Vaccinul experimental ARNm împotriva HIV, sigur și promițător pe animale


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un vaccin experimental împotriva HIV bazat pe ARNm – aceeași platformă tehnologică utilizată în două vaccinuri COVID-19 extrem de eficiente – se arată promițător la șoareci și primate non-umane, potrivit oamenilor de știință de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), parte a Institutului Național de Sănătate (National Institutes of Health). Rezultatele lor, publicate în Nature Medicine, arată că noul vaccin a fost sigur și a provocat răspunsurile imune dorite la nivelul anticorpilor și al celulelor împotriva unui virus asemănător cu HIV. Macacii Rhesus care au primit un vaccin de inițiere urmat de mai multe vaccinuri de rapel au avut un risc per-expunere cu 79% mai mic de infectare cu virusul imunodeficienței umane simian (SHIV) în comparație cu animalele nevaccinate. Cercetarea a fost condusă de Paolo Lusso, M.D., Ph.D., de la Laboratorul de imunoreglare al NIAID, în colaborare cu alți oameni de știință de la NIAID, cercetători de la Moderna, Inc. și colegi de la alte instituții.

“În ciuda eforturilor depuse de comunitatea mondială de cercetare timp de aproape patru decenii, un vaccin eficient pentru a preveni HIV rămâne un obiectiv greu de atins”, a declarat directorul NIAID, Anthony S. Fauci, M.D., șef al Laboratorului și coautor al lucrării. “Acest vaccin experimental cu ARNm combină mai multe caracteristici care pot depăși deficiențele altor vaccinuri experimentale împotriva HIV și reprezintă astfel o abordare promițătoare.”

Vaccinul experimental funcționează ca și vaccinurile COVID-19 cu ARNm. Cu toate acestea, în loc să transporte instrucțiuni ARNm pentru proteina spike a coronavirusului, vaccinul livrează instrucțiuni codificate pentru fabricarea a două proteine cheie ale HIV, Env și Gag. Celulele musculare ale unui animal inoculat asamblează aceste două proteine pentru a produce particule asemănătoare virusului (VLP) prevăzute cu numeroase copii ale Env pe suprafața lor. Deși nu pot provoca infecții sau boli, deoarece nu au codul genetic complet al HIV, aceste VLP-uri se aseamănă cu HIV întreg, infecțios, în ceea ce privește stimularea răspunsurilor imune adecvate.

În cadrul studiilor efectuate pe șoareci, două injecții cu vaccinul ARNm care formează VLP-uri au indus anticorpi neutralizanți la toate animalele, raportează cercetătorii. Proteinele Env produse la șoareci din instrucțiunile ARNm seamănă foarte mult cu cele din întregul virus, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de vaccinurile experimentale anterioare împotriva HIV. “Afișarea mai multor copii ale proteinei autentice a învelișului HIV pe fiecare VLP este una dintre caracteristicile speciale ale platformei noastre, care imită îndeaproape infecția naturală și care ar fi putut juca un rol în declanșarea răspunsurilor imune dorite”, a declarat Dr. Lusso.

Echipa a testat apoi vaccinul cu ARNm VLP Env-Gag VLP pe macaci. Detaliile regimului de vaccinare au fost diferite în funcție de subgrupurile de animale vaccinate, dar au implicat pregătirea sistemului imunitar cu un vaccin modificat pentru a optimiza crearea de anticorpi. Amorsarea a fost urmată de mai multe inoculări de rapel administrate pe parcursul unui an. Vaccinurile de rapel conțineau ARNm Gag și ARNm Env din două clade HIV, altele decât cea utilizată în vaccinul de bază. Cercetătorii au folosit mai multe variante de virus pentru a activa în mod preferențial anticorpii împotriva regiunilor “comune” mai conservate ale Env – ținta anticorpilor de neutralizare generală – mai degrabă decât împotriva regiunilor mai variabile care diferă în fiecare tulpină de virus.

Deși dozele de ARNm administrate au fost mari, vaccinul a fost bine tolerat și a produs doar efecte adverse ușoare și temporare la macaci, cum ar fi pierderea poftei de mâncare. Până în săptămâna 58, toți macacii vaccinați au dezvoltat niveluri măsurabile de anticorpi neutralizanți direcționați împotriva majorității tulpinilor dintr-un panel de testare a 12 tulpini diferite de HIV. În plus față de anticorpii neutralizanți, vaccinul cu ARNm VLP a indus, de asemenea, un răspuns robust al celulelor T auxiliare.

Începând cu săptămâna 60, animalele imunizate și un grup de macaci neimunizați au fost expuse săptămânal, prin mucoasa rectală, la SHIV. Deoarece primatele neumane nu sunt sensibile la HIV-1, oamenii de știință folosesc un SHIV chimeric în mediul experimental, deoarece acest virus se replică la macaci. După 13 inoculări săptămânale, doi din cei șapte macaci imunizați au rămas neinfectați. Celelalte animale imunizate au avut o întârziere generală a infecției, care a apărut, în medie, după opt săptămâni. În schimb, animalele neimunizate au fost infectate în medie după trei săptămâni.

“În prezent, ne perfecționăm protocolul de vaccinare pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea de VLP-uri produse. Acest lucru ar putea crește și mai mult eficacitatea vaccinului și, astfel, ar putea reduce numărul de inoculări inițiale și de rapel necesare pentru a produce un răspuns imunitar robust. Dacă se confirmă că este sigură și eficientă, intenționăm să efectuăm un studiu de fază 1 al acestei platforme de vaccin la voluntari adulți sănătoși”, a declarat Dr. Lusso.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend