Vaccinarea împotriva gripei și a COVID-19 în același timp este sigură, potrivit unui studiu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În Marea Britanie, la fel ca în multe țări din întreaga lume, sezonul de gripă de anul trecut a fost aproape inexistent, în mare parte datorită închiderilor, distanțării fizice și purtării măștilor.

Cu toate acestea, în acest an, mai multe rapoarte sugerează că am putea asista la o creștere a infecțiilor tractului respirator comparativ cu 2020.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Unii experți și-au exprimat, de asemenea, temerile cu privire la o “dublă pandemie” de gripă și COVID-19, ceea ce a întărit apelurile pentru vaccinarea împotriva ambelor.

Începând din septembrie, Marea Britanie a declarat că va oferi vaccinuri antigripale gratuite pentru peste 35 de milioane de persoane, în cadrul a ceea ce politicienii numesc cel mai cuprinzător program antigripal din istoria țării.

În acest an, lansarea coincide, de asemenea, cu un număr mai mare de persoane care primesc a doua doză sau rapeluri ale vaccinului COVID-19.

Această sincronizare înseamnă că multe persoane ar putea avea programări suprapuse pentru ambele vaccinuri. Unii oameni pot fi îngrijorați de faptul că trebuie să le facă în aceeași zi, dar sunt aceste îngrijorări valabile?

Studiul Combining Influenza and COVID-19 Vaccination (ComFluCOV) din Marea Britanie a investigat administrarea simultană a acestor vaccinuri pentru a verifica dacă este sigură. The Lancet a publicat concluziile sub formă de preprint.

Administrarea diferitelor vaccinuri antigripale și COVID-19


Dr. Rajeka Lazarus, consultant în microbiologie și boli infecțioase la University Hospitals Bristol and Weston NHS Foundation Trust și investigator șef al studiului ComFluCOV, a declarat pentru Medical News Today că echipa a efectuat aceste teste “pentru a susține necesitatea potențială de a administra rapeluri COVID-19 alături de vaccinurile împotriva gripei sezoniere”.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au condus studiul, la care au participat 679 de voluntari din 12 centre NHS din Anglia și Țara Galilor. Toți voluntarii aveau peste 18 ani și primiseră cel puțin o doză de vaccin COVID-19 de la Pfizer-BioNTech sau Oxford-AstraZeneca.

Cercetătorii au examinat șase combinații care implică cele două vaccinuri COVID-19 și trei vaccinuri antigripale: Flucelvax QIV, Flublok Quadrivalent (QIVr) și Fluad. O cohortă diferită de participanți a testat fiecare combinație.

Cercetătorii au repartizat aleatoriu jumătate din fiecare cohortă pentru a primi vaccinul antigripal sau o injecție salină placebo în aceeași zi cu a doua doză de vaccin COVID-19. Aceștia au administrat vaccinurile în brațe opuse, astfel încât să poată spune care dintre injecții a fost responsabilă pentru orice reacție locală.

După 3 săptămâni, participanții din grupurile placebo au primit vaccinul antigripal.

Cercetătorii au stabilit apoi un studiu de urmărire pentru a discuta despre eventualele efecte secundare. De asemenea, au colectat probe de sânge de la participanți.

Care au fost rezultatele?


Cele mai frecvente efecte secundare pe care participanții le-au raportat au fost durerea în jurul locului de injectare și oboseala. Doar o singură persoană a avut o reacție rară și a fost internată în spital cu o migrenă.

Două combinații de vaccinuri au dus la o ușoară creștere a numărului de persoane care au raportat cel puțin un efect secundar atunci când au primit ambele vaccinuri împreună, dar reacțiile au fost în cea mai mare parte ușoare sau moderate.

Cercetătorii nu au constatat nicio diferență semnificativă în patru din cele șase combinații de grupuri.

Studiul a constatat, de asemenea, că răspunsurile imune atât la vaccinul antigripal, cât și la cel COVID-19 au fost păstrate în cazul coadministrării.

Mai mult, 98,7% dintre voluntari au declarat că ar fi dispuși să primească două vaccinuri în același timp în viitor.

Unde ar putea să nu fie suficient studiul


Studiul a inclus persoane însărcinate, imunocompromise sau cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, precum și persoane care aveau probleme medicale severe necontrolate. Prin urmare, participanții au fost o bună reprezentare a populației generale, precum și persoanele cărora medicii ar fi cel mai probabil să le recomande administrarea ambelor vaccinuri.

Cu toate acestea, majoritatea participanților (peste 92%) erau albi, ceea ce ar putea face ca rezultatele să fie mai puțin aplicabile în locuri precum SUA, unde demografia rasială este diferită, a subliniat Dr. Donald Alcendor, profesor asociat de microbiologie și imunologie la Colegiul Medical Meharry din cadrul HBCU Meharry Medical College.

Numărul mic de voluntari pentru numeroasele combinații de vaccinuri este, de asemenea, o limitare, a adăugat el, la fel ca și evaluarea doar a reacțiilor sistemice locale și nesolicitate și a răspunsurilor umorale.

“Acesta este un studiu bine conceput pentru a evalua atât efectele adverse, cât și răspunsurile umorale la vaccinurile antigripal și COVID-19 atunci când sunt administrate separat și în același timp, deoarece ar fi benefic ca în viitorul sezon gripal să fie administrate ambele simultan”, a declarat Dr. Monica Gandhi, profesor de medicină și șef asociat al Diviziei de HIV, boli infecțioase și medicină globală la Universitatea din California, San Francisco.

Cu toate acestea, ea a precizat că este important să se stabilească dacă administrarea simultană scade răspunsul imunitar la oricare dintre cele două vaccinuri, având în vedere importanța unei protecții complete împotriva ambelor infecții.

În cadrul studiului, răspunsul imunitar la cea de-a doua doză de COVID-19 a părut ușor mai scăzut în urma administrării simultane a vaccinurilor gripale cvadrivalente, dar diferența este atât de mică încât este puțin probabil să fie relevantă din punct de vedere clinic.

Dr. Gandhi a declarat pentru MNT că cea mai mare limitare a studiului a fost faptul că echipa a studiat doar răspunsurile umorale – SARS-CoV-2 IgG și inhibiția anticorpilor împotriva hemaglutininei – pentru a evalua răspunsurile imune.

Ea a subliniat că există alte răspunsuri imune care sunt probabil mai importante pentru a măsura protecția, inclusiv titlurile de anticorpi de neutralizare și răspunsul imunitar al celulelor T.

Cercetătorii studiului au colectat titlurile de anticorpi neutralizanți de la voluntari, dar nu au raportat încă rezultatele. Dr. Lazarus a declarat pentru MNT că raportul actual detaliază legarea anticorpilor și că echipa va publica funcția anticorpilor într-un raport viitor.

“Cred că am devenit recent conștienți, în timpul pandemiei COVID-19, de importanța imunității celulare și a memoriei imunitare pentru a evalua răspunsurile la vaccinări și că anticorpii sunt doar un aspect al răspunsului imunitar. Bazarea doar pe titlurile de anticorpi nu oferă o imagine completă a răspunsului imunitar”, a continuat Dr. Gandhi.

Dr. Alcendor a precizat că o altă limitare este perioada scurtă de observație, menționând că studiul nu oferă, de asemenea, nicio indicație privind urmărirea pe termen lung pentru a determina rata de diminuare a anticorpilor în timp.

“Cred că este important să se analizeze răspunsurile celulelor T în acest tip de studiu, dar ar trebui să se analizeze aceste răspunsuri pe o durată mai lungă decât permite acest studiu. Titrul de anticorpi neutralizanți este esențial pentru a determina eficacitatea coadministrării acestor combinații de vaccinuri. Nivelul anticorpilor neutralizanți în timp va fi foarte semnificativ în acest studiu. Protecția mucoaselor împotriva gripei prin măsurarea IgA este, de asemenea, importantă”, a adăugat el.

Dr. Gandhi a evidențiat un domeniu de cercetare care necesită investigații suplimentare:

“Deși coadministrarea de vaccinuri este de obicei sigură, nu avem multe date cu privire la faptul dacă administrarea simultană diminuează răspunsul imunitar. Un studiu a constatat anticorpi mai mici la antigenul pneumococic atunci când vaccinul pneumococic a fost administrat simultan cu vaccinul antigripal, dar [de asemenea] nu a măsurat memoria imunitară. Așadar, acest studiu care adaugă pe testele de memorie celulară va fi util.”

Vaccinări multiple în același timp


Profesioniștii din domeniul sănătății efectuează adesea vaccinări de rutină împreună, dar sunt raportate puține interacțiuni, dacă nu chiar niciuna.

În Marea Britanie, de exemplu, un bebeluș de 2 luni va primi în același timp vaccinul 6 în 1, vaccinul pneumococic (PCV) și vaccinul împotriva rotavirusului.

În mod similar, un studiu din 2013 a constatat că administrarea vaccinului 4CMenB alături de vaccinurile de rutină a crescut riscul de febră și sensibilitate locală la locurile de injectare, dar nu a avut niciun efect negativ asupra răspunsului imunitar.

Dr. Alcendor a spus că oamenii primesc adesea vaccinuri combinatorii, cum ar fi rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) și tetanos, difterie și tuse convulsivă (Tdap).

“Avem deja cazuri în care primim mai multe vaccinuri în cadrul aceleiași vizite pentru vaccinările programate în copilărie, pentru personalul militar și atunci când călătorim în străinătate. Prin urmare, avem o experiență anterioară cu vaccinuri multiple administrate în aceeași zi care oferă o protecție largă împotriva mai multor boli sau sub forma unor vaccinuri multiple și a unor vaccinuri combinatorii.”

Dr. Donald Alcendor

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spun că este în regulă să se administreze în același timp și vaccinul antigripal și vaccinul COVID-19. Organizația subliniază că reacțiile sunt similare în cazul administrării separate și al coadministrării.

CDC recomandă, de asemenea, ca toate persoanele cu vârsta de 6 luni sau mai mult să se vaccineze împotriva gripei.

În afară de administrarea a două vaccinuri în aceeași zi, se vorbește și despre combinarea celor două vaccinuri într-o singură injecție. Moderna a anunțat recent că lucrează la un rapel de vaccin COVID-19 și la o injecție antigripală all-in-one.

Dr. Alcendor crede că comoditatea unei astfel de soluții ar putea convinge mai multe persoane care acceptă ambele vaccinuri să le facă.

Cu toate acestea, el avertizează, de asemenea, că, dacă oamenii se opun unuia dintre vaccinuri, cu siguranță vor opta pentru o injecție combinată.

“Mulți [ar putea] crede că administrarea ambelor vaccinuri le-ar putea crește șansele de a avea efecte secundare mai grave. [Dar] vaccinul la care lucrează Moderna are avantajul de a fi vaccinuri cu ARNm atât pentru gripă, cât și pentru COVID-19 în aceeași formulă, care se administrează împreună în aceeași injecție. Acest avantaj ar putea încuraja oamenii să se vaccineze”, a explicat el.

Așadar, ar trebui să mă îngrijorez dacă sunt în aceeași zi?


Pe scurt, nu.

Studiul nu a constatat nicio diferență semnificativă între a primi vaccinurile în aceeași zi și a le primi la 3-4 săptămâni distanță.

De asemenea, momentul în care au fost administrate injecțiile nu a avut niciun efect major asupra răspunsului anticorpilor la niciunul dintre cele două vaccinuri.

Echipa a prezentat rezultatele studiului Comitetului comun pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie, care a influențat în cele din urmă planul de toamnă și iarnă al țării.

Ulterior, comitetul a emis un sfat în care se spune că administrarea concomitentă a vaccinului antigripal cu o doză de rapel sau cu o a doua doză de vaccin COVID-19 este în regulă.

Și, deși organismele de sănătate nu vor recomanda ca toată lumea să primească ambele vaccinuri în aceeași zi, atât CDC, cât și NHS spun că această abordare este sigură și convenabilă.

“Este mai bine să vă vaccinați pentru aceste două infecții respiratorii grave în acest an decât să nu vă vaccinați deloc, așa că mergeți mai departe și faceți-le în același timp. Este puțin probabil să aveți efecte adverse mai grave și ar trebui să aveți o reacție bună la ambele.”

Dr. Monica Gandhi

Obținerea ambelor vaccinuri în aceeași zi ar putea avea, de asemenea, un beneficiu practic pentru administratorii de servicii medicale.

“Oamenii cu siguranță nu ar trebui să se îngrijoreze dacă programările lor se termină în aceeași zi. Coadministrarea poate fi mai convenabilă – o singură deplasare la cabinetul medicului de familie, la clinică sau la farmacie, față de două. Dar, în afară de comoditate și de costurile pentru NHS/furnizorii de servicii medicale, nu există niciun motiv medical sau imunologic pentru a face eforturi pentru a primi vaccinurile în același timp”, afirmă fostul președinte al Comitetului de medicină de sănătate publică al Asociației Medicale Britanice, Dr. Peter English.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend