Vitamina A şi cancerul


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Datorită rolului pe care vitamina A îl joacă în reglarea creșterii și diferențierii celulare, mai multe studii au examinat asocierea dintre vitamina A și diferite tipuri de cancer. Cu toate acestea, relația dintre nivelurile serice de vitamina A sau suplimentarea cu vitamina A și riscul de cancer este neclară.

Mai multe studii observaționale prospective și retrospective la fumători actuali și foști fumători, precum și la persoane care nu au fumat niciodată, au constatat că un aport mai mare de carotenoizi, fructe și legume sau ambele sunt asociate cu un risc mai mic de cancer pulmonar.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Cu toate acestea, studiile clinice nu au demonstrat că un supliment de betacaroten și/sau vitamina A ajuta la prevenirea cancerului pulmonar. În cadrul studiului CARET (Carotene and Retinol Efficacy Trial), 18.314 fumători actuali și foști fumători (inclusiv unii bărbați care fuseseră expuși profesional la azbest) au luat suplimente zilnice care conțineau 30 mg de beta-caroten și 7.500 mcg de palmitat de retinol (25.000 UI) timp de 4 ani, în medie.

În cadrul studiului de prevenire a cancerului cu alfa-tocoferol, beta-caroten (ATBC), 29.133 de bărbați fumători au luat 50 mg/zi de alfa-tocoferol, 20 mg/zi de beta-caroten, 50 mg/zi de alfa-tocoferol și 20 mg/zi de beta-caroten sau placebo timp de 5-8 ani. În componentă de beta-caroten din cadrul Physicians’ Health Study, 22 071 de medici de sex masculin au luat 325 mg de aspirină plus 50 mg de beta-caroten, 50 mg de beta-caroten plus placebo de aspirină, 325 mg de aspirină plus placebo de beta-caroten, sau ambele placebo o dată la două zile timp de 12 ani.

În toate aceste trei studii, administrarea de doze foarte mari de beta-caroten, cu sau fără 7.500 mcg de palmitat de retinol (25.000 UI) sau 325 mg de aspirină, nu a prevenit cancerul pulmonar. De fapt, atât studiile CARET, cât și ATBC au arătat o creștere semnificativă a riscului de cancer pulmonar în rândul participanților la studiu care au luat suplimente de beta-caroten sau suplimente de beta-caroten și retinil palmitat. Studiul “Physicians’ Health Study” nu a constatat un risc crescut de cancer pulmonar la participanții care luau suplimente de beta-caroten, probabil pentru că doar 11% dintre medicii din studiu erau fumători actuali sau foști fumători.

Dovezile privind relația dintre beta-caroten și cancerul de prostată sunt mixte. Participanții la studiul CARET care au luat suplimente zilnice de beta-caroten și palmitat de retinil au avut un risc cu 35% mai mic de cancer de prostată neagresiv decât bărbații care nu au luat aceste suplimente. Cu toate acestea, studiul ATBC a constatat că nivelurile serice inițiale de beta-caroten și retinol și suplimentele de beta-caroten nu au avut niciun efect asupra supraviețuirii.

Rezultatele studiilor ATBC și CARET sugerează că dozele mari de suplimente de beta-caroten cu sau fără palmitat de retinil au efecte dăunătoare la fumătorii actuali sau foști fumători și la lucrătorii expuși la azbest. Nu se cunoaște relevanța acestor rezultate pentru persoanele care nu au fumat niciodată sau pentru efectele beta-carotenului sau retinolului din alimente sau multivitamine (care au de obicei cantități modeste de beta-caroten). Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele vitaminei A asupra cancerului de prostată, pulmonar și a altor tipuri de cancer.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend