Vitamina A


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vitamina A este denumirea unui grup de retinoizi liposolubili, inclusiv retinol, retinal și esteri de retinil. Vitamina A este implicată în funcția imunitară, vedere, reproducere și comunicare celulară. Vitamina A este critică pentru vedere că o componentă esențială a rodopsinei, o proteină care absoarbe lumina în receptorii retinei, și pentru că susține diferențierea și funcționarea normală a membranelor conjunctivale și a corneei. De asemenea, vitamina A susține creșterea și diferențierea celulară, jucând un rol esențial în formarea și întreținerea normală a inimii, plămânilor, rinichilor și a altor organe.

Două forme de vitamina A sunt disponibile în dieta umană: vitamina A preformată (retinol și forma sa esterificată, esterul de retinil) și carotenoidele provitaminei A. Vitamina A preformată se găsește în alimentele de origine animală, inclusiv în produsele lactate, pește și carne (în special în ficat). De departe, cel mai important carotenoid provitamina A este beta-carotenul; alți carotenoizi provitamina A sunt alfa-carotenul și beta-criptoxantina. Organismul transformă acești pigmenți vegetali în vitamina A. Atât provitamina A, cât și vitamina A preformată trebuie să fie metabolizate intracelular în retinal și acid retinoic, formele active ale vitaminei A, pentru a susține funcțiile biologice importante ale vitaminei. Alți carotenoizi care se găsesc în alimente, cum ar fi licopenul, luteina și zeaxantina, nu sunt transformați în vitamina A.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Diferitele forme de vitamina A sunt solubilizate în miceli în lumenul intestinal și absorbite de celulele mucoasei duodenale. Atât esterii retinilici, cât și carotenoizii provitaminei A sunt transformați în retinol, care este oxidat în retinal și apoi în acid retinoic. Cea mai mare parte a vitaminei A din organism este stocată în ficat sub formă de esteri de retinil.

Nivelurile de retinol și de carotenoizi sunt măsurate de obicei în plasmă, iar nivelurile de retinol din plasmă sunt utile pentru a evalua insuficiența vitaminei A. Cu toate acestea, valoarea lor pentru evaluarea statusului marginal de vitamina A este limitată, deoarece acestea nu scad până când nivelurile de vitamina A din ficat sunt aproape epuizate. Rezervele hepatice de vitamina A pot fi măsurate indirect prin testul doză-răspuns relativ, în care nivelurile de retinol din plasmă sunt măsurate înainte și după administrarea unei cantități mici de vitamina A. O creștere a nivelului de retinol din plasmă de cel puțin 20% indică un nivel inadecvat de vitamina A. În scopuri de practică clinică, nivelurile de retinol din plasmă sunt suficiente pentru a documenta o deficiență semnificativă.

O concentrație plasmatică de retinol mai mică de 0,70 micromoli/L (sau 20 micrograme [mcg]/dL) reflectă insuficiența vitaminei A într-o populație, iar concentrații de 0,70-1,05 micromoli/L ar putea fi marginale la unele persoane. În unele studii, concentrațiile plasmatice sau serice ridicate ale unor carotenoizi din provitamina A au fost asociate cu un risc mai mic de diverse rezultate în materie de sănătate, dar aceste studii nu au demonstrat în mod definitiv că această relație este cauzală.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend