Viața mea cu tinitusul

Viața mea cu tinitusul

Dacă ești aici înseamnă că ori ai curiozitate să citești despre sănătate, ori ai tinitus. Dacă ești în prima categorie, te felicit și-ți doresc să nu treci niciodată prin așa ceva. De te afli în nefasta categorie a doua, află că-mi pare rău pentru tine. Știu exact ce simți. Și prin ce treci.

Am început să mă lupt cu tinitusul din anul patru de facultate, când am făcut primul atac mare de panică. Lucram ca să mă întrețin, dormeam puțin, trăgeam de mine să pot ține și pasul cu medicina. Într-o seară am fost copleșit de anxietate și senzația de moarte iminentă, după ce primisem fel de fel de semnale din partea creierului; el îmi zicea că nu mai poate, eu continuam în același stil dezastruos. E amuzant cum vorbesc despre el și eu, de parcă sunt entități distincte, dar cred că ați prins ideea.

După acel atac de panică (nu am murit, că altfel nu mai scriam aici) mi-am dat seama că mă deranjează ceva în urechea stângă. Era un zgomot cvasicontinuu, ca un fâșâit care izvora din interiorul urechii. Când eram concentrat pe anumite activități parcă nu-l remarcam, dar când stăteam în liniște devenea tot mai pregnant și mă sâcâia. Am stat cu el, sperând că va trece. În perioadele mai stresante era tot mai puternic. În perioadele de armonie deplină nu dispărea niciodată. Am stat cu el mai bine de zece ani, iar calitatea vieții mele a scăzut dramatic.

Să trăiești cu tinitusul poate însemna predare, dar asta nu echivalează cu atingerea unui prag în care nu te mai deranjează. Pur și simplu capitulezi, plin de frustrare. Adevărul e că nu poți face nimic. Îmi pare tare rău să te dezamăgesc. Sunt în aceeași tabără tristă.

La început m-au văzut câțiva colegi ORL-iști. La un aparat s-au proiectat sunete pe frecvențe diferite, să vedem care e similar cu ce anume aud eu. Mi s-a părut că niciunul. Mi s-au recomandat sedințe de acupunctură (nu m-am dus pentru că această tehnică, oricât de lăudată în mediul popular, e considerată pseudoștiință, neavând dovezi în spate), doze mari de vitamine (nu le-am luam pentru că vitaminele nu au sens luate cu pumnul în lipsa unor carențe evidențiate pe analize) sau chiar corticoterapie (asta-mi mai lipsea). Pe scurt, am prins ideea că nu există niciun tratament pentru tinitus. Și e crudul adevăr cu care am ajuns să trăiesc.

Am perioade în care simt că-mi explodează capul. Când muncesc mult și sunt stresat, acel sunet continuu îmi exacerbează angoasele. Cheful de citit s-a redus considerabil, pentru că am nevoie de liniște ca să citesc, iar liniștea înseamnă tinitus. Am ajuns să citesc cu voce tare – pierd timp prețios, dar nu am încotro. Seara pun zgomote albe (white noise) într-o boxă ca să neutralizez zgomotele din urechi, dar niciodată nu ating un echilibru.

Am ajuns să-mi cunosc depresiile și după tinitus. Parcă îmi spune creierul iar: „vezi că nu e ok, las-o mai ușor”. Când fâșâitul crește în intensitate știu că nu sunt bine și încerc să fac ceva din timp. Problema e, după cum am mai spus-o, că nu dispare nici când simt că sunt cel mai fericit de pe pământ. Cumva, m-am obișnuit. Viața mea nu mai e aceeași. Aș da orice să pot sta în liniște deplină și să nu fiu deranjat de nimic, să pot citi, să stau cu gândurile mele, să pot medita. Nu pot face bine niciuna dintre acestea. M-am obișnuit într-un calvar din care știu că nu mai pot ieși.

Medicina a făcut progrese fantastice în atât de multe domenii, dar iată că aici e neputincioasă. Medicii ridică din umeri. Te trimit și ei pe unde pot. Îți dau vitamine în loc de nimic. Pare că un medic care nu poate da nimic e unul slab, iar atunci dă și el ceva, un supliment, un ceai, chiar dacă se abate de la dovezi științifice ca să-și salveze puțin halatul. Poate că e atât de greu pentru că problema izvorăște dintr-o dereglare dintre somatic și organic, dintre anatomia pură și învelișul psihic. Habar nu am (să citești asta de la un medic parcă e dezolant, dar îmi recunosc limitele).

Dacă nu ai tinitus, te felicit. Și sper să nu-l cunoști niciodată. Dacă ai, îmi pare rău pentru tine.

V.

Dacă tot ești aici…


Scriu de mulți ani de zile și, bazându-mă pe toată pregătirea mea de medic, ofer explicații și materiale pentru publicul larg. Ele sunt accesibile oricând, gratuit. Toate eforturile mele pot continua dacă această comunitate, despre care îmi place să cred că este plină de empatie, generozitate și bunătate, va susține munca mea. 

Cum se poate face asta? E simplu: am scris 7 cărți pentru adulți și 3 pentru copii; ele sunt deosebit de utile și pline de povești care îți vor încălzi inima. Le poți lua din SHOP-ul Readers Do Good, la prețuri extrem de accesibile, mai ales în varianta pachetelor. Am redus atât de mult prețurile tocmai pentru ca aceste cărți să ajungă la cât mai mulți dintre voi și să vă bucure, dar și ajute să fiți sănătoși.

Tot în SHOP mai găsești căni speciale cu mesaje construite de mine, dar și artprint-uri înrămate, deosebit de frumoase, acum la reduceri mari de tot.

Mulțumesc tuturor!+ transport gratuit de la 100 lei 50% REDUCERE azi la toate cărțile mele!

+ 3 pachete și mai avantajoase!

-75%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

6
150,00lei
-50%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
31,00lei
-50%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
29,50lei
-50%

Aventurile pisicii Muna

6
29,50lei
-50%

Oni și vulpea fermecată

4
29,00lei
-50%

Acum pot și eu să zbor!

1
26,00lei
-50%

Oni a devenit supererou

26,00lei
-50%

Adio, zahăr!

24,50lei
-50%

NOU Vei fi bine

24,50lei
-50%

Cartea femeii sănătoase

4
24,50lei
-50%

Dieta Perfectă

30
24,50lei
-50%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

9
24,50lei
-50%

O altă poveste de iubire

18
24,50lei
-50%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
24,50lei
-50%

Să-ți pui o dorință

12
24,50lei
-50%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
24,50lei
-50%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
24,50lei
-50%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
24,50lei
-50%

Ursulețul Bruni și pofta lui exagerată de dulce

1
22,50lei
-50%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
22,50lei
-50%

Buni se simte rău (de dor)

6
22,50lei
-50%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
22,50lei
-50%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
22,50lei
-50%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
22,50lei
-50%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
22,50lei
-50%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
22,50lei
-50%

Cum să ai o zi aproape perfectă

1
21,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

8 Comments

 • Buna ziua! Care sunt cauzele tinitusului totusi? La mine este permanent, un fasait de fundal, parca de cand ma stiu, dar am perioade cand se intensifica, devine tiuit. Iar absolut orice durere de cap este insotita de durere de ureche. La controalele ORL nu iese nimic in neregula:(. Multumesc si o zi minunata sa aveti!

 • Stiu si înțeleg! Eu am tinitus bilateral permanent de 17 ani, a apărut din cauza zgomotelor de artificii, petarde la un revelion, a cedat nervul auditiv, am si hipoacuzie medie. A fost greu la inceput, dar in timp am învățat sa il ignor, efectiv mi-am dezvoltat o tehnica de ignorare totala a zgomotelor (o combinație de țiuit, greieri si clopoței). Am pierdut însă din atenția distributivă. Cu cât il accept mai mult, fac pace cu el, cu atat mi-e mai ușor sa fac abstracție de el. Nu știu să existe tratament, dar mi s-a recomandat purtarea aparatului auditiv care ar ameliora si tinitusul. Va doresc multă sănătate, răbdare si acceptare!

 • Al meu are o provenienta „hardware” a tot fost umblat pe acolo. Pur si simplu trebuie sa consteintizezi ca nu ai ce face..oricat de tare auz kilohertii aia. Niiiiiii…..iiiii .Sa am doar asta si in rest sa fie bine!!! :))) Bafta!

 • Draga Suflet,
  As vrea s-ajung la tine,
  Cu un gand ce-mi vine,
  Si te-nfasoara-n linistea deplina.
  As vrea sa trec prin a ta lume,
  Cea stranie si fara nume,
  Sa o invalui intr-un zambet si-ntr-o soapta,
  O soapta care-ti spune,
  Ca tu esti liniste deplina,
  „Draga Suflet” ,
  Si niciodata singur!

 • Salutare tuturor,
  Se poate incerca un dispozitiv cum este cel denumit Calmer, conceput pentru a folosi castile over-ear cu riscuri mai mici de a produce leziuni celulelor cu cili, mai ales la nivele acustice mai mari. Cred ca multi dintre cei cu tinitus au exagerat ascutand muzica tare in casti timp indelungat. Daca acoperind pavilionul urechii cu palma, tinitusul e mult diminuat sau dispare, e posibil ca dispozitivele din silicon denumite Calmer sa functioneze si sal suprime. Asta inseamna ca tinitusul este intretinut de un sistem rezonant local al urechii. Trebuie incercate aceste dispozitive desi nu sunt foarte ieftine. In fond, sunt niste olive de silicon de o constructie speciala care impiedica fenomenele de rezonanta.
  Sanatate!

 • Mie mi se amelioreaza pana la disparitie cu aparat auditiv.
  Cand il dau jos, sunetele sunt acolo. Dar am decis ca suntem prieteni, si totul e mai bine de atunci

 • Bună!
  Am avut un vertij acum 5 ani…am făcut tratamentul si am fost foarte bine!
  În urma cu 1 luna , după o perioadă de stres mi-a apărut acel fasait dar cu perioade scurte si sper sa dispara ptr ca fac tot posibilul să mă educ in cea ce priveste oboseala, stresul …cu limite impuse.
  Mulțumesc ptr detaliere!

 • Buna !
  Eu am tiuit bilateral, de foarte multi ani ! Vreo 30 la număr! Am învățat să-l ignor! Pur și simplu, am ajuns parteneri de drum în viață! E ceva mai intens când mă concentrez pe o problema anume! L-am ,,dobândit” lucrând în medii cu zgomot ridicat ! Chiar și acum , tot în astfel de mediu lucrez , și nu mi-a diminuat auzul! Dispare când ascult muzica de meditație sau de relaxare! In rest sa fim sănătoși cu toții! O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare