Varianta Delta: De ce nu sunt suficiente doar vaccinurile


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vaccinarea cu COVID-19 reduce în mod semnificativ șansele unei persoane de a dezvolta rezultate adverse și de a muri din cauza infecției cu SARS-CoV-2.

În Anglia, cercetările au constatat, de asemenea, că vaccinarea completă reduce transmiterea variantei Alpha cu 40-50% în gospodării.

Același studiu a constatat că, în cazul în care dobândesc infecția, indivizii au, de asemenea, o încărcătură virală mai mică în tractul respirator superior decât cei care nu sunt vaccinați.

Cu toate acestea, varianta Delta (B.1.617.2) a înlocuit varianta Alfa ca variantă dominantă la nivel mondial. Vaccinurile actuale rămân extrem de eficiente în prevenirea spitalizării și a deceselor cauzate de infecția cu varianta Delta.

Dar vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva variantei Delta decât împotriva variantei Alfa. De asemenea, varianta Delta continuă să provoace un număr mare de cazuri în țările cu acoperire vaccinală atât scăzută, cât și ridicată.

Până în prezent, au existat puține cercetări privind riscul de transmitere comunitară a variantei Delta de la persoanele vaccinate cu infecții ușoare. Înțelegerea acestui aspect ar putea ajuta factorii de decizie politică să îmbunătățească liniile directoare pentru a limita pandemia COVID-19.

Recent, cercetătorii conduși de Imperial College London și Universitatea din Oxford au colaborat la un studiu care a investigat transmisibilitatea variantei Delta în rândul persoanelor vaccinate din cadrul gospodăriilor.

“Înțelegerea măsurii în care persoanele vaccinate pot transmite altora varianta Delta este o prioritate în materie de sănătate publică”, spune Dr. Anika Singanayagam, co-autor principal al studiului. “Prin efectuarea de prelevări repetate și frecvente de probe de la contactele cazurilor de COVID-19, am constatat că persoanele vaccinate pot contracta și transmite infecția în cadrul gospodăriilor, inclusiv la membrii vaccinați ai gospodăriei.”

Ea adaugă: “Descoperirile noastre oferă informații importante despre efectul vaccinării în fața unor noi variante și, în special, despre motivul pentru care varianta Delta continuă să provoace un număr ridicat de cazuri de COVID-19 în întreaga lume, chiar și în țările cu rate ridicate de vaccinare. Astfel, măsurile sociale și de sănătate publică continue pentru a limita transmiterea – cum ar fi purtarea măștii, distanțarea socială și testarea – rămân importante, chiar și în cazul persoanelor vaccinate.”

Contacte în comunitate


Între septembrie 2020 și septembrie 2021, cercetătorii au identificat 621 de participanți prin intermediul National Health Service (NHS) Test and Trace, sistemul de urmărire a contactelor din Regatul Unit.

Aceștia au inclus 19 cazuri de infecție inițială și 602 persoane care fie au locuit cu, fie au avut contact cu persoane simptomatice cu statusul COVID-19 confirmat. Copiii cu vârsta de doar 5 ani au putut participa cu acordul părinților. Cu toate acestea, vârsta medie a cohortei a fost de 36 de ani.

Fiecare participant a fost supus zilnic unor teste PCR timp de 14-20 de zile pentru a urmări evoluția infecției. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să detecteze modificările în timp ale încărcăturii lor virale, sau cantitatea de virus din nasul și gâtul unei persoane, și să permită comparații între persoanele complet vaccinate, parțial vaccinate și nevaccinate.

Cercetătorii au detectat ARN-ul SARS-CoV-2 la 163 (26%) de participanți, iar secvențierea întregului genom al cazurilor pozitive la PCR a confirmat că 71 au contractat varianta Delta, 42 varianta Alfa și 50 au avut infecții pre-varianta Alfa.

Toți participanții au avut simptome ușoare sau au fost asimptomatici, iar proporția de cazuri asimptomatice a fost similară în rândul tuturor participanților, indiferent dacă au fost vaccinați, parțial vaccinați sau nevaccinați.

Dintre cele 205 persoane care au avut contact în gospodărie cu cei confirmați ca având varianta Delta, 53 au fost testate pozitiv pentru COVID-19.

Un sfert dintre contactele din gospodărie care au primit două doze de vaccin au dobândit infecția cu varianta Delta, în timp ce același lucru a fost valabil pentru 38% dintre contactele din gospodărie nevaccinate.

Cercetătorii au estimat că vaccinurile au avut o eficacitate de 34% – indiferent de simptome – în prevenirea transmiterii variantei Delta în mediul casnic.

Protecție în scădere


Intervalul mediu de timp dintre vaccinare și recrutarea în cadrul studiului pentru persoanele complet vaccinate cu rezultate pozitive la PCR a fost de 101 zile. Pentru persoanele complet vaccinate cu rezultate PCR negative, acesta a fost de 64 de zile. Acest lucru, spun cercetătorii, sugerează că protecția imunitară oferită de vaccinuri poate scădea în doar 2-3 luni de la vaccinare.

“Vaccinurile sunt esențiale pentru controlul pandemiei, deoarece știm că sunt foarte eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor grave și a deceselor cauzate de COVID-19”, spune profesorul Ajit Lalvani, co-autor principal al studiului. “Cu toate acestea, constatările noastre arată că doar vaccinarea nu este suficientă pentru a împiedica persoanele să fie infectate cu varianta Delta și să o răspândească în gospodării.”

El continuă: “Transmiterea continuă pe care o observăm între persoanele vaccinate face esențial ca persoanele nevaccinate să se vaccineze pentru a se proteja împotriva dobândirii infecției și a COVID-19 grave, mai ales că tot mai multe persoane vor petrece timp în interior, în imediata apropiere, în timpul lunilor de iarnă. Am constatat că susceptibilitatea la infecție a crescut deja la câteva luni după a doua doză de vaccin, astfel încât cei care sunt eligibili pentru vaccinurile de rapel COVID-19 ar trebui să le primească prompt.”

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că în rândul celor care au dobândit orice variantă a COVID-19, încărcătura virală a scăzut cel mai rapid în rândul celor care au fost complet vaccinați și cel mai puțin rapid în rândul celor nevaccinați. Aceștia au remarcat, totuși, că persoanele vaccinate au înregistrat vârfuri de încărcătură virală similare cu cele nevaccinate.

Viteza cu care persoanele vaccinate își pot reduce încărcătura virală explică modul în care faptul de a fi vaccinat reduce spitalizarea. Cu toate acestea, vârfurile de încărcătură virală similare demonstrează cum varianta se poate răspândi în continuare în ciuda vaccinării, deoarece o încărcătură virală ridicată indică un nivel mai ridicat de transmisibilitate.

“Se știe de câteva luni că persoanele complet vaccinate pot fi infectate în cadrul gospodăriei, lucru care se poate atribui atât scăderii imunității – împotriva infecției mult mai mult decât a bolii – cât și circulației variantei Delta, mai transmisibilă”, a declarat pentru Medical News Today Dr. John P. Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Weill Cornell Medical College, care nu a fost implicat în studiu. El a continuat:

“Rezultatele [acestui studiu] nu par deosebit de surprinzătoare, dar se adaugă la ceea ce se știe. Astfel, în cadrul gospodăriilor, răspândirea virusului poate avea loc chiar dacă toată lumea este vaccinată, dar mai puțin (cu aproximativ 50%) decât atunci când membrii gospodăriei sunt nevaccinați. Unul dintre motivele acestei diferențe este faptul că încărcătura virală scade mai rapid de la vârful atins la persoanele vaccinate, reducând astfel șansele de transmitere mai departe.”

Vaccinurile nu sunt suficiente


ne-a spus doctorul Moore: “Un avertisment atunci când extrapolăm la [Statele Unite] este că doar 14 din cele 38 de infecții descoperite Delta la persoanele vaccinate au implicat vaccinul Pfizer. Restul au primit vaccinul Oxford-AstraZeneca sau vaccinul Sinovac, care sunt ambele mai puțin eficiente decât vaccinurile cu ARNm care predomină în această țară. Prin urmare, aici, m-aș aștepta ca beneficiul vaccinării să fie mai mare decât cifrele raportate în acest studiu din Marea Britanie.”

Cercetătorii concluzionează că vaccinurile singure sunt insuficiente pentru a preveni răspândirea variantei Delta în gospodării. Ei spun că atât vaccinarea, cât și intervențiile non-farmacologice, cum ar fi purtarea măștii, vor rămâne cruciale pentru a limita pandemia.

O limitare a studiului este modul în care cercetătorii au definit cine ar fi putut contracta primul SARS-CoV-2 într-o gospodărie. Este posibil ca un alt membru al gospodăriei să fi contractat infecția înaintea persoanei pe care a identificat-o sistemul de urmărire.

O altă limitare este că, întrucât persoanele în vârstă au fost vaccinate înaintea celor mai tinere în Marea Britanie, orice rezultate legate de vârstă pot fi distorsionate.

“Acest studiu confirmă faptul că, indiferent dacă este vaccinată sau nu, odată ce o persoană este infectată cu COVID, aceasta poate [transmite] altora. Totuși, persoanele vaccinate care dezvoltă COVID sunt probabil mai puțin [predispuse să o transmită]”, a declarat pentru Medical News Today Dr. Jorge Luis Salinas, profesor asistent de medicină la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat în studiu.

Când a fost întrebat ce înseamnă studiul pentru persoanele care decid cum să se protejeze cel mai bine pe ele și familiile lor, Dr. Salinas a spus: “Vaccinurile funcționează. Acestea previn infecțiile. Atunci când o infecție apare la o persoană vaccinată, probabil că aceasta are și răspândește mai puțin virus decât persoanele nevaccinate”.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend