Vaccinurile și o infecție anterioară Covid ar putea oferi o protecție “mai puternică decât cea de bază” la Omicron, sugerează un studiu timpuriu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Publicat astăzi, unul dintre cele mai timpurii studii, revizuite de colegi, care analizează varianta Omicron a COVID-19 sugerează că persoanele infectate anterior cu COVID și cele vaccinate vor avea o apărare “mai puternică decât cea de bază” împotriva acestei noi tulpini îngrijorătoare.

Cu toate acestea, eșantioanele de Omicron examinate în eprubetă (sau “in-vitro”, din punct de vedere științific) în cadrul acestei noi cercetări arată că aceasta “depășește” toate celelalte variante în ceea ce privește capacitatea sa potențială de a se sustrage protecției obținute în urma unei infecții sau vaccinări anterioare.

Publicate în Emerging Microbes & Infection, concluziile sugerează, de asemenea, că, deși o strategie de îmbunătățire a celei de-a treia doze poate “stimula semnificativ imunitatea”, protecția oferită de Omicron “poate fi compromisă” – dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine acest lucru.

Raportând despre acest studiu foarte timpuriu, autorul principal Youchun Wang, cercetător principal de la Institutul Național pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din China, spune că rezultatele lor susțin descoperirile recente din Africa de Sud care evidențiază că Omicron a fost “ușor de eludat imunitatea”.

“Am constatat că numărul mare de mutații ale variantei Omicron a provocat modificări semnificative ale sensibilității la neutralizare față de persoanele care au avut deja COVID”, spune Wang.

“Cu toate acestea, media ED50 (nivelul de protecție) împotriva Omicron este încă mai mare decât cea de bază, ceea ce a indicat că încă se poate observa un anumit efect de protecție.”

Wang, care este fost președinte al Virologiei medicale și vicepreședinte al Microbiologiei și imunologiei medicale din cadrul Asociației Medicale Chineze, adaugă totuși o prudență.

El spune că, deoarece protecția prin anticorpi – sub forma unei infecții sau a unei vaccinări anterioare – scade treptat pe o perioadă de șase luni, Omicron “ar putea să scape și mai bine de imunitate”.

În plus, lucrarea echipei sale prezice că, în timp ce “o strategie de întărire cu a treia doză poate crește semnificativ imunitatea”, “protecția oferită de Omicron poate fi compromisă”.

Echipa de experți formată din 11 oameni de știință a analizat 28 de probe de ser de la pacienți care se vindecau de tulpina originală a SARS-CoV-2. Aceștia le-au testat față de probe de Omicron in vitro, precum și față de alte patru tulpini marcate ca fiind “îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății (cum ar fi Delta) și două variante marcate ca fiind “de interes”.

“Acest studiu verifică scăparea imunitară sporită a variantei Omicron, ceea ce trage un semnal de alarmă pentru întreaga lume și are implicații importante pentru planificarea sănătății publice și dezvoltarea strategiilor de potrivire”, rezumă Wang.

Acum, echipa afirmă că este nevoie urgentă de mai multe cercetări, efectuate nu doar in-vitro, ci și în studii din lumea reală, pentru a înțelege mai bine Omicron. Și, în special, dacă acesta poate “scăpa de imunitatea provocată de vaccin pentru a provoca boli mai grave și decese”.

“Trebuie reevaluat dacă anticorpii pot fi încă eficienți împotriva variantei Omicron”, afirmă autorii.

“Impactul exact asupra protecției umane poate fi influențat de mai mulți factori, cum ar fi contagiozitatea variantei Omicron în raport cu alte variante la populațiile umane și fitness-ul viral al Omicron odată ce oamenii sunt infectați.

“Sunt necesare mai multe studii de populație, inclusiv nivelul de protecție imunitară și simptomele în rândul persoanelor infectate cu Omicron, pentru a stabili pe deplin impactul global al Omicron pentru controlul pandemiei COVID-19.”

Principala avertizare a acestui studiu este că este de natură in-vitro și că a folosit virusuri pseudotipate (fabricate). Cu toate acestea, studiile anterioare au folosit in-virto ca o măsură stabilită de “bună corelație”, iar literatura actuală privind vaccinurile “a stabilit că testele de neutralizare in vitro sunt buni predictori ai eficacității protecției vaccinale și ai eficacității vaccinului în lumea reală”.

Prin urmare, afirmă autorii, datele lor “pot prezice foarte bine potențiala reducere a protecției vaccinale împotriva noii variante Omicron”.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend