Veriga lipsă în anemie: arginin-vasopresină


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un hormon cerebral care controlează echilibrul apei în organism joacă, de asemenea, un rol esențial în crearea de noi celule sanguine, conform unui nou studiu.

Hormonul antidiuretic, numit și AVP sau arginină vasopresină, este eliberat în circulație de glanda pituitară din creier pentru a controla reabsorbția apei de către rinichi.

Dacă ne deshidratăm sau suferim o pierdere de sânge, un val de AVP pune rinichiul într-o stare de conservare a apei și declanșează contracția vaselor de sânge pentru a ne ajuta să menținem tensiunea arterială.

Acum, oamenii de știință au descoperit o acțiune suplimentară a AVP, trecută cu vederea până acum, care ar putea avea o contribuție clinică importantă: aceasta declanșează, de asemenea, producerea de noi celule sanguine de către măduva osoasă.

Scriind în Science Translational Medicine, Balázs Mayer, cercetător la NIH, și colegii săi au observat că până la 87% dintre pacienții cu o afecțiune care îi împiedica să producă AVP erau anemici, adică aveau prea puține globule roșii.

Echipa a efectuat teste pe celule stem din măduva osoasă umană, de șobolan și de șoarece și a arătat că incubarea celulelor cu AVP crește rapid rata de creștere a celulelor și producția de precursori de globule roșii.

Aceștia au descoperit că celulele stem exprimă pe suprafața lor receptori care recunosc și răspund la AVP, declanșând creșterea acestora. Într-adevăr, celulele din măduva osoasă expuse la AVP într-o farfurie de cultură au proliferat cu 50% mai mult pe o perioadă de 12 zile, în comparație cu probele de control.

Echipa NIH a constatat, de asemenea, că administrarea de AVP la animalele care au pierdut sânge a dus la o creștere semnificativă și rapidă a numărului de celule roșii de înlocuire.

În prezent, hormonul eritropoietină, care este produs de rinichi și acționează și asupra măduvei osoase, este utilizat pe scară largă la pacienții predispuși la anemie. Însă acesta are nevoie de până la 5 zile pentru a-și atinge efectul și este folosit de organism pentru a obține un control constant pe termen lung asupra numărului de celule sanguine. AVP, pe de altă parte, acționează mult mai rapid.

Acest lucru, spun cercetătorii, înseamnă că ar putea avea un potențial terapeutic considerabil pentru a ajuta pacienții care suferă de o serie de afecțiuni, inclusiv hemoragii, efectele secundare ale chimioterapiei sau impactul toxic al medicamentelor sau al tratamentelor cu radiații.

Observația rezolvă, de asemenea, un mister de acum multe decenii, când oamenii de știință au arătat că, în urma unei hemoragii, șobolanii produc două valuri de sânge în măduva osoasă – unul după doar 4 ore și altul care începe 18 ore mai târziu. Primul val, observaseră acești oameni de știință, dispare la șobolanii care nu au glanda pituitară, deși nu au putut explica de ce. Acum știm…

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: anemie

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend