Viitorul ficatului artificial


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință construiesc un dispozitiv de ficat artificial care susține funcția hepatică și stimulează repararea ficatului.

Cercetătorii chinezi au construit un ficat artificial care susține ficatul insuficient al unui pacient și îl ajută să se repare singur.

Cum se realizează așa ceva? Componenta biologică a acestui dispozitiv este cheia succesului său. Oamenii de știință au generat celule hepatice umane regenerabile pentru a construi un ficat artificial funcțional. Prin modificarea cu atenție a genelor din celulele mature, aceștia au reprogramat celulele, nespecializându-le și producând celule stem hepatice cu diviziune rapidă. Acestea au fost apoi cultivate sub formă de aglomerări de celule sferice 3D și încărcate într-un dispozitiv de ficat artificial. Sistemul rezultat a fost apoi testat pe porci cu leziuni hepatice. Animalele cărora li s-a administrat tratamentul cu ficat artificial au avut o deteriorare mult mai mică a țesuturilor și au prezentat o regenerare îmbunătățită după o leziune indusă de un medicament, asemănătoare cu o supradoză de medicamente la oameni. Deși este încă la început, scopul final este, într-o zi, de a utiliza acest lucru la oamenii care au nevoie disperată de un ficat funcțional.

Dar cum poți transforma celulele vechi în celule stem cu creștere rapidă? Acest lucru necesită o abordare fină. Pentru a modifica genetic celulele hepatice umane pentru a le înzestra cu capacitatea de a crește și de a produce miliarde de celule noi funcționale, este esențial să se aleagă gena sau genele corecte pentru a reprograma celulele astfel încât acestea să se transforme din nou în celule stem. Țintirea genei greșite creează un țesut hepatic care, în timp, își pierde unele dintre funcțiile cheie. Implementat clinic, acest lucru ar face ca dispozitivul să devină nesigur și ineficient.

Crearea țesutului hepatic a fost realizată într-un mod specific? Da, a fost important să se construiască sfere tridimensionale pentru a produce țesut care să funcționeze cel mai bine. Sferele hepatice au fost cultivate în dispozitivul artificial, înainte de a trata insuficiența hepatică la porci. Dispozitivul a fost denumit ficat bioartificial interactiv aer-lichid și a oferit celulelor hepatice în creștere oxigen și nutriție, protecție împotriva stresului biochimic și a promovat interacțiunea directă a plasmei sanguine a porcilor cu sferele hepatice, permițându-le să curețe și să detoxifice sângele mai eficient.

Cum au testat cercetătorii dispozitivul de ficat artificial? Siguranța și eficacitatea dispozitivului au fost evaluate la porci cu insuficiență hepatică. În urma tratamentului, grupul experimental de animale de control, care a primit doar îngrijire critică, a avut o rată de supraviețuire de 20%. În contrast puternic, rata de supraviețuire în rândul animalelor asistate de dispozitivul de ficat artificial a fost de 80%, ceea ce arată o funcție hepatică stimulată și o mai bună eliminare a produselor reziduale.

Au fost funcția hepatică ajutată și ratele de supraviețuire îmbunătățite singurele rezultate ale acestei cercetări? Nu, în mod interesant, studiul a demonstrat că dispozitivul a promovat, de asemenea, regenerarea organelor în urma tratamentului. Autorii au sugerat că factorii de vindecare produși și secretați de ficatul artificial ar fi putut declanșa regenerarea organelor în gazdă.

Este cunoscut faptul că extinderea tehnologiei la niveluri care ar fi utile pentru un studiu clinic reprezintă o provocare, deci care sunt șansele ca această tehnologie să ajungă în clinică? În special, dispozitivul a fost rapid de fabricat (în 2 săptămâni) și a demonstrat o bună consistență de la un lot la altul. Acesta este un punct de plecare solid, ambele atribute fiind esențiale pentru fabricarea de calitate clinică în vederea testării siguranței și eficacității dispozitivului în cadrul testelor pe oameni.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend