Varianta SARS-CoV-2 Omicron: Ce știm până acum


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

La 24 noiembrie 2021, varianta Omicron (B.1.1.529) Omicron (B.1.1.529) a sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) a fost raportată pentru prima dată la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din Africa de Sud. Varianta Omicron s-a alăturat mai multor alte variante SARS-CoV-2 ca variantă îngrijorătoare (VOC), ceea ce indică faptul că această tulpină este asociată cu o creștere a transmisibilității și virulenței, precum și cu capacitatea de a reduce eficacitatea măsurilor sociale și de sănătate publică, precum și a diagnosticelor, vaccinurilor și terapiilor disponibile.

O cronologie a evenimentelor din Africa de Sud


Potrivit OMS, prima infecție confirmată cu SARS-CoV-2 cu varianta Omicron a fost confirmată de la un eșantion care a fost recoltat la 9 noiembrie 2021. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, numărul de cazuri de boală coronavirus 2019 (COVID-19) în Africa a crescut brusc, iar un număr tot mai mare dintre aceste cazuri au fost testate pozitiv pentru varianta SARS-CoV-2 Omicron.

Deși numărul zilnic de cazuri din Africa de Sud rămâne scăzut, cu 2.828 de cazuri raportate vineri, 26 noiembrie 2021, viteza cu care varianta Omicron pare să infecteze sud-africanii mai tineri a crescut îngrijorarea în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății din această națiune. Mai exact, Rudo Mathivha, șeful unității de terapie intensivă de la Spitalul Baragwanath din Soweto, a declarat că o populație mult mai tânără de pacienți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani este internată în spital pentru boli moderate sau severe, unii dintre acești pacienți necesitând îngrijiri intensive.

În special, doar aproximativ 36% din populația adultă din Africa de Sud a fost vaccinată împotriva COVID-19. În acest sens, doar aproximativ 65% dintre pacienții sud-africani care au fost internați recent nu sunt vaccinați, în timp ce Mathivha afirmă că majoritatea celor rămași au primit doar o singură doză de vaccinuri COVID-19.

Ce se știe despre varianta Omicron?


De la identificarea sa inițială, cercetătorii au descoperit că varianta Omicron a SARS-CoV-2 are un număr mare de mutații, printre care se numără peste 30 de modificări ale proteinei spike. Este important faptul că proteina spike a SARS-CoV-2, ținta majorității vaccinurilor COVID-19 actuale, joacă un rol esențial în modul în care virusul recunoaște și pătrunde în celulele gazdă.

Dintre cele 30 de mutații la nivelul proteinei spike, zece dintre aceste mutații au fost identificate la nivelul receptorului enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). Acest lucru este comparabil cu numărul de mutații care au fost găsite pe această proteină în alte variante SARS-CoV-2, cum ar fi variantele Delta și Beta, care au două și, respectiv, trei mutații pe această proteină.

Deși sunt disponibile informații limitate cu privire la semnificația acestor mutații, este important de remarcat că toate mutațiile care au fost identificate ca afectând transmisibilitatea virusului au fost identificate în genomul variantei Omicron. În plus, mutația E484A a fost identificată în varianta Omicron, care este localizată în locul pe care anticorpii de clasa 2 îl pot recunoaște, ceea ce provoacă îngrijorarea că această variantă ar putea evita acțiunea anticorpilor umani împotriva SARS-CoV-2. Datorită acestei combinații de mutații, cercetătorii au suspectat că varianta Omicron ar putea reuși să reducă acțiunile de neutralizare declanșate de răspunsurile imune generate de o infecție anterioară cu SARS-CoV-2 și/sau de o vaccinare.

Cazuri confirmate Omicron

Cazurile SARS-CoV-2 Omicron au părut inițial a fi limitate la un grup de infecții în rândul unor studenți universitari din Pretoria. Cu toate acestea, acest grup s-a extins rapid, deoarece sute și, ulterior, mii de persoane au fost infectate în Pretoria și, la scurt timp după aceea, în cel mai mare oraș al țării, Johannesburg.

Testele de diagnosticare recente indică faptul că varianta Omicron ar putea reprezenta până la 90% din cazurile noi din Africa de Sud. În plus, unele studii timpurii au sugerat că această variantă are o rată de reproducere de doi, ceea ce indică faptul că fiecare persoană infectată cu varianta Omicron este susceptibilă să o răspândească la alte două persoane.

În afară de Africa de Sud, cercetătorii au identificat varianta Omicron și în Botswana, Hong Kong, Belgia, Israel, Germania, Marea Britanie, Republica Cehă, Austria și Italia. Întrucât varianta pare să se răspândească rapid în întreaga lume, alte 13 cazuri au fost identificate în Olanda, două în Australia și două în Danemarca. În special, cele 13 cazuri identificate în Amsterdam, Olanda, au fost descoperite la persoane aflate în două zboruri din Africa de Sud vineri, 26 noiembrie. Același lucru s-a întâmplat și în cazul cazurilor identificate atât în Danemarca, cât și în Australia, care au fost identificate la călătorii care au sosit din Africa de Sud.

Cum au reacționat națiunile din întreaga lume


Una dintre primele națiuni care au reacționat la apariția variantei Omicron a fost Israelul, care a anunțat târziu, la 27 noiembrie 2021, că, după aprobarea guvernului, tuturor străinilor li se va interzice intrarea în țară pentru cel puțin 14 zile. În plus, Israelul intenționează să reintroducă tehnologiile de urmărire a telefoanelor în scop antiterorist pentru a ajuta guvernul să oprească răspândirea acestei variante.

În mod similar, guvernul britanic a anunțat recent că va aplica, de asemenea, anumite măsuri pentru a limita răspândirea variantei Omicron. Aceste măsuri vor include politici de testare mai stricte pentru străinii care sosesc în Marea Britanie, precum și obligativitatea purtării unei măști în anumite medii.

Statele Unite au anunțat, de asemenea, că vor suspenda intrarea în Statele Unite a străinilor care călătoresc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. În plus, Uniunea Europeană a fost de acord, de asemenea, să introducă restricții temporare similare pentru toate călătoriile din țările din sudul Africii, în încercarea de a împiedica intrarea variantei Omicron pe acest continent.

În ciuda intenției din spatele acestor restricții de călătorie, mai mulți oficiali notabili din domeniul sănătății publice au criticat aceste măsuri, invocând faptul că varianta Omicron a fost deja detectată pe trei continente diferite.

Concluzie


Deși rapoartele actuale privind varianta Omicron au stârnit îngrijorări semnificative cu privire la capacitatea vaccinurilor actuale de a proteja persoanele împotriva reinfectării, trebuie remarcat faptul că aceste studii sunt extrem de limitate ca urmare a noutății acestei noi tulpini. Prin urmare, sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care apariția variantei Omicron va influența traiectoria pandemiei COVID-19.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend