrenamentul motor și exercițiile de sintaxă

Antrenamentul motric a presupus utilizarea cleștilor pentru a introduce cuie mici în găuri care se potriveau cu forma lor, dar cu orientări diferite.

Exercițiile de sintaxă care au fost efectuate înainte și după acest antrenament au constat în citirea unor propoziții cu o sintaxă simplă, cum ar fi “Omul de știință care îl admiră pe poet scrie un articol” sau cu o sintaxă mai complexă, cum ar fi “Omul de știință pe care îl admiră poetul scrie un articol”. Apoi, participanții trebuiau să decidă dacă afirmații precum “Poetul îl admiră pe omul de știință” erau adevărate sau false. Propozițiile cu pronumele relativ obiect francez “que” sunt mai dificil de procesat și, prin urmare, performanța a fost în general mai slabă.

Aceste experimente arată că, după antrenamentul motor, participanții s-au descurcat mai bine cu propozițiile considerate mai dificile. Grupurile de control, care au efectuat aceeași sarcină lingvistică, dar după antrenamentul motor folosind mâinile goale sau fără niciun fel de antrenament, nu au prezentat o astfel de îmbunătățire.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend