Varianta Omicron a SARS-CoV-2 manifestă o evaziune surprinzătoare a anticorpilor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia, în colaborare cu oameni de știință de la Universitatea din Hong Kong, aduce noi dovezi că varianta omicron poate evita protecția imunitară conferită de vaccinuri și de infecția naturală și sugerează necesitatea unor noi vaccinuri și tratamente care să anticipeze modul în care virusul ar putea evolua în curând.

Studiul a fost condus de David Ho, MD, director al Centrului de cercetare Aaron Diamond AIDS Research Center și profesor de medicină Clyde’56 și Helen Wu la Colegiul Vagelos de medici și chirurgi al Universității Columbia. Descoperirile au fost publicate în revista Nature.

O trăsătură izbitoare a variantei omicron este numărul alarmant de modificări ale proteinei spike a virusului, care ar putea reprezenta o amenințare la adresa eficacității vaccinurilor actuale și a anticorpilor terapeutici.

Scădere mare a neutralizării omicronului de către anticorpii din vaccinuri


Noul studiu a testat capacitatea anticorpilor generați prin vaccinare de a neutraliza varianta omicron în cadrul unor teste de laborator care au opus anticorpii împotriva virusurilor vii și împotriva pseudovirusurilor construite în laborator pentru a imita omicronul.

Anticorpii de la persoanele dublu vaccinate cu oricare dintre cele patru vaccinuri cele mai utilizate -;Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson-;au fost semnificativ mai puțin eficienți în neutralizarea variantei omicron în comparație cu virusul ancestral. Anticorpii de la persoanele infectate anterior au fost chiar mai puțin susceptibili de a neutraliza virusul variantă omicron.

Persoanele care au primit o injecție de rapel cu oricare dintre cele două vaccinuri cu ARNm sunt probabil mai bine protejate, deși chiar și anticorpii lor au prezentat o activitate de neutralizare diminuată împotriva omicronului.

“Noile rezultate sugerează că indivizii infectați anterior și cei complet vaccinați sunt expuși riscului de infectare cu varianta omicron”, spune Ho. “Chiar și o a treia injecție de rapel s-ar putea să nu protejeze în mod adecvat împotriva infecției cu omicron, dar, desigur, este recomandabil să faceți una, deoarece veți beneficia în continuare de o anumită imunitate.”

Rezultatele sunt în concordanță cu alte studii de neutralizare, precum și cu datele epidemiologice timpurii din Africa de Sud și din Regatul Unit, care arată că eficacitatea a două doze de vaccinuri împotriva bolii simptomatice este semnificativ redusă împotriva variantei omicron.

Majoritatea anticorpilor monoclonali sunt incapabili să neutralizeze varianta omicron


Atunci când sunt administrați la începutul evoluției infecției, anticorpii monoclonali pot împiedica multe persoane să dezvolte COVID severă. Dar noul studiu sugerează că toate terapiile utilizate în prezent și majoritatea celor aflate în curs de dezvoltare sunt mult mai puțin eficiente împotriva omicronului, dacă funcționează cumva.

În studiile de neutralizare cu anticorpi monoclonali, doar unul singur (Brii198 aprobat în China) a menținut o activitate notabilă împotriva omicronului. O formă minoră de omicron este complet rezistentă la toți anticorpii utilizați clinic în prezent. Autorii notează că omicronul este acum cel mai complet “evadat” de la neutralizare pe care l-au văzut oamenii de știință.

În acest studiu, laboratorul lui Ho a identificat, de asemenea, patru noi mutații de vârf în omicron care ajută virusul să se sustragă anticorpilor. Aceste informații ar trebui să contribuie la conceperea unor noi abordări pentru a combate noua variantă.

Direcții viitoare


Ho sugerează că oamenii de știință vor trebui să dezvolte vaccinuri și tratamente care să poată anticipa mai bine modul în care evoluează virusul.

Nu este prea exagerat să credem că SARS-CoV-2 este acum la doar o mutație sau două distanță de a fi complet rezistent la anticorpii actuali, fie că este vorba de anticorpii monoclonali utilizați ca terapii, fie de anticorpii generați prin vaccinare sau infectare cu variantele anterioare”, spune Ho.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend