Vaccinurile Pfizer și Moderna au o protecție mai mare decât am crezut


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou studiu arată dovezi surprinzătoare că vaccinurile COVID-19 de la Pfizer și Moderna pot oferi o imunitate mai lungă decât se credea. Acest lucru se întâmplă după ce studiile publicate luna trecută au constatat că este posibil ca alte rapeluri să nu fie necesare pentru persoanele care au fost anterior infectate cu COVID-19 și care au fost vaccinate ulterior, potrivit New York Times. Pentru cei care anterior au fost infectați și apoi vaccinați, protecția ar putea dura ani de zile. Noile descoperiri publicate luni în revista Nature sugerează că ar putea exista, de asemenea, imunitate prelungită pentru persoanele care primesc vaccinurile Pfizer sau Moderna și nu au antecedente de COVID-19.

Studiul nu a investigat dacă ar exista efecte similare cu vaccinul Johnson & Johnson. Oamenii de știință, conduși de Ali H. Ellebedy, dr., Al Departamentului de Patologie și Imunologie de la Școala de Medicină a Universității Washington din St Louis, au descoperit că, după o singură doză de vaccin Pfizer, răspunsurile celulelor imune, situate în centrul germinal al ganglionilor limfatici, au rămas active mai mult decât se aștepta. Acest lucru sugerează că aceste vaccinuri ARNm pot oferi o protecție extinsă împotriva virusului. Patruzeci și una de persoane au participat la acest studiu, dintre care unele și-au revenit din COVID-19. Oamenii de știință au studiat probe de ganglioni limfatici de la 14 dintre ei.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că vaccinurile Moderna și Pfizer oferă o protecție robustă timp de cel puțin 12 săptămâni după a doua doză și ar putea oferi protecție la nivel scăzut timp de cel puțin un an. Studiul arata ca centrele germinale au raspunsuri prelungite ale celulelor B. „Anticiparea este că aceste celule de memorie vor persista pentru o perioadă substanțială de timp.” Schaffner spune că, în timp ce răspunsul celulelor B – o cheie a sistemului imunitar – nu a fost foarte lung, studiul oferă o perspectivă asupra biologiei a ceea ce se întâmplă după ce cineva primește un vaccin ARNm.

Dar constatările nu ar trebui să conducă la concluzii rapide. „Este un lucru  să ai această afirmație de laborator a biologiei răspunsului imun, dar total un alt lucru să studiezi durata protecției la populații substanțiale de oameni.” El spune că descoperirile se adaugă și discuțiilor actuale cu privire la faptul dacă persoanele care au fost vaccinate vor avea nevoie de rapel.

„Cele două mari probleme sunt cam abordate aici”, spune Schaffner. „Una este durata reală a protecției oferite de imunizarea inițială. Cealaltă este că ar putea exista variante care pot sustrage această protecție. Sau anticorpii pe care îi creăm nu vor oferi în mod specific protecții “. El observă că există optimism în faptul că niciuna dintre aceste probleme nu a apărut, chiar și de 6 luni în distribuția vaccinurilor. „Studii de acest gen sugerează că ar putea dura un an sau mai mult”, spune Schaffner. „Ar fi fabulos.” Dar exact cât durează imunitatea rămâne o întrebare. „Autorii sunt foarte atenți să nu facă proiecții specifice”, spune Schaffner. „Ar fi foarte dificil.” El spune că, deși necesitățile de rapel pot fi un subiect popular de conversație, acestea nu ar trebui să fie prea îngrijorătoare, chiar și cu variantele actuale. „Vaccinurile pe care le avem oferă protecții destul de bune pentru variantele active”, spune Schaffner. „Așadar, nu este nevoie imediată de un rapel din acest moment.”

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend