Veste revoluționară pentru iubitorii de cafea!


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cafeaua ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cronice…

Iubitori de cafea, bucurați-vă! Dacă sunteți un băutor de cafea, indiferent dacă este măcinată, instant sau decofeinizată, ați putea trăi mai mult decât persoanele care nu beau cafea…

Potrivit unui nou studiu al Institutului Național de Cancer, publicat în revista JAMA Internal Medicine, un consum ridicat de cafea – adică 8 cești sau mai mult – poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Studiul a explorat, de asemenea, rolul pe care modificările genetice care afectează rata cu care o persoană metabolizează cofeina îl au asupra relației observate între cafea și mortalitate.

Băutorii de cafea, concluzionează studiul, sunt mai puțin predispuși să dezvolte boli cronice, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancere. Autorii studiului sugerează că acest lucru s-ar putea datora celor peste 1.000 de substanțe chimice care se găsesc în boabele de cafea, inclusiv antioxidanți care protejează celulele.

În 2015, Comitetul consultativ pentru ghidurile dietetice a investigat beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea în rândul persoanelor sănătoase. Studiul a concluzionat că un consum moderat de cofeină, de obicei între 3 și 5 cești sau 400 de miligrame pe zi, nu este asociat cu un risc crescut pentru sănătate pe termen lung.

“Deși cafeaua este una dintre cele mai frecvent consumate băuturi din întreaga lume, iar studiile epidemiologice au raportat, în general, asocieri inverse cu mortalitatea, rămân îngrijorări cu privire la cafea și, mai exact, la cantitatea de cafeină ingerată”, spune cercetătorul principal Erikka Loftfield de la Institutul Național de Cancer.

Din 2006 până în 2016, Loftfield și echipa sa au analizat datele demografice, stilul de viață și datele genetice de bază de la un total de 497.134 de persoane înscrise într-un proiect numit UK Biobank. Vârstele participanților au variat între 38 și 73 de ani; au fost studiate un număr egal de bărbați și femei și peste trei sferturi dintre ei erau consumatori de cafea.

Toți participanții au raportat câte cești de cafea beau în fiecare zi, iar băutorii de cafea au fost întrebați, de asemenea, ce tip de cafea consumau, inclusiv cafea decofeinizată, instant și cafea măcinată.

Pe parcursul unei perioade de urmărire de 10 ani, 14.225 dintre participanți au murit. Comparativ cu cei care nu beau cafea, consumatorii de cafea mai mari au avut cu până la 16% mai puține șanse de a muri, indiferent de tipurile de cafea – normală sau decofeinizată, instant sau măcinată – care au fost consumate. În mod oarecum surprinzător, rezultatele au arătat, de asemenea, că persoanele care metabolizează cafeina mai lent împărtășesc aceeași reducere a riscului de deces ca și persoanele care metabolizează cafeina într-un ritm normal.

Deci, înseamnă că cei care nu beau cafea ar trebui să înceapă să bea cafea? “Studiul nostru oferă dovezi suplimentare că băutul de cafea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și oferă reasigurări pentru băutorii de cafea, dar nu sugerează că oamenii ar trebui să înceapă să bea cafea sau să își schimbe obiceiurile de consum pentru a obține beneficii pentru sănătate”, explică Loftfield.

Deși studiul a demonstrat constatări semnificative și este în concordanță cu studiile anterioare, rezultatele trebuie interpretate cu prudență, deoarece se bazează pe date observaționale. Nu există nicio dovadă concretă care să spună că cafeaua în sine este cauza principală în reducerea riscului de deces, dar studiul arată că băutorii de cafea au mai puține șanse de a muri în comparație cu cei care nu beau cafea.

“În general, am observat o asociere inversă pentru consumul de cafea cu mortalitatea, inclusiv în rândul participanților care beau de la 1 până la 8 sau mai multe cești pe zi… în plus, în studiul nostru nu am găsit diferențe în funcție de polimorfismele genetice care afectează metabolismul cafeinei”, spune Loftfield.

Așa că dați-i drumul și mai turnați-vă o ceașcă de cafea – chiar dacă v-ați luat deja doza de cofeină pentru ziua de azi.

Sursa.

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend