Vă întrebați despre vaccinurile COVID-19 pentru copiii între 5 și 11 ani?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Săptămâna trecută, FDA a autorizat vaccinul Pfizer/BioNTech COVID pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. După ce a efectuat propria analiză, CDC recomandă acum acest vaccin pentru copiii din acest interval de vârstă, care pot începe să primească prima doză în decurs de o săptămână.

În timp ce multe familii au așteptat cu nerăbdare oportunitatea ca copiii lor să fie imunizați, altele sunt ezitante. Și majoritatea părinților au întrebări cu privire la modul în care COVID-19 afectează copiii mai mici, la siguranța vaccinului în acest interval de vârstă și dacă beneficiile depășesc riscurile potențiale. În calitate de specialist în boli infecțioase pediatrice, aud anumite întrebări care apar în mod repetat. Iată ce știm până acum.

Cum afectează COVID-19 copiii din acest interval de vârstă?


Deși copiii continuă să fie mult mai puțin susceptibili decât adulții – în special adulții de 65 de ani și mai în vârstă – de a se îmbolnăvi grav de COVID-19, unii copii se îmbolnăvesc foarte grav. Mii de copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au fost spitalizați sau au nevoie de asistență la nivel de terapie intensivă pentru a se recupera în urma acestei infecții. Aproape 150 de copii din acest interval de vârstă au murit din cauza COVID-19. În plus, au fost raportate peste 5.000 de cazuri de o afecțiune inflamatorie gravă cunoscută sub numele de MIS-C care poate urma infecției cu COVID-19. Majoritatea cazurilor de MIS-C au apărut la copiii din acest interval de vârstă.

Cum a afectat tulpina Delta a virusului copiii?

Tulpina Delta a virusului care provoacă COVID se răspândește cu ușurință, în special în rândul persoanelor care nu au primit vaccinul. Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani rămân mai susceptibili la infectare, având în vedere că nu pot fi vaccinați. De fapt, mai mult de unul din cinci cazuri noi înregistrate în ultimele două luni, în timp ce infecțiile Delta au crescut în SUA, au avut loc în această grupă de vârstă, potrivit rapoartelor săptămânale ale Academiei Americane de Pediatrie și ale Asociației Spitalelor pentru Copii.

Pot copiii să transmită virusul și altora?


Mai multe rapoarte detaliate care descriu focare asociate cu medii precum taberele de vară, grădinițele și școlile, precum și cele care urmăresc transmiterea COVID-19 în cadrul gospodăriilor, demonstrează în mod clar că copiii pot răspândi acest virus și pot infecta alte persoane cu care intră în contact apropiat.

Care sunt vaccinurile și dozele de COVID autorizate pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani?


Pfizer/BioNTech este primul vaccin COVID autorizat de FDA pentru această grupă de vârstă, pe baza rezultatelor unui studiu controlat randomizat care a evaluat siguranța și răspunsurile imune. Un studiu separat lansat de Moderna este luat în considerare separat.

La un număr mic de copii, studiul Pfizer/BioNTech a comparat trei doze:

30 micrograme (doza pe care o primesc adulții)
20 micrograme
10 micrograme.


Această parte a studiului a arătat că 10 micrograme, cea mai mică doză, a dus la mai puține efecte secundare, generând în același timp răspunsuri imunitare robuste, similare răspunsurilor obținute cu doze mai mari.

În următoarea parte a studiului, peste 2.200 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie o doză de 10 micrograme de vaccin (două treimi dintre participanți), fie o doză de placebo (o treime dintre participanți). Toți au primit două injecții, la un interval de trei săptămâni.

Cei cărora li s-a administrat vaccinul au avut răspunsuri imunitare similare cu cele ale copiilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani care au primit seria completă de două injecții.

Când Pfizer/BioNTech a prezentat datele la FDA, nu existau multe cazuri de infecții simptomatice cu COVID-19 la participanții la studiu. Din cele 19 cazuri documentate, majoritatea primiseră injecțiile placebo. Estimările sugerează că rata de eficacitate a vaccinului este de 90%. (Eficacitatea măsoară cât de mult reduce un vaccin infecția într-un studiu controlat). Testele au confirmat că tulpina virală Delta a provocat infecțiile.

Ce știm despre efectele secundare pentru copiii de această vârstă?


Cei mai mulți copii nu au avut alte efecte secundare în afară de durerea la locul de injectare. Cei care au avut efecte secundare au prezentat cel mai frecvent oboseală, dureri de cap și/sau dureri musculare după a doua doză, mai degrabă decât după prima doză. De exemplu, doar 6% dintre copii au avut febră după a doua doză de vaccin. Nu au existat cazuri de reacție alergică severă la vaccin.

Ce nu se știe încă?


În cazuri foarte rare, vaccinul Pfizer/BioNTech COVID-19 este legat de miocardita, care este o inflamație a inimii. Atunci când aceasta apare, este observată mai ales la bărbații tineri după a doua doză de vaccin cu ARNm (Pfizer/BioNTech sau Moderna). Majoritatea cazurilor sunt ușoare, iar copiii nu prezintă semne de leziuni pe termen lung ale inimii.

În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani care au primit vaccinul Pfizer în timpul studiului, nu au existat cazuri de miocardită. Cu toate acestea, acest efect secundar este foarte rar și ar putea să nu fie observat până când numărul copiilor care primesc vaccinul este mult mai mare. FDA și Pfizer/BioNTech vor continua să monitorizeze îndeaproape această grupă de vârstă pentru orice apariție a acestui efect secundar rar.

Pot fi vaccinați copiii împotriva COVID-19 și a gripei în același timp?


Da. Copiii și adulții pot primi în siguranță ambele vaccinuri în același timp. CDC îndeamnă pe toată lumea să se vaccineze împotriva gripei pentru a rămâne sănătoși în acest sezon de gripă.

Un studiu randomizat și controlat din Marea Britanie a evaluat adulții care au primit o injecție antigripală sau un placebo într-un braț și a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech în celălalt braț. Cercetătorii au raportat în Preprints cu The Lancet că efectele secundare și răspunsurile imunitare au fost similare, indiferent dacă vaccinul antigripal sau o injecție placebo a fost administrat în același timp cu vaccinul COVID.

Ce alte măsuri pot lua părinții pentru a-și proteja copiii împotriva COVID-19?


Părinții trebuie să rețină că o persoană nu este complet imunizată și protejată de vaccin până la 14 zile după a doua doză de vaccin Pfizer. Se recomandă folosirea măștilor pentru orice persoană nevaccinată sau care nu este complet imunizată, atunci când se află în interior cu persoane din afara gospodăriei. În cazul în care ratele de COVID-19 sunt ridicate în locul în care locuiți, se pot recomanda măști în interior și pentru persoanele vaccinate.

Părinții pot continua să încurajeze alte obiceiuri simple care ajută la prevenirea răcelii, gripei și a COVID-19, cum ar fi spălatul des pe mâini, tusea sau strănutul în cot, aruncarea rapidă a șervețelelor folosite și evitarea, pe cât posibil, a locurilor aglomerate și a persoanelor bolnave.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend