Vitamina C în exces şi pietrele la rinichi


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Excesul de vitamina C este excretat din organism sub formă de oxalat, un produs rezidual al organismului.

Oxalatul iese în mod obișnuit din organism prin urină. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, oxalatul se poate lega de minerale și poate forma cristale care pot duce la formarea de pietre la rinichi.

Consumul unei cantități prea mari de vitamina C are potențialul de a crește cantitatea de oxalat din urină, crescând astfel riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Într-un studiu în care adulții au luat un supliment de 1.000 mg de vitamina C de două ori pe zi, timp de 6 zile, cantitatea de oxalat pe care au excretat-o a crescut cu 20%.

Un aport ridicat de vitamina C nu este asociat doar cu cantități mai mari de oxalat urinar, ci și legat de apariția pietrelor la rinichi, mai ales dacă se consumă cantități mai mari de 2.000 mg.

S-au raportat, de asemenea, cazuri de insuficiență renală la persoanele care au consumat mai mult de 2.000 mg într-o zi. Cu toate acestea, acest lucru este extrem de rar, mai ales la persoanele sănătoase.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend