mai aveti nevoie de medic

Voi mai aveți nevoie de medici?

mai aveti nevoie de medic
doctorul Schreiber din San Augustine, Texas făcând un vaccin unei fetițe. Poză via Flickr CC

Șase chestiuni:

1.Eram de gardă. Vine o doamnă, o invit pe pat, îmi spune că nu vrea să stea pe pat ci în picioare, că așa se simte mai bine. Mă privește într-un mod ciudat. O întreb ce o supără. „Eu cam știu ce am, am citit multe pe internet, vreau doar să-mi confirmați că e așa. Pentru asta am venit practic.” Eu eram un fel de second opinion, după Google. Mi-a venit să îi recomand un search engine mai înțelept, gen Wolfram Alpha, dar m-am abținut, că părea în stare să-mi arunce și câteva palme. Bineînțeles că nu avea ce-i spusese internetul, dar nu conta oricum. Încrederea în mine era zero.

2.Încă se tratează monturile la picioare cu foi de varză, creme minune, terapii de rezonanță sau orteze chinuitoare. Degeaba se tot străduiește chirurgul Marius Uscatu să convingă lumea că monturile se repară prin intervenție locală și cam atât.

3.Doamna OS (sistem de operare al minților șubrede) promovează neutilizarea vaccinurilor, atrage atenția asupra legăturilor cu autismul fără niciun fundament, ridică în slăvi preparatele naturale perfecte pentru tratarea urgențelor medicochirurgicale, mai nou spune că mamografia e inutilă și oricum cancerul de sân se vindecă de la sine. Medicii sunt niște nemernici, niște tirani care vor să facă doar rău și să se îmbogățească, asta ne spune OS. E invitată la Gâdea în emisiune, acesta nu reușește să o întrebe nimic relevant, îi acceptă afirmațiile stupide, emisiunea e o mizerie. Stai jos, Gâdea! Nota doi. Colac peste pupăză, se declară epidemie de rujeolă, cu câteva cazuri chiar mortale. Nici nu vreau să mă gândesc la curentul antivaccinare în chestiunea asta, deși tind să cred că fix aici e buba.

4.Se aruncă bani mulți pe suplimente naturale procurate de prin magazine naturiste sau supermarketuri, iar ele nu au niciun efect. Produsele promit memorie mai bună, ficat ca nou, inimă puternică, oase sănătoase. Numai minciuni. Cei care apelează la așa ceva șuntează practic medicul, care ar putea obiectiva carențe clare și ar putea indica el corecții țintite, nu după ureche sau aspirând la efecte miraculoase care nu au cum să apară.

5.Licurici, pitici, biorezonanță. Sunt aparate care promit minuni și sunt zero, nu au niciun efect dovedit. Cei care le vând încă fac averi, pentru că lumea vrea sănătate obținută cât mai ușor, ideal nu prin medic.

6.Detox-urile sunt la mare modă. De ce mai aveți rinichi, plămâni, ficat sau piele? Serios, dacă credeți că nu ele se ocupă de detoxifiere, atunci donați-le! Niciun aliment nu scoate toxinele din corp. Dacă există într-adevăr insuficiențe cu unul dintre aceste organe, doar medicul va putea să restabilească echilibrul.

 

Am identificat șase probleme, dar sunt mult mai multe. De unde au apărut ele? E simplu. Din disprețul creat în ultimele decenii față de medici. De lipsa de încredere în cadrul medical. Lumea nu prea ne mai dorește, suntem luați peste picior sau chiar bătuți. Lumea vrea sănătate și e dispusă să recurgă la alte metode, pentru că în jurul medicinei planează multă ură. Oamenii fug de spitale pentru că peste tot gravitează ideea șpăgii, pentru că anumite firme și-au bătut joc de toate viețile, pentru că peste tot plutește suspiciunea, pentru că presa abia în ceasul al doisprezecelea a început să vorbească și despre binele din medicină, pentru că persoane dubioase promovează metode dubioase de tratament improvizat la domiciliu.

Adăugăm la asta o oarecare culcare pe o ureche când e vorba de sănătate. Nu realizăm că e cel mai de preț lucru. Băgăm de seamă când o pierdem și devenim disperați. Am vrea să o peticim cu un supliment, cu o informație de pe internet, cu o cură detox, ideal să nu ajungem la medic, pentru că acolo lucrurile deja se complică. Trăim vremuri ciudate, în care ni se cere performanță. Suntem prinși în mari cercuri vicioase, muncim mult pentru sume mici, devenim depresivi și anxioși, pierdem bucuriile vieții. Apelăm iarăși la tot felul de șiretlicuri, poate-poate ne întărim să putem continua. Nu putem sparge cercurile vicioase și, chiar când avem cert nevoie de ajutor medical, tragem de timp până în ultima clipă.

Ne înstrăinăm unii de alții și e păcat. Noi ne dorim să apelați cu încredere și deschidere la serviciile și cunoștințele noastre, nu la personulități care n-au nicio treabă cu vindecarea, nu la preparate dubioase, nu la proceduri absconse, nu la aparate ineficiente. Mintea medicului e cea mai eficientă. Doar medicul vă poate vindeca, coroborând aici acțiunile voastre, credința, armonia proprie și alte câteva conduite simple. Avem sute de ani de cercetare în spate, cu milioane de nopți nedormite, cu invenții incredibile, cu descoperiri fabuloase care au eradicat boli cumplite, au mărit speranța de viață, au adus beneficii uriașe în foarte multe alte domenii.

Familia Gates a donat miliarde de dolari pentru proiecte de anvergură în medicină. Familia Zuckerberg a anunțat aseară că va investi peste trei miliarde de dolari în medicină, în următorii zece ani. Niciunul dintre aceștia nu investește în amestecuri de coada șoricelului cu fasole bătută, ci în combinații de tehnologie și medicină, cu multă știință în spate.

 

Aveți nevoie de noi, mai mult decât vă imaginați. De cercetători, de medici dedicați, de toate industriile conexe care ajung la rezultate spectaculoase lucrând împreună. Țineți-ne aproape și feriți-vă de alte căi care nu vă fac niciun bine, ba chiar vă pot face o grămadă de rău. Întrebați-ne când nu știți ceva. Veniți la noi să vă vaccinăm copiii pentru a nu pune în pericol viețile lor și pe ale altora, prin decizii stupide. Veniți la noi să discutăm despre screeningul în cancerul de sân. Veniți la camera de gardă când aveți urgențe. Apelați cu cea mai mare încredere la medici.

 

V.

+ transport gratuit de la 100 lei 50% REDUCERE azi la toate cărțile mele!

+ 3 pachete și mai avantajoase!

-75%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

6
150,00lei
-50%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
31,00lei
-50%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
29,50lei
-50%

Aventurile pisicii Muna

6
29,50lei
-50%

Oni și vulpea fermecată

4
29,00lei
-50%

Acum pot și eu să zbor!

1
26,00lei
-50%

Oni a devenit supererou

26,00lei
-50%

Adio, zahăr!

24,50lei
-50%

NOU Vei fi bine

24,50lei
-50%

Cartea femeii sănătoase

4
24,50lei
-50%

Dieta Perfectă

30
24,50lei
-50%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

9
24,50lei
-50%

O altă poveste de iubire

18
24,50lei
-50%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
24,50lei
-50%

Să-ți pui o dorință

12
24,50lei
-50%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
24,50lei
-50%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
24,50lei
-50%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
24,50lei
-50%

Ursulețul Bruni și pofta lui exagerată de dulce

1
22,50lei
-50%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
22,50lei
-50%

Buni se simte rău (de dor)

6
22,50lei
-50%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
22,50lei
-50%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
22,50lei
-50%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
22,50lei
-50%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
22,50lei
-50%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
22,50lei
-50%

Cum să ai o zi aproape perfectă

1
21,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

205 Comments

 • In principiu, perfect de acord cu articolul, numai ca:
  Si voi contribuiti la lipsa asta de incredere in sistemul medical. Dau exemplu concret: ma duc acum cativa ani la medicul de familie cu o mana de simptome, rugand-o de o trimitere la endocrinologie. Ma intreaba daca vreau asta pt ca sunt plinuta (wtf?) Ajung la un endocrinolog, nestiind, nepresupunand, necautand ce am. Ma vede nitel mai grasuta si din start trece toate problemele pe seama nutritiei, dar imi da si un set de analize, mai mult de gura mea. Vin analizele, in afara de tsh putin sarit din parametri, totul ok.
  Trec vreo 2 ani, intre timp ajunge mama la endocrinologie (alt medic), de unde afla ca are hipotiroidism si hashimoto. Abia cand m-am dus la acelasi medic, cu potentiala boala in dinti, mi s-au dat analizele corespunzatoare si desigur, numai bine n-au iesit. Pentru ca, da, primul doctor nu mi-a dat sa fac analize amanuntite, mai nimic pentru tiroida, in ciuda simptomelor.
  Nu zic ca nu trebuie sa avem incredere in medici in general vorbind, ci ca nu strica sa si procesam ce spun ei, in loc sa rumegam de-a gata raspunsurile. Oricum, in niciun caz Olivia style

   • Tocmai asta face articolul, generalizeaza enorm… da stiu medicii sunt niste genii si avem mare mare mare dar mare nevoie de ei – ce zici daca ne-am educa sa nu ne mai imbolnavim ?… Pe aceeasi logica si de gropar ai nevoie, ba chiar mai mare ca de murit, murim toti. Hai sanatate !

    P.S. Sunt o mana de medici la nivel national care chiar sunt medici si sunt buni – despre restul ? mai bine caut pe google, sincer, ma duce capul sa pricep, ca doar toti avem corpuri si sunt ale noastre..

    P.S.2 – am fost la medic racit si mi-a dat pastile contra alergiilor, fara nici o analiza, nimic … avem sa mor in somn din cauza ca uvula sa umglat foarte mult – practic eu nu am alergii si am facut alergie la pastilele contra alergie… frumos nu ?

  • Ai dreptate. Pe mine ma durea in gat si aveam febra si am fost la medicul de familie care s-a uitat 5 secunde in gatul meu si a concluzionat ca am amigdalita si faringita si mi-a dat fix acelasi tratament(care includea antibiotic pentru 10 zile) pe care mi-l daduse cu aproximativ o luna in urma si mie si sotului tot dupa examinari din astea sumare desi atunci aveam amandoi simptome diferite si diferite si fata de ce aveam eu acum. Vazand asta am fost la un alt medic de familie care m-a examinat putin mai atent si mi-a pus un alt diagnostic si mi-a dat un tratament total diferit(nu erau medicamente cu acelasi efect dar cu denumiri diferite, ci medicamente cu actiune diferita). In cine sa ai incredere in acest caz? Ar fi trebuit sa merg si la un al treilea medic ca sa vad daca reuseste sa aiba ceva in comun cu unul dintre ceilalti doi?

   • Sa vezi cum e cand te duci cu pneumonie si tuse de spui ca mori in secunda urmatoare, iar doctorul de familie iti scrie ca ai sinuzita:(. Motiv pt care dupa 8 zile( moment in care am avut n stări in care nu mai puteam respira) am mers direct la specialist si am primit un cocktail intravenos pentru 10 zile ca altfel dadeam coltul. La 29 de ani. Da sunt doctori foarte relaxati la minte dar si doctori competenti. La fel cum sunt si doctori care te umilesc razand cu gura pana la urechi, dar si doctori care stiu ce e aia empatie.

  • „ma duc acum cativa ani la medicul de familie cu o mana de simptome, rugand-o de o trimitere la endocrinologie”

   Si nu vezi unde e problema aici? Poate trebuia sa fi mers la un consult, nu sa comanzi, ca la restaurant, cateva analize, iar apoi sa te plangi ca nu ti-a dat din alea amanuntite. Increderea ta unde e?

   • @Dr. Flox, pai de ce crezi ca s-a dus la medicul de familie, ca ii era dor de el? Nu stiam ca la medicul de famile pot merge sau la consult sau pot merge la un ceai si o sueta…

    Primul medic al fetitei mele mi-a spus ca am fetita in varsta de cateva luni usor spastica si ca trebuie sa ii dau calciu. Cand colo, la o vizita absolut pentru cu totul altceva la neurologie pediatrica la Spitalul Obregia, 2 Doamne Doctor de acolo au vazut ce are si m-au indrumat ca fetita sa se faca bine acum fiind totul ok.

    Asa ca lasa-ma cu sfaturile astea, erorile sunt permise acolo unde lucrez eu, nu la un medic.

    • Erorile sunt permise si unui medic, ca, pana la urma, e OM, nu DUMNEZEU. Important e ca eroarea sa nu fie prea mare si sa poata fi reparata rapid, fie de cel care a gresit, fie de altul. Daca asteptati ca medicul sa nu greseasca niciodata, va inselati amarnic, domnu’ Catalin perfectionistul. Mai ganditiva la aspectul asta si puteti alege Google sau alti vraci de carter, ca aia nu gresesc, sunt perfecti. 🙂 Fara suparare. Sanatate si numai bine !

   • Increderea in medicina si in medici in Romania reprezinta inca un subiect tabu, desi subiectul este rasunator in media si in discutiile cotidiene.
    Desi se discuta importanta rezolvarii acestui “conflict de interese” nu se reuseste decat atingerea simptomelor, fara disecarea cauzelor si implementarea de solutii concrete.
    Pacientii, pe de o parte, sunt lipsiti de o “educatie a pacientului” – educatie sora cu “educatia consumatorului”. Nu isi cunosc obligatiile (si aici ma refer la obligatiile fata de sine ale oricarui om: sa te ingrijesti la timp, sa iti faci control medical periodic, sa descrii simplu si atent simptomele pe care le experimentezi atunci cand cauti consiliere medicala, chiar si cel mai elementar aspect: cand te duci la un control medical sa ai decenta sa te prezinti curat – spalat, in semn de respect pentru fiinta umana care trebuie sa te inspecteze indeaproape). Scuze pentru cele descrise mai sus sunt multe insa nu schimba realitatea – si acesta este principalul lucru care trebuie abordat.
    De asemenea, pacientii nu isi cunosc drepturile: singura persoana care are dreptul sa exprime ultimul cuvant in acceptarea unui tratament ar trebui sa fie pacientul. NU, nu sa ii spuna medicului care este conditia de care sufera si sa ii ceara acestuia un tratament. Medicul are obligatia de a investiga temeinic cazul care ii este prezentat, pentru ca apoi sa transmita pacientului concluzia si alternativele de tratament, inclusiv rezultatele pozitive asteptate (ce anume, in cat timp) si efectele secundare (impreuna cu schimbarile vor aparea in viata pacientului ca urmare a variantelor prezentate). Astfel, pacientul poate decide, in cunostinta de cauza, ce anume alege.
    Medicii, de celalalta parte, in majoritate sunt lipsiti de etica profesionala, si cel mai important sunt lipsiti de o pregatire temeinica in ”psihologia pacientului”. Cred ca se poate constata o epidemie de “sindrom mesianic”. Atitudinea atotputernica asupra fiintei umane din fata cadrului medical. In momentul in care se paseste intr-un cabinet medical se presupune ca ar trebui sa ai piosenia pasirii intr-un templu. Ceea ce mi se pare fundamental gresit! Este vitala dobandirea unui respect reciproc – medic-pacient. Extremele de oricare parte nu fac decat sa adanceasca sentimentele de ura reciproca si dispret.

    Vreti sa discutam cauze? Este simplu:

    Medici, asistente, specialisti
    – Cadrele medicale sunt prost platite (ca salariu – atat in mediul public cat si in cel privat, acceptand ca in mediul privat se porneste de la un nivel mai ridicat decat in cel public, insa cel mai probabil schimbarile in mediul privat ca si remuneratie sunt mult mai lente sau uneori inexistente);
    – Conditiile de munca sunt ingrate. Da, spitalele din Romania sufera de management defectuos (balcanismul nu iarta nici acest sector). Cladiri vechi, claustrofobe, lipsite de dotari elementare in pastrarea igienei elementare (nu discutam de notiuni precum mediu steril… metafora “curat ca intr-o farmacie” nu isi regaseste corespondent nici macar in spitalele private).
    – Se sprijina o concurenta neloiala intre cadre medicale; de la sefi de sectie catre sublaterni; de la director catre restul angajatilor. Toate acestea sunt agravate de un flagel de nepotism – pozitii de medici de specialitate sunt tinute “deschise” pana cand copilul/nepotul cui trebuie isi termina facultatea; politizarea spitalelor se resimte intr-o maniera comunista, in care dreptul la opinie este suprimat prin mijloace demne de tortionari, incurajand principiul “daca spui ce nu trebuie si superi pe cine nu trebuie ai sa ai o viata de iad”.
    – Spiritul de initiativa, dorinta de a face bine – toate acestea sunt infrante cu brutalitate prin politica “pumnului in gura” inca de cand medicii isi incep stagiatura; de acord, petru a invata si a capata experienta trebuie sa fi expus cat mai multor situatii, insa ce am observant de cele mai multe ori este ca medicii seniori isi ignora statutul de mentori si profita de stagiari prin ignorarea statutului lor de finite umane, degrevandu-se de absolut toate indatoririle “ingrate” sau neplacute pe spatele mai sus amintitilor “incepatori”.
    – Neincrederea in medici se manifesta in primul rand intre medici. Cand un pacient se prezinta pentru o a doua opinie unui alt medic, discutia tragi-comica este identica cu cea de la un coafor: “Cine ti-a spus sa faci asta? Aaaa, e un dobitoc, e un incompetent, il stiu din facultate – era un pierde vara! Vaaaai, ala te-a distrus…”. Lasand orice alt argument la o parte, cum va imaginati ca un pacient isi formeaza opinia despre sistemul medical din Romania cand te confrunti cu o astfel de lipsa de consideratie colegiala intre cadrele medicale??? De ce solicitarea unei a doua opinii ar trebui sa fie un lucru gresit, fie pentru primul medic fie pentru pacient??

    Pacienti
    – Da, majoritatea pacientilor provin din mediul rural, cu un nivel mediu sau sub-mediu (in cel mai bun caz) de educatie. Inca exista mentalitatea de caciula in mana si “sarut mana conasule” (discutam, totusi, de un numar de 5,3 milioane pensionari, majoritatea din mediul rural). Societatea din care vin se bazeaza inca pe “radio sant”, barfe, zvonuri, aprecierea celui care pare mai destept in poiana lui Iocan… Acesta este un fapt, o realitate. Ceea ce este tragic este ca aceasta mentalitate se manifesta ca o influenta covarsitoare, inca, si asupra generatiilor urmatoare.
    – Desfiintarea centrelor medicale rurale, fie din lipsa de personal, fie din lipsa de fonduri, face ca educatia pacientului sa devina virtual imposibila.
    – Societatea traditional romaneasca are radacini impamantenite in leacuri babesti, tratamente naturiste, mostenire care nu ar trebui discreditata doar pentru ca suna invechita, ne-moderna… . Pana la urma, isi mai aduce cineva aminte care este baza medicinii moderne? De unde se gaseste inspiratia in farmaceutica pentru identificarea de substante active cu efecte benefice? Da, s-a ajuns intr-un punct in care sintetizarea chimica de compusi activi este mult mai eficienta (stiintific) decat fondul de flora al naturii. De asemenea, s-a ajuns intr-un punct in care cultura traditionala rurala isi pierde legatura directa cu mostenirea cunostintelor experimentate timp de sute de ani in acest domeniu naturist si se bazeaza pe impresii de moment atunci cand sunt loviti de necessitate. E haos intr-un cerc visios in care nu se mai pot diferentia inceputurile sau radacinile… .

    Concluziile sunt greu de acceptat – ca vina este egal impartita si ca schimbarea ar trebui inceputa de cei care detin un fond mai solid si indreptata in sprijinul celor mai putin dotati in a intelege importanta acestor lucruri. De ce ar trebui ca un pacient sa inteleaga faptul ca din asigurarile de sanatate, obligatorii, sponsorizeaza un sistem pentru care apoi sa plateasca “in buzunar” cu atentii de zeci de milioane in cazul in care se confrunta cu o conditie care ii ameninta viata? De ce un cadru medical ar trebui sa inteleaga ca statul aloca fonduri pentru lucruri elementare (dezinfectanti, fase, medicamente de baza) pentru care acelasi cadru medical trebuie apoi sa scoata bani din buzunar pentru ca pacientul sa nu sufere? De ce un pacient fara nicio posibilitate materiala de a face mai mult decat a facut restul vietii (sa isi plateasca impozitele) ar trebui sa inteleaga ca poate sa moara doar pentru ca nu poate satisfice setea de venituri negre a unui medic in mainile caruia sta balanta viata-moarte, acelasi cadru medical care depune in mod ipocrit juramantul lui Hippocrate?

    Nota importanta: Mai sus am expus sentimente si resentimente care caracterizeaza doar exemplarele negative si care, din pacate, ocupa intreaga atentie publica. Din fericire exista nenumarate cazuri fericite in care medicii isi fac meserie constiincios si cu sacrificii iar pacientii le ofera cadrul propice desfasurarii activitatii medicale.

    • Cu oarecare intarziere, felicitari pentru exprimarea atat de elocventa si minutioasa a situatiilor din toate punctele de vedere, intr-un mod pe cat permite situatia de obiectiv!

    • Foarte bine punctat. Insa, eu, ca si platitor de asigurari sociale de sanatate, ce vina am ca dansii sunt prost platiti? Cand merg la medic ma astept sa mi se puna intrebari pentru ca dansul sa-si faca o prima parere privitor la ceea ce am, apoi sa ma trimita la specialist sau analize sau unde mai invata la facultate sa trimita pacientul. Ma astept sa-mi raspunda la intrebari (poate de asta multi intra pe Google, pentru raspunsuri pe care medicii refuza sa le dea), nu ma astept sa imi recite cursurile, nu ma intelegeti gresit. Ma astept sa aiba o minima pregatire psihologica si un strop de diplomatie si rabdare. Nu s-a stabilit degeaba numarul maxim de pacienti pe care poate sa ii consulte. Concluziile Dvs. completeaza ceea ce am expus eu aici. In plus, oare cati medici prescriu medicamentele pentru ca e nevoie de ele si cati o fac pentru ca au un interes in a promova medicamentele anumitor companii farmaceutice?

 • Domnule doctor,va felicit pentru articolul dumneavoastra.Stimez din tot sufletul nobila dumneavoastra profesiune si pe toti cei care o practica.Mie medicii mi-au salvat viata,nu ceaiurile si leacurile miraculoase.Sa va ocroteasca Dumnezeu,sa aveti sanatate si sa va pastrati umorul!

 • Nu cumva ceea la ce asistam face parte din selectia naturala? Eu pe astia cu detox si alte vrajeli ii incurajez sa persiste ca lumea o sa fie un loc mult mai bun dupa ce crapa ei.

   • Din pacate, cei care ne documentam mai mult, nu mai suntem de acord cu tratamentul unor medici care au facut pact cu ” diavolul”, adica cu firmele de medicamente si indoapa oamenii cu antibiotice la orice boala. Chiar asa au ajuns?? Sa aiba retetele cu farmacia x, y, z care la sfarsitul lunii ii arunca comisionul in cont. Asemenea si cu vaccinurile, o gramada de spagi de la minister in jos…sume colosale, doar cativa medici cu coloana mai vorbesc despre asta, restul fac parte din „sistem”!! Cum sa mai poti avea incredere in doctori care testeaza medicamentul x pe noi??? Romanii sunt cobaiul firmelor mari, pe noi sunt testate fel si fel de medicamente … Si mai aveti curajul, tupeul sa mai si postati??? …nu va uitati la un pacient fara sa va bage plicul in buzunar…bani sunt la minister doar ca se aloca total nejustificat. Ar putea plati doctorii mult mai bine sa nu fie nevoiti sa plece afara(cei competenti), doar ca sunt distribuiti astfel incat sa ajunga o buna parte conducerii..spitalului, ministerului…si aici sunteti de vina ca nu luati atitudine!!! Sunt multe boli eradicate dl doctor, si in tarile civilizate nu se mai vaccineaza aiurea…doar la noi si alte tari corupte. Daca ar sti oamenii ce sume colosale se invart…si ar pune mai multe intrebari. Daca vreti sa schimbati ceva, umblati unde trebuie, nu pe facebook. Multe am a va spune, ma opresc aici. Sport si bucurie multa pt a avea sanatate!!

    • Eu aveam rețete de la sensiblu și nu primeam niciun comision. Rețetele acelea simple le primim și ne bucurăm de ele, că altfel nu avem pe ce scrie. Nu vă luați după ce zic unii, nu primește medicul nimic de la nicio farmacie. Primește de la companie direct, dar aici e altă poveste. Cât despre antibiotice, dacă pe analize nu se justifică, nu cred că medicul le dă fără rost. Ele nu sunt o joacă, atrag riscuri ulterioare mari de tot. Sănătate!

     • Trebuie sa va contrzic, totusi, in privinta prescrierii antibioticelor, mai ales in cazul copiilormici. Eu am ajuns si la urgente cu bebelusul de 6 luni pentru doza prea mare de antibiotic, iar medicul de garda s-a crucit si pentru antibioticul prescris de medicul de familie si de doza. Din pacate sunt destui mefici care se grabesc sa scape de pacient si recomanda i virtutea inertiei. E drept ca nu automedicatia este solutia, insa si si medicii au contribuit la starea actuala.

     • Nu e chiar așa. La vizitele pe care le fac la medicul de familie cu fetița mea primesc de fiecare dată antibiotic, indiferent de simptome. Cu ajutorul internetului m-am informat si de vreo 3 ani am refuzat să-i dau antibioticele prescrise si am tratat-o cu produse naturiste. Până acum a funcționat.
      Referitor la medicii care primesc atenții din partea farmaciilor, vă spun din sursă sigură că e așa, iar în farmacii companiile oferă bonusuri în cazul în care se promovează anumite medicamente.

    • Exact, exact, exact! Domnul doctor se supara ca majoritatea am trecut pe tratamente naturiste si nu mai au loc doctorii sa iti indese pastilele lor pe gat . Alegem vindecarea alternativa in loc sa venim la control si la control ce se intampla? Prescrieti o reteta sa luam MEDICAMENTE. De cei 28 de copii care au murit din cauza testarii vaccinului adus din Turcia sau de unde era, de ce nu spuneti? 3 cazuri de rujeola, boala „a copilariei” care se trateaza dar pe copii aceia ii invie cineva? Aveti vreun tratament? O reteta minune?

     • Câte prostii ai debitat aici. Eu tot spun că mi-ar plăcea să fiți toți sănatoși și să nu mai am ce trata. Ia matale de citește blogul cu totul și mai comentează apoi aiurea. Să te văd.

     • Ne dorim cat mai multi ca voi. Abia dupa ce o sa crapati lumea o sa devina mai buna. Nu vaccinati copiii sunt progeniturile voastre si seamana cu voi, deci ajung la fel ca voi. Lasa ca rujeola e eradicata. Asa e cand vorbesc toti idiotii fara studii medicale.

     • Am avut copilul la o gradi privata.3 zile,ca imediat s-a imbolnavit.greseala mea,era prea mic,am ales sa il las cu mama.am fost cu el in spital 4 zile.internat cu cu diagnostic de enterocolita,la 2 zile dupa internare,avea infectie urinara in urma analizelor,nu enterocolita,la externare avea polipi.in acest timp timp i s-a administrat antibiotic intravenos(in ultimele 2 zile eu am manevrat seringa,unui copil din aceeasi camera asistentele i-au spart vena la ambele manute-copil de 7 luni,ii mutasera branula la picior).din prima zi si-a facut efectul antibioticul,ceva nou cu spectru larg.nu voi sti niciodata ce a avut copilul meu.am mers pe burta acolo,nu am stiut ce sa cer,ce analize.ii iesise crp ul mare la internare,cu febra si voma de 2 zile(eu din prima zi m-am dus la urgenta,dar medicul de garda m-a trimis acasa cu reteta de antibiotic pentru rosu in gat.sper sa citesti aceste randuri,domnule administrator de blog,esti fara doar si poate un mare cretin.da,undeva ai dreptate.medicii de la companii isi iau banii.iar angajatii acelor companii au cele mai luxoase concedii care pot exista.sistemul medical?sistemul de sanatate?tu esti bolnav mintal,sau ne iei de prosti.bunica mea e cu pampers.a durat din iulie pana in septembrie sa ii mut dosarul din timisoara in bucuresti.si tot a trebuit sa merg personal sa le dau copie ci copie cert handicap(oare nu erau toate la ‘dosar’?)si sa depun Cerere ca buni doreste sa i se plateasca pensia.apoi,du-te dobitocule la aceasta institutie sa citesti mormanul de lista care ti se cere pentru ajutor de ingrijitor.dar vitele din comisie care vin sa o vada si scrisoarea unui neurolog nu sunt de ajuns?nu sunt de ajuns cand vorbim de o batrana cu grad accentuat de handicap inca din 2006,si permanent,hartie pe care o au deja sub nas si pentru care primeste 240 de lei,femeie care nu isi mai doreste nimic iar eu nu mai pot face fata,femeie care a muncit 40 de ani si a cotizat la stat,iar acum ca i-a mai trecut escara asteapta ca eu sa adun mormanul de hartii si sa fac o minune sa ii pot angaja o femeie care sa vina mai des decat o fac eu.ah,uitasem.in timisoara fusese diagnosticata cu parkinson.5 ani a luat selegose.cand am adus-o aici,a vazut-o un neurolog destul de bun.nu are nici macar sindrom parkinsonian.are hemipareza dreapta.

    • Lasa-i ca nu ai cu cine..:) eu am citit si m-am amuzat copios de cat de creduli sunt unii.. este incredibil cum te poti increde intr un om pe care nu il stii ( avand in vedere lumea in care traim) si sa crezi ca orice tratament iti da el, este cel bun.. fara sa treci nimic printr un filtru personal.. este strigator la cer daca voi considerati ca toti doctorii va vor binele.. trebuie sa fii idiot sa crezi asta. Sunt medici care habar n-au sa vorbeasca cu un pacient.. pai voi credeti ca in meseria asta este vorba doar de „asa-zisa” stiinta a medicinei? Nu.. este vorba si de alte calitati, trebuie sa fii om in primul rand, sa te intrebi daca inainte sa dai tratamentul unui pacient, tu l-ai lua.. sunt curioasa domnule doctor… ca am citit si ma minunam.. dumneavoastra ce recomandati pentru protectia ficatului, ca inteleg ca medicamentele naturiste pentru dumneavoastra sunt niste tampenii, insa nu prea inteleg ce alt MEDICAMENT CHIMIC ai putea recomanda pentru ficat, cand ficatul este cel care filtreaza absolut tot, inclusiv medicamentele.. si daca Spirulina si Silimarina (medicamente naturiste) nu sunt bune pentru ficat atunci chiar nu stiu ce este bun..:) aa si inca ceva? Spuneti-mi va rog ca v-ati facut si dvs vaccinul anti gripa porcina atunci cand a fost valul cu aceasta si ca i-ati face si copilului dvs.. ca stiu clar ca nu tot ce recomandati pacientului ati face si familiei dumneavoastra…

    • Intr-una din acele tari civilizate cresc trei copiii…(17,16 și 13 ani)
     Toți au vaccinurile la zi. Toate!
     Și in aceasta țara civilizata am multe cunoștințe medici, așa cum și in România am. Greșeli se fac peste tot. Ca o anumită boala sa se vindece e importanta capacitatea ce o deține fiecare corp uman individual (nu reacționam la fel, nu ne vindecam la fel). Corupția medicamentelor este pretutindeni. Medicii romani sunt mult mai buni decât medicii străini, lucru argumentat de lipsa tehnologiei din medicina românească, fapt care a sporit necesitatea de a găsi soluții.
     Când in Germania nimeni nu dorea sa îmi opereze fiica cea mare (fiind un caz de sinuzita izolat din cauza unor malformatii craniene datorate unei căzături)…singura opțiune a fost sa aleg România.
     România nu are tehnologie, de aceea medicii romani sunt mult mai bine pregătiți, siliți sa „citească” diagnostice și sa le soluționeze fără diverse aparate. Dovada și aprecierea lor peste hotare.
     Lucrul despre care vorbiți dumneavoastră este diagnosticarea. Diagnosticieni buni, intr-adevăr nu exista la fiecare pas, însă cu putina documentare afli întotdeauna diagnosticisnul bun din orașul tău sau cel învecinat.
     PS – acea fiica cu probleme se pregătește sa studieze medicina.

    • Doamna/ donn Gabi, in fe del de tari civilizate vb dumneavoastră ca nu se vaccinează. Locuiesc în Spania de 10 ani si jumatate , am 2 baieti născuti in Spania amândoi,unul de 6 ani si altul de 3 ani, si credeți-mă pe cuvînt, sunt vaccinați, cu toate vaccinurile din schema obligatorie- așa că sunteți cam puțin informată despre țările civilizate…..

    • Daca va documentati pe google… succes cu sportul si bucuria ! 🙂 Poate va fereste de poliomielita – daca nu cumva va fereste vaccinul din copilarie, ala hulitul 🙂

 • Ce parere aveti dmv despre bolnavii tratati de cancer prin intermediul chimeoterapiei, radioterapiei? Considerati ca acest mijloc de tratament este adecvat? Restul mijloacelor de tratament nu le contest…. Insa acesta mi a rapit ce aveam mai drag…pe tata.

  • Asta avem acum, doamnă. Sunt terapii deficitare, din păcate. Cancerul e cumplit și-mi doresc să găsim tratamente perfecte, dar din păcate nu le avem acum.

   • Cred ca pana te omoara cancerul, te omoara unii incompetenti si tot felul de interese dictate. Trebuie moderatie si deschidere in toate. Spitalele au ajuns un fel de spaima majora pentru multi dintre noi, mai ales daca am avut experiente neplacute. Cum v-ati simti daca un medic v-ar spune ca nu poate sa o duca pe bunica la terapie ca ea are misiunea sa salveze tineri, si nu batrani, ca altfel e sanctionata. Sau daca de la cateva pastile de paracetamol te trezesti cu hepatita toxica, ti se da metoclopramid fara sa te intrebe daca esti alergic la ceva, unul dintre efectele sale negtive fiind sindromul extrapiramidal, eu fiind sensibila la asta. Apoi in spital faci infectie urinara cu klebsiella..si te externezi ameliorat si tu esti aproape mort? Imi pare rau sa spun…dar lipsa totala de profesionalism, plictiseala unora, lipsa de omenie…a unora, subliniez, numai ca in ultimul timp s-au inmultit..te face sa-ti pui intrebari si sa fii circumspect. Reiterez, exista medici exceptionali in tara asta dar multi nu incap de impostori, de manageri vanditi, de pilosi etc.

  • Imi pare rau doamna pentru pierderea dvs din cauza faptului ca multi medici considera tratamentul naturist zero sinu il recomanda! Asa spunea un renumit doctor sotiei mele la un consult si ecografie la singurul rinichi cu tumora 70/60 mm. Dar sa vedeti mirarea si bucuria lui in acelasi timp zilele trecute cand in ultimele trei luni tumora a scazut de la 70 la 65 mm. Multumim lui Dumnezeu ca nu am ales chimioterapia!

  • Cancerul este o boala imprevizibila si reusita tratamentului depinde de 101 factori: de stadiul tumorii, de existenta metastazelor, tipul cancerului, starea de sanatate a bolnavului, etc. Nu promite nimeni ca tratamentul va aduce invariabil vindecarea, ba dimpotriva, sansele sunt destul de mici, tratamentul este plin de riscuri, dar din pacate doar de astea dispunem in momentul de fata. Cert e ca, fara interventie, decesul e inevitabil. Poate ca in viitorul mai mult sau mai putin indepartat vom putea sa actionam tintit doar asupra celulelor canceroase fara sa le afectam pe cele sanatoase si fara atatea reactii adverse. Ignorarea situatiei, adoptarea unor practici alternative si lipsa de informare nu aduc nimic bun.

   • Sunt mii de persoane care au adoptat un stil de viata sanatos, vegan si nu au mers pe calea chimioterapiei. s-au vindecat si fara medici. Esti ceea ce mananci. Daca mananci prostii normal ca faci cancer , sau daca ai stil de viata nesanatos!

     • – A fii vegan nu reprezinta automat un stil de viata sanatos –

      Veganismul este o dietă și un stil de viață care caută excluderea folosirii animalelor pentru mâncare.
      Piata ofera si produse vegane nesatoase ce pot contine chimicale si conservanti.

      – o dieta nesanatoasa vegana poate cuprinde: tigari, alcool, droguri, soia modificata genetic, zahar alb, faina, conserve de legume, medicamente, produse cosmetice si de curatenie ce contin foarte multe chimicale, pasta de dinti cu fluor etc.
      Toate acestea sustin cancerul.

      -o dieta sanatoasa vegana : legume, fructe, seminte, cereale organic
      La care adaugam nelipsitul sport si gandire pozitiva.

      Corpul uman este un registru ce a intiparit in codulul lui absolut tot mediul trait.
      Este imposibil sa tragi o concluzie la o reactie dupa o sigura variabila.

      Pro vegan sanatos pentru ca:

      -corpul e alcalin ( branza, carnea etc sunt acide)
      -bunatate pentru alte specii
      -simplitate in alimentatie insemana metabolism usor, corpul nu necesita consum de energie si efort sa se lupte cu toxinele
      -ajuta la cresterea constiintei

      Plus, alimentele din piata greu iti mai ofera necesarul de nutrienti si minerale.

      E o intrega intelegere in spate si este obligatoriu ca fiecare dintre noi sa inteleaga de la surse sigure si de incredere cum functioneaza corpul si constiintizarea alimentatie pe care o ducem dupa o concluzie propie.

      Alege sanatos, nu ‘vegan’. Alege sa iubesti tot ce i in jur, nu sa judeci dupa aparente. Cultura si dezvoltarea mentala e o arma la mana fiecaruia.

  • Sunt mai mult ca sigura ca boala in sine v-a rapit persoana de langa d-voastra. Sotul meu, in urma cu 10 ani a fost diagnosticat cu leucemie. Am urmat tratamentul cu chimio si radioterapie si este inca printre noi. Daca am fi mers pe vaianta”buruieni” sigur era demult mort si ingropat. Depinde de organismul fiecarui om, de rezistenta la boala si tratment, de dinde de un cumul de factori, dar nu puteti afirma ca medicamentele l-au omorat.Vorbim aici de cancer nu de o durere in gat.

  • Exista tratament,si nu-l dau.ar pica o intreaga industrie.asa cum america face bani din razboaie,asa fac ei bani din cancer.exista si costa si nu-l stim si nu ni-l da.cica pamantul nu ne mai tine,suntem prea multi dar defrisam padurile la scara cea mai larga.inca suntem capitala cu cel mai mult spatiu verde,dar padurile din poiana rusca unde mi-am trait vacantele din copilarie nu mai exista.si izvorul din spatele a secat.si dobitocul acestui blog face si el ce trebuie sa faca.deschide un subiect,arunca niste mizerii in care nici el nu crede,iar noi ne indreptam atentia catre ceva ce nici nu exista,parerea lui virtuala de-a dreptul in mod ipocrit expusa…

 • Da, aveti dreptate, cu un amendament: avem nevoie de medici competenti, corecti si care sa isi trateze pacientii cu respect, nu doar de medici si atat. Avem nevoie de medici care sa recunoasca cand nu stiu ceva, sa fie dispusi sa invete si sa isi asume cazurile de malpraxis. In lipsa lor, vor prolifera semidoctii si situatiile din articol. Este o consecinta fireasca – e vorba de incredere si respect, care se castiga, nu se obtin odata cu diploma. Halatul nu te face medic, asa cum roba nu te face avocat si nici catalogul nu te face profesor…..
  In lispa acestei increderi, oportunisti semidocti ca OS o sa prolifereze si e pacat, pierdem cu totii

  • Sunt de acord cu dumneavoastra, ca avem nevoie de medici COMPETENTI. In tara au mai ramas cativa, restul fiind plecati. Si sincera sa fiu, nici cei de afara nu sunt atat de competenti. Doctorii de renume, care sunt adevarati profesionisti ii acuza pe tinerii doctori ca habar nu au de medicina. Doamna prof. dr. Maria Dorobantu, sefa cardiologiei de la Floreasca vorbea cu disperare ce slab sunt pregatiti tinerii doctori de astazi. Habar nu au de notiunile cele mai elementare. Era ingrozita de nestiinta lor si ca daca cineva incape pe mana acestor tineri, precis se vor imbolnavi mai mult sau dau coltul. Si nu este singurul doctor care sustine acest lucru. Unii fac medicina ca da bine sa i se spuna domnul sau doamna doctor, sau unii fac medicina pentru ca se castiga bine si nu din alta ratiune. Am avut exemplu elevilor mei care imi spuneau ca vor sa se pregateasca pentru medicina ca sa plece din tara sau ca se castiga bine. Argumente care mi-au dat de gandit. Ca mai exista si medici care se dedica stiintei medicinei… rara avis in ziua de astazi.
   Sunt multe de spus despre sistemul nostru diabolic de medicina si cand te gandesti ca medicii romani erau unii din cei mai buni diagnosticieni din Europa… Trist!!!

 • Buna ziua. Neincredere, diagnostice puse online… Greseli care ne costa. Insa eu sunt patita si trag – numai un bolnav de Hashimoto stie cat are de tras din cauza bolii. NICI un medic nu si a batut capul cu mine; prin urmare, m am apucat de citit diferite surse online, carti etc. Sa tragi o analiza simpla de TSH si sa prescrii un Euthyrox, cand Hashimoto e atat de complexa, fara sa te informezi, fara sa citesti, fara sa iti pese de amaratul ala din fata ta… Poate, poate, candva, imi recapat normalitatea. Nimeni nu e 100% dedicat profesiei, dar medicii peste care am dat eu nu au trecut nici de 20%. Pacat!

 • Pai si cum cereti incredere cand omul nu se poate apropia de dvs fara sa va puna plicul pe birou? Cum aveti pretentii nesimtite cand lasati oamenii sa moara pt ca nu primiti bani? De ce va mira situatia in care toata lumea fuge de voi pentru ca oamenii fac viermi in spitale si voi asteptati banul?? Aveti pretentii? Atunci comportati-va ca niste profesionisti. Voi cum v-ati simti daca un pompier ar privi cu nepasare cum arde in cateva clipe agoniseala voastra de-o viata, dar nu face nimic doar asteapta plicul???? You know, karma is a bitch!

   • Annelisa are dreptate. De ce vă întristați? De ce ați ales să fiți medici când știați care este nivelul de salarizare? Nu pentru că există șpagă și oamenii disperați care vin la medici și au încredere în ei dau pentru că altfel te uita Dumnezeu pe holul spitalului?

    • Eu consider ca spaga e atunci cand se cere si nu atunci cand se primeste.Oamenii care aleg medicina in general sunt oameni care au o pasiune pentru aceasta ramura si care vor binele semenilor lor.Daca credeti ca cei care fac medicina se apuca de aceasta facultate pentru bani inseamna ca nu ati vorbit vreodata cu un student la medicina,sau un proaspat medic iesit de pe bancile facultatii.E frustrant sa iti mananci neuronii 6 ani de zile +n(rezidentiat) gandindu-te ca o sa faci un capat de bine si sa vezi in final ca din cauza unor cazuri izolate din mass media populatia ajunge sa generalizeze totul si sa ii puna pe toti in aceeasi oala.Oi negre exista peste tot.La orice facultate,in orice meserie.Li se acorda o atentie mai mare medicilor pentru ca ei sunt cei mai importanti pentru sanatate.Nu stiti cat e de greu sa lucrezi ca medic si sa nu ai ce iti trebuie.Sa vezi cum doctorii sunt nevoiti sa improvizeze uneltele necesare.Daca oamenii ar fi atat de interesati de sanatate pe cat vor ei sa para ,ar cere investirea banilor in spitale nu catedrale si biserici.Ar fi alaturi de medici si nu ar cauta,asa cum afirma si autorul acestui blog,sfaturi de la persoane neavizate doar pentru ca „scapi fara operatie”.Medicii sunt subapreciati in tara asta,si poate ca unii intr-adevar cer mita,dar va asigur ca generatiile care vin nu sunt la fel.Inca odata va implor,daca mai vedeti vreun scandal in stirile de la ora 7 legate de domeniul medical sa nu mai generalizati.Oameni de nimic sunt in orice domeniu.Pacat ca ne concentram atentia numai asupra lor. Cu stima,un prieten al oamenilor.

     • Cum adică șpagă e atunci când se cere si nu atunci când se primește ? Ar trebui sa va fie Rușine atunci când „primiți” sume de bani de la oameni aflați in suferința ..,oamenj care ajung sa discute între ei daca oare au dat prea putin si din acel motiv nu primesc îngrijirile necesare . Daca vrei sa Primești este foarte simplu , iti dai demisia din spitalele de stat ,te angajezi la clinici private sau îți deschizi chiar tu un cabinet si plătești taxe la stat pentru sumele primite

    • Vreau sa vad si eu un caz in care un medic s-a uitat cum moare pacientul si nu a facut nimic , pentru ca nu a primit spaga. Unul singur. Ca tot aud asta cu „lasati omul sa moara daca nu va da bani”. Astept exemple. Iar asta cu „am fost la un medic care nu mi-a pus diagnosticul corect, deci nu ma mai duc niciodata la medic” e cea mai mare aberatie posibila. Si imi pare rau si pentru ca nu ati avut experiente placute la spital. In caz ca nu stiati, spitalul e o chestie cu niste bolnavi, nu Disneyland-ul!

     • O ruda apropiata, om de la tara fara prea mari venituri, a mers acum 3-4 ani la medic pe jumatate mort din cauza unor probleme la stomac. Primul lucru pe care i l-a spus „medicul” a fost: „ai 10 milioane? Cand ai 10 milioane hai sa te operez”. Pot sa mai continuu. La un alt spital, o femeie mai in varsta, tot de la tara, ii duce medicului plicul cu doar vreo 200 de lei, cat o fi avut. Medicul ia plicul, se uita inauntru si ii arunca plicul in fata batranei spunand: „de banii astia sa te opereze portarul”.

      Mai vrei exemple? Mai am. Spune doar, si mai scriu

     • @ Vasild – exemplele dv. sunt de curtea scolii. Dati detalii – numele pacientului, spitalul, medicul, data – nu doar niste povesti scolaresti… Sanatate !

    • Hmm..asa imi place cand se arunca „nu stiai cat e salariu??”.Nu,nu stiam.Eu de exemplu cand am inceput facultatea credeam ca o sa se schimbe sistemul.Eram o tanara plina de speranțe, ca pana termin eu o sa curga lapte si miere.Da,asa naiva eram.
     Acum am 30 de ani si primesc bani de la parinti ca sa supravietuiesc.Am refuzat absolut de fiecare data plicul ala mizerabil si traiesc cu constiinta impacata.Singurul lucru care ma doare inca e ca.. oamenii ma judeca dinainte sa deschid gura macar.Si imi vorbesc pe un ton dispretuitor.Dar nu e problema,drumul spre vest,unde esti privit cu admiratie ca esti medic, e deschis si pentru mine.
     O noapte minunata va doresc 🙂

     • Felicitari pentru verticalitate.Daca este asa cum afirmati,tot respectul insa deocamdata nr.celor cu verticalitate nu reuseste sa-l invinga pe a celor fara, si de aici apar toate relele indiferent ca-i vorba de sistemul sanitar, de invatamant,etc. Inca mai suntem guvernati de sistemul „salarii mici,venituri mari” si pana cand nu gasim „tratament” la aceasta maladie, tunelul devine din ce in ce mai lung iar de luminita, nici vorba sa apara.
      Pastrati-va verticalitatea si fiti un model de urmat pentru colegii de breasla.Multa sanatate si numai bine!

  • Cum sa ai pretentii de la medici, cand tot banul se duce in cutia milei. As vrea sa prind ziua cand nu o sa mai fie un spital, si o sa va videcati prin rugaciune in biserci deschise non-stop – si pentru urgente. Cum sa ai pretentii cand votezi cu punga si galeata pentru pensii si ajutoare sociale, iar dupa vot, in proiectul de buget se arunca 2 bani marunti pe sanatate.

   • Parerea mea e ca e ok sa ai maxim 3 biserici intr-un oras mic.Decat sa faci 50 pentru ca le-ar fi mai comod riveranilor.Pe Dumnezeu il ai in suflet.Oamenii ar trebui sa se opreasca din rugat la biserici si la preoti si sa realizeze ca Dumnezeu nu te judeca daca nu ajungi la biserica atat timp cat esti crestin prin credinta si fapte.

    • Absolut de acord cu tine George. Sa facem 100 de biserici si nicio scoala mai aproape. Nicio policilinica sau spital la care sa ajungi mai repede cand ai cu adevarat o problema. Apoi vorbim ca nu a venit salvarea de la celalalt capat al lumii si de ce nu a ajuns in 5 minute.

   • bine punctat. toti au pretentii la medici dar ce face societatea pentru ei?! Salarii de 4 -5 ori mai mici ca in vest, conditii de lucru inumanre, garzi interminabile..in loc sa-i sprijinim, votam mizerii si ne purtam miserabil. la fel si cu rpofesorii. societatea romaneasca isi emrita soarta faurita de coruptia si lacomia politicienilor

    • Ai fost vre-o data intru-un spital din Canada,unde banii se invirtesc cu lopata? Baga sistemul bani in spitale cu nemiluita iar cind esti internat te simti ca la puscarie: halate uzate,la fel ca si hainele de pat! Medici incompetenti se gasesc si aici cu duiumul si sint foarte superficiali. Pe linga asta trebuie sa platesti parcarea daca mergi in vizita la un bolnav s-au daca esti programat pt un consult la ei. Parcarea incepe de la 10 $.

     • Da-mi voie sa te contrazic, te rog. Parcarea incepe de la 6 CAD. (de obicei decontata de asigurarea privata, asta daca ai)
      Echipamentul nu o fi de ultimul racnet peste tot, medicii niste genii sau confortul unui resort de 5* dar absolut tot personalul din spital are empatie fata de bolnavi, totul straluceste de curatenie iar robele si pãturile ok. Stiu pentru ca am fost recent operata.
      De ce nu mentionezi nimic despre telecomada pe care apesi si in secunda doi apare asistenta?! Sau despre butoanele pe care apesi si ti se ajusteaza patul de spital la unghiul si pozitia care iti convin? Sau chiar despre alimentatia din spital….
      Dar astea sunt detalii…..

  • Annelisa, dar de ce generalizezi? Daca ai dat de un doctor asemenea, inseamna ca toti doctorii sunt asa? Sa te vad eu pe tine investind atata timp in cartile de medicina si avand de a face cu pacientii care insulta, jignesc si se comporta cu tine ca ultimul om si apoi sa deschizi gura. Pana atunci, nu esti decat o sclifosita care crede ca ii se pretinde tot fara macar sa se gandeasca si la cealalta persoana. Tu de ce nu te comporti ca un om normal, cu bun simt si educatie? Nu sunt doctor, dar am destui in jur si am vazut cum se comporta anumiti pacienti ca dvs. Mi-e scarba de asemenea oamenii ca tine.

   • Tu de ce vorbesti neintrebat? Ai idee cati oameni mor sau sufera din cauza medicilor? Esti un incult care nu vede decat in propria ograda. Mie imi e mai scarba de unii ca tine care vorbesc in necunostinta de cauza si vad doar ceea ce vor sa vada. Dispari!

    • Sunteti tare maniata, doamna Annelisa, asta va face sa vorbiti ca pe maidan – daca asa ati vorbit si cu medicul la care v-ati dus, ce asteptati, respect ? :))) Ceea ce spuneti se poate aplica si dv. in acelasi mod – cum va place asta ? 🙂

  • Nu e cazul sa vorbiti asa si sa generalizati…nu zic ca nu exista si medici care condiționează actul medical, Dar sunt foarte mulți medici care își fac foarte bine treaba si nu așteapta nimic în schimb… Poate doar o vorba buna..si by the way. . Cine naiba i-a învățat pe aia care aștepta bani ? Nu noi, oamenii..” trebuie sa-i dau ceva ca sa facă treaba buna” nu așa zicem majoritatea înainte de o operație, de ex?? Hai sa nu mai aruncam cu noroi acolo unde nu trebuie… Si sa ne vedem si partea noastră de vina!!!

  • Asa este aveti multa dreptate mai ales pensionarii care sunt bolnavi Oau si mai putini bani sunt cei mai oropsiti cum sa tii regim si sa maninci sanatos cind nu ti ajung banii pt medicamente?

 • Un doctor deranjat ca ‘politica nu mai functioneaza’. Imi iau timp sa va scriu cate ceva. Cand vreodata in vreo statistica medicamentele pe care le prescrieti orbeste in functie de comsision a vindecat pe cineva si ma refer la cauza nu la efect? ce au contraindicatii cu polonicul. Ce contin medicamentele pe care le prescrieti? 30 ani am crezut in sistemul vostru de cacat cu doctori orbiti de o realitate crunta si eram plina de bolii si medicamente. Mi au trebuit ani sa scot deseurile vostre si ignoranta fata de noi. Furnizati informatii incomplete tratati efect nu cauza. Sa nu mai zic cum veneau oamenii sa ridice disperati si plansi banii de la banca sa ofere spagi. Rusine ca va ignorati sufltele si va vindeti pe comisioane. Va credeati puternici asupra un un trup bolnav, in control.
  Aduti aminte cand ai facut scoala cati bani ai dat sa treci mai departe si sa fi bagat in seama.

  Si sa iti raspund la intrebare: Doctori nu mi au fost de folos mie personal ba din contra mi au dat informatii eronate ce mi au facut rau.
  Reusesc acum singura sa fiu sanatoasa, fericita, cu un corp puternic si sanatos printr o dieta curata si suplimente 100% organice naturale. Si da lume functioneaza excelent.
  Comparand cu ce am fost cand credeam in voi si rezultatele din zilele astea raspuns meu este: NU NU MAI AVEM NEVOIE DE DOCTORI_chimisti ci de doctori dedicati umanitati si vindecari pe cale naturala.

    • Mie una mi se pare ca generalizati foarte mult.Am cunoscut doctori dedicati si doctori care intradevar stateau cu capul in hartii pana scoteai banii.Asta nu inseamna ca aruncam medicina la gunoi si ca toti doctorii sunt niste nesimtiti care cer bani.Cel mai bine este sa cauti doctorul cu care rezonezi tu cel mai bine sa aiba rabdare sa te asculte.Am experienta si cu spitale de stat si privat si sistem de sanatate afara.Deci fi om ca sa fi tratat ca atare!

   • Sunteti departe de relitate, nu aveti habar cat de necooperanti sunt pacientii. De ce nu v-ati hranit sanatos si inainte, cand va simteati rau? Medicul recomanda oricum prima data dieta adecvata, doar ca oameni inculti iau aceste sfaturi oricum in ras („mai bine mananca tot ce prind, bea si fumeaza”) si apoi se asteapta ca medicamentele sa faca minuni! Medicamentele sunt facute numai sa ajute…la un stil de viata adecvat. Nu v-au vindecat produsele organice…..si mai degraba viata echilibrata.

  • Si ce faceti doamna daca trebuie sa fiti operata de apendicita, sa zicem? Sau se intampla sa va imbolnaviti de diabet si trebuie sa luati insulina? Sau, Doamne fereste, aveti un accident de masina? Nu mai aveti nevoie de doctori? In cazuri de acest fel, ceaiul de ciubotica cucului are rezultate imediate si va duce direct la cimitir.

  • Textul dvs. pare tradus cu Google… iar persoana a doua plural inca exista in gramatica….. iar politetea inca ar trebui sa mai existe in comportamentul tuturor…

  • Doamna Elena,cum sa tratezi cauza si nu boala cand pacientul vine la medic de-abia cand s-a imbolnavit „destul de grav” pentru a apela la ajutorul acestuia.Medici incompetenti sunt destui dar numarul pacientilor ignoranti e de cinci ori mai mare.O seara minunata!

  • Doamna Elena sunt medic, practic medicina în Spania de mai bine de 10 ani, despre ce comisioane vb dumneavoastră? Tot ce primesc este salariul în data de 1 al fiecărei luni, si da ma vizitează în fiecare joi reprezentați de la firme de medicamente si chiar vreți să știți ce primesc de la ei…. pixuri, creioane, cărți, post-it și culmea participări la cursuri si congresuri de medicina, pe care da nu trebuie să le platesc , dar în viața mea nu mi-au dat comision in bani cum credeți dumneavoastra si multi altii….

  • Este normal sa fie platite…….de unde si cum nu stiti nici dumneavoastra. Trebuie sa recunoastem ca medicina a evoluat, si in momentul de fata se pot face minuni, se pot trata boli care nu aveau nici o seansa. Va puteti imagina cum este un om lipsit de sanse, pe moarte, care afla ca poate mai exista ceva….un medicament….chiar daca este numai in studiu, este dispus sa incerce, numai pt o singura sansa. Ganditi-va mai departe, in afara banilor, exista mult mai multe lucri. Orice muribund ar da orice, ar incerca orice, chiar si sa se faca studii pe el, spre exemplu, numai pt o farama de speranta.

 • Articolul este scris jignitor si cu orgoliu fata de alte ramuri si alte credinte care ar trebui respectate! Înainte să învețe medicina, viitorii medici ar trebui sa treacă pe la scoala de omenie, respect, psihologie în primul rând. Dacă tu ca medic ai văzut 100 de oameni morți sau 50 de pacienți cu același diagnostic si stii foarte bine despre ce e vorba, asta nu înseamnă că si omul din fata ta înțelege la fel de bine (mai ales ca nici nu isi bat capul medicii să explice si pacienților mai pe înțelesul lor ce înseamnă un diagnostic). Vorbesc din perspectiva unui om care a văzut spitale din afara tarii, unde esti tratat cu omenie, cu respect pentru omul care esti si fără orgoliul ca medicii sunt Dumnezeu!!! Exista alte ramuri si alte credinte care au însănătoșit multi oameni, fără demnitate răpită si subrezire mentală lăsate de sistemul medical romanesc!!!

  • Aveti dreptate. Ca medic, recunosc ca marea problema este lipsa comunicarii intre medic si pacient. Multi oameni pleaca de la doctor fara sa inteleaga nimic din cuvintele „smechere”, de specialitate. Eu as obliga toti medicii sa explice fiecarui pacient fiecare pas in diagnostic si tratament. Dar da, multi medici romani se cred Dumnezeu. Regret. Si incerc, impreuna cu alti colegi ca mine, sa schimbam ceva.

   • Eu zic, ca daca nu ar fi asa de multi pacienti care asteapta la usa doctorului si fac scandal ca stau mult si asteapta, doctorul ar avea timp sa iti explice ce si cum. Dar se vrea si diagnosticul corect de fiecare data, medicatia eficienta de fiecare data (chiar daca o simpla amigdalita poate fi virala, sau bacteriana-iar aia bacteriana poate raspunde sau nu la anumite antiobiotice, in functie de agentul patogen), se vor explicatii, se vrea o vorba buna. Ok, perfect. E normal. Dar asta inseamna timp. Nu 10-20 de minute cat ai timp sa vezi un pacient , cand stii ca asteapta afara inca 20. Si acei pacienti stau, astea[pta si injura. Pe cine? Pe pacientul de dinainte care vrea explicatii, cum e normal? Sau pe amaratul de doctor care isi face meseria si pur si simplu nu are nicio vina ca esti tu al 20-lea la coada si stai de 3 ore, pentru ca a trebuit sa isi faca meseria ca la carte, cudiagnostic com,plet si explicatii.Bani, spaga,nesimtire prostii. Nu E lipsa de medici, de timp. Cand o sa fie respect reciproc si intelegere atunci da, putem sa spunem ca traim intro tara civilizata. Cand o sa intelegem ca medicul, medicamentul nu sunt Dumnezeu si nu iti iau boala cu mana, atunci o sa fim mai sanatosi. Trebuie sa asteptam ca un medicament sa isi faca efectul, trebuie sa prevenim o boala , adoptand o viata sanatoasa, trebuie sa mergem la controale daca avem o boala cronica, atunci cand trebuie, trebuie sa mergem la doctor atunci cand nu ne simtim bine. Nu trebuie sa asteptam sa venim dejacand suntem cu un picior in groapa si sa speram ca doctorul ne face imediat bine si apoi sa dam cu noroi in el, daca nu reuseste din prima. Trebuie sa fim oameni unii cu altii. Atat. Dar se pare ca uitam din ce in ce mai m ult cum se face asta. Pacientii sunt inversunati pe medici ca nu au timp ca nu am medicamente minune, ca nu , ca nu, ca , nu, medicii sunt inversunati pe pacienti ca nu asteapta, ca nu inteleg ca si medicii sunt oameni, si ca arunca la gunoi munca lor deo viata, pe 2-3 cuvinte luate de pe net.

  • Unde e acel afara?

   In Anglia medicii sunt un fel de zei din perspectiva pacientului. Sunt mai stimati decât miniștrii, profesorii sau popii.
   In Germania și Austria am permanent contact cu doctorii ( acolo trăiesc) și pe bune… in spitale (și adeseori și in cabinetele private) nimeni nu are timp sa iti dea detalii, la stresul care e acolo.
   Dacă dai un telefon sa ceri un sfat de genu dacă fiica cea mare are x, trebuie sa facă și frății mai mici tratamentul…ți se spune sa vii cu cardul de sănătate al celorlalți doi frați, ca sa poată încasa consultația (adică acel telefon)…
   4 spitale mi-au refuzat operația copilului considerând un caz prea izolat. tot cu pile (am și prieteni medici, doar ca la peste 200km depărtare, in domeniul care m-a privea atunci) am reușit sa obțin un loc la Clinica universitară din München. Dacă asta m-ar fi refuzat as fi ales România, pentru ca doar Trăind afara realizez ce medici buni avem in țara! Lipsa tehnologiei ne defavorizează.
   Și pacientul in sine, care nu știe ca fumatul, alcoolul, excesele alimentare scad randamentul oricărui tratament.
   Știați ca, copilul crescut in fum de Țigara se vindeca de tuse in 14-21 de zile, vis a vis de copilul crescut in mediu aerisit care se vindeca in 5-7 zile. Și exemplele pot continua.
   Și eu am învins boli tragice schimbând Alimentația pentru trei luni: eliminand complet glutenul și carnea, dar in paralel am urmat și medicația.
   Și eu refuz sa îmi iau medicația prescrisa de cardiolog pentru tahicardie, dar o fac conștient, e decizia mea, fără sa incriminez medicul. Dar știu ca și asta a presupus o schimbare de viziune și sistem de valori.
   Însă conștiința romanului are o problema: un vinovat! Când vom înțelege ca vinovați pentru funcționalitatea corpului nu sunt medicii, ci noi înșine?
   Nu ne omoară chimioterapia, ne omoară boala și lipsa imunității in fata tratamentului. Am întâlnit bolnavi de cancer care au supraviețuit și am întâlnit bolnavi de cancer care cu toate sucurile și dietele pe lângă chimioterapie nu au supraviețuit, pentru ca nu au putut renunța fie la fumat, fie la alcool, fie la Coca cola, friptura de porc cât mai grasa (deși pe lângă beau tot felul de mixturi).
   Nu medicii sunt de vina, ci noi înșine cu regimul nostru de viața și propria noastră grija fata de noi.

 • Ce e google de fapt? un motor de cautare, ce ofera o vasta varietate de informatii furnizata de diferite surse. Daca nu ma insel as putea sa gasesc chiar poate o mare parte de informatia pe care tu le-ai studiat o in scoala si poate si mai mult). Sunt convinsa ca l ai folosit la examenele tale 🙂

  Hai sa nu fim ipocrti sa punem vina pe ‘google’ si nici pe voi dar trebuie sa intelegi ca si voi sunteti la fel de mintiti ca si noi , si de voi isi bat joc alti crede-ma. ar fi bine sa ne trezim toti cat mai devreme ca altfel vom fi experimente in al 3 razboi mondial.

  Priveste in jur sincer e lumea fericita, sanatoasa si in siguranta? asta efectul sistemului

  • Google nu e doar un motor de cautare, ‘tradus cu google’ se refera la Google Translate:
   https://translate.google.com de exemplu, ca mai sunt si aplicatiile mobile care fac acelasi lucru, tot de la google.

   DAR!
   – o propozitie se incepe cu majuscula (litera mare).
   – „vasta varietate de informatii furnizata de diferite surse” e cu „e” la „furnizata” adica „furnizate” pentru ca informatiile sunt furnizate de surse, nu vasta varietate.
   – corect e „o mare parte DIN informatia” desi un doctor pe durata unei scoli nu studiaza „o informatie”.
   – corect e „pe care tu ai studiat-o” desi „informatia”, … ce ziceam inainte.
   – sau ar mai fi o varianta „informatiILE pe care tu le-ai studiat”
   – o sa spun o singura data ca se foloseste „-” pentru despartire, nicidecum spatiu
   – vina nu se ia de undeva sau de pe cineva si se pune altundeva sau pe altcineva, se foloseste expresia „a da vina pe”
   – la fel de (S)mintiti, poate?
   – „isi bat joc altii”, cu doi de i
   – „al 3(-LEA!!!) razboi”
   – „priveste in jur sincer” sau „priveste in jur, sincer, e lumea fericita,…” ?
   – „asta (E!!!) efectul”, adica aici s-a „mancat” o „mai mult” decat doar o litera
   – „mancatul” literelor mai are importanta?

   Sincer, prima mea impresie si ultima, pentru ca nu o sa intru in discutia in sine, e ca daca imi aratati, doamna, un singur doctor care face atatea greseli scrise in 20 de pagini de referat (de ex.), atunci imi voi trata si eu fracturile cu ceai si cu varza.

   Cu,… stima.

   • grammar nazy :)) Sa ne fereasca Dumnezeu! Dar pana una alta, cred ca cel mai bine e sa citim fiecare dintre noi ce ne place. Nu cred ca domnul doctor ne obliga sa ii citim textele si cu atat mai mult, nu cred ca a cerut nimanui analiza pe text.

 • Stati ca: BAYER ( faimoasa compania de medicamente a fost creata de mana dreapta a lui Hitler? stiati ca ‘acel’ a facut experimente pe oameni vii? ma indoiesc ca a fost o optiune pt individ sa particice.

  Obedienta si lipsa de constiinta de duce in groapa.

  Multim internetului si implicit google ca acum reusim sa comunicam mai mult.

  • Bayer a fost fondata cu mult inaintea regimului nazist. E adevarat ca au colaborat cu nazisti, dar chiar si chiar si asa, nu inteleg ce relevanta are. Si Hugo Boss a facut uniforme pentru armata lui Hitler. Acum ar trebui sa dam foc casei de moda? Bayer a introdus multe medicamente pe piata, care azi se folosesc uzual: aspirina, fenobarbitalul. Nu vreau sa ridic acum in slavi o companie farmaceutica dar argumentele tale sunt nefondate si nu au nicio legatura cu subiectul de fata.

  • Și cine scrie pt acel google. De unde știi tu cât de avizata sau nu e o persoana care urca un articol pe un site. Poate și ăla a tradus sau și-a dat cu părerea. Și dacă a tradus greșit? Și dacă părerea lui e neavizata?
   Dar dacă google, unde pe lângă intelectuali au și toți idioții netoții acces, poate fi mai demn de încredere decât un medic…care poate și-a cumpărat examenul, dar era cam greu sa își cumpere anii de rezidențiat și practica, atunci…multe regrete am pt Dvs
   Și dacă sunteți atât de suspicioasa, Știați ca pe google paginile care apar primele in lista sunt de regula cele plătite? Dacă sunt platite de zuckenberger sau alții care investesc in cercetarea medicală și in care Dvs nu aveți încredere, ce ne facem? Ca, aproape sigur am dreptate din punctul asta de vedere!ai bun decât google sunt paginile avizate pe domenii, dar acelea sunt doar in limba engleză.

 • Sunt convinsa ca alegi numai informatii moderate:))) Ia si invata din ce am spus mai inainte ca o sa iti fie de folos. daca chiar iti place sa ajuti oamenii trebuie sa cauti adevrata sursa de vindecare a minti, sufletului si corplui fizic. sunt multe categorii unde poti ajuta oamenii cu adevarat altfel cu tratamente ce chiar functioneaza.
  Scoala ti a dat informatia pentru manipularea altor interese si daca ai intrebari te rog chiar sa mi le poti adresa oricand.

  • Doamna, in primul rand vorbiti cam agresiv si in al doilea rand vroiam sa va atrag atentia asupra faptului ca dumneavoastra pareti cea care isi alege informatiile. Sa stiti ca daca nu e o informatie care sustine ce ziceti nu inseamna ca e gresita, iar faptul ca nu o acceptati spune in primul rand multe despre dumneavoastra. Asa cum eu nu caut pe google ce ar trebui sa faca un avocat sau un popa pentru sufletul meu ptr ca cel mai probabil e complet nepotrivit pentru situatia mea, asa nici la medic nu poti sa te duci considerandu-l din prima prost (desi nu zic ca nu sunt medici slabi) si vii tu mai destept ca stii de pe google. Cat despre Bayer… Multe firme au sustinut nazismul, dar nu ma astept sa va pese pentru ca nu folosesc punctului dumneavoastra de vedere. Nu-i asa? 😀 (si sunt perfect de acord cu vindecarea mintii si a sufletului, dar in acelasi timp cu medicina clasica, cea a trupului)

  • Elena, mama… esti cam in lipsa de informatii grav de tot. Ia, pune tu mana pe o carte ca poate atunci o sa intelegi descoperirile medicale pe care le-au adus nazistii. Da, au facut experimente dar ce vrei acuma? Sa aruncam toate medicamentele si descoperirile de la ei pentru ca esti tu cu tuica ajunsa in creier? Du-te la Steve Jobs ca el n-a urmat niciun tratament medical si a murit de cancer sau la toti care au urmat tratamente naturiste si tot au murit de cancer fiindca dintr-un procntaj de oamenii care intr-adevar folosesc tratamentele naturiste pentru cancer, mai putin de 10% ajung sa traiasca. Doar fiindca sunt mediatizate apoi, nu inseamna ca functioneaza pentru toata lumea. De ce nu cauti cazuri la acele droguri experimentale care au ajutat oamenii muribunzi? Hai ca zilele trecute, aparuse un articol. Stii macar ce e cancerul? Stii de ce sunt atatea tratamente pentru el si de ce un tratament functioneaza pentru un om si pentru altul nu? Nici nu ma astept sa stii….Ia informeaza-te tu cum trebuie si apoi vino cu pareri valide si nu parerologii ca parerologii avem toti.

 • Bună ziua! Eu personal optez pentru ambele metode…unde mi se pare un pic ca nu se leagă lucrurile esta ca medicina continua sa fie super segmentata. ..nu privește pacientul ca un întreg. ..ci mai degraba ca organe și probleme separate…personal cred ca corpul uman este extraordinar de inteligent și îndreptat spre supraviețuire și ca totul se comunică înăuntrul nostru . ..mai cred ca psihicul uman are un cuvânt super greu de spus în privința sănătății corpului…eu personal am beneficiat și de medicina tradiționala dar și de alte tratamente alternative…și sincer de multe ori văd pe cutiile de pastile din farmacii principii active care provin din plante. Cred ca lumea ar fi mai câștigată dacă s-ar ajunge la o colaborare intre medicina tradițională și metodele neconvenționale. Deja s-a demonstrat ca materia nu e chiar ce credeam… poate ar trebui sa ne deschidem mintea un pic și spre alte posibilități de tratare a bolilor.
  Ps: nu sunt medic… tot ce am spus e doar din experiență proprie

 • mda, eu judec fiecare caz in parte (am renuntat de mult la generalizari), trag concluzii atat din informare + experienta directa. Sunt medici si acte medicale fara repros si exista si partea cealalta (nu putem vorbi despre o latura fara a o mentiona si pe cealalta, apare subiectivismul). Cum ramane cu faptul ca fiindu-mi rau la medicul de familie, a tipat la mine ca joc teatru „voi astia tineri, si care va prefaceti bolnavi” (cu ultimele puteri am rugat-o sa-mi ia tensiunea si dupa aia vorbim – in timp ce imi lua tensiunea se ingalbenea ea la fata, si si-a cerut niste scuze anemice, mda eram pe muchia unui lesin dupa 5 nopti nedormite). Ce mai conta ca intarzia cu consulturile pentru ca primea in mod repetat consultanti de vanzari medicamente?! si intarzia cu ei la discutii crescand timpul de asteptare…ce mai conta ca prescria variantele mai scumpe de tratament (doar avea niste intelegeri si bonusuri cu agentii de vanzari). Viata m-a dus prin spitale si am intalnit ingeri si demoni (nu e o exagerare)… daca stiinta si performanta ne dezbraca de umanitate si de a cauta sa-l intelegem pe omul din fata noastra, la ce bun toata cunoasterea?!

 • Nu cred ca este necesar sa ne vărsăm frustrările și furia aici. Cred ca cel care a inițiat conversația aici si-a spus punctul de vedere din pozitia lui…mai exista o gramada de alte poziții din care poate fi privită aceeași problemă. Eu personal am întâlnit persoane care se îndopau de suplimente și chestii organice. ..iar efectele erau 0. Revin la ce-am spus …suntem mult mai complecși ca organism iar psihicul uman joacă un rol super important…eu cred ca suntem si materie și energie si vibrație și frecvențe . Mi s-ar părea mai interesant ca aici în blogul ăsta lumea să împărtășească cazuri de succes sau de insucces. ..în funcție de terapiile pe care le-a urmat…tradiționale sau alternative .

  • Alina, eu sunt un caz de renuntare la injectiile citotoxice, 4 buc. facute in 4 saptamani, pastile de sulfasalazina (6/zi) timp de 3 luni, si antiinflamatoare nesteroidiene, toate prescrise de reumatolog. Am luat hotararea sa renunt acum 5 luni, si de atunci nu am luat niciun medicament, nici macar suplimente sau naturiste.Sunt bine, si ma simt eliberat. Eu cred in faptul ca puterea mentala si credinta in Dumnezeu sunt factori determinanti, impreuna cu o hrana adecvata, si miscare in soare si aer cat se poate de curat, ptr corpul fizic. Somnul si odihna sunt alte beneficii imense. Nu sunt deloc diferit de alti oameni, dar am simtit ca medicamentele nu sunt ptr mine. Parerea mea este ca medicina de urgenta, si maternitatea ar fi cele potrivite sa existe. Parerea mea, asta este.

 • In principiu ai dreptate, doctorul ar trebui sa fie consultat primul insa nu doar el. Daca spui ca medicina homeopata nu are niciun efect atunci putem nega in totalitate medicina chinezeasca care isi demonstreaza efectele de peste 2000 de ani.
  In natura se gasesc si este demosntrat tot de experti leacuri medicinale de o maiestrie divina care pot vindeca si fara efecte secundare. Trebuie doar sa gasim balanta intre cele doua metode, cea naturala si cea medicala. In legatura cu vaccinurile sunt total de acord cu tine, ele sunt importante mai ales cele din primii ani de viata, mai putin cele contra gripei etc unde corpul asa cum e se poate ocupa si singurel. Detoxifierea este importanta mai ales in ultimul timp cand alimentatia omului modern este foarte toxica si nu cred ca e bine sa asteptam pana in ultimul moment pana ca doctorul sa ne readuca echilibrul. Detoxifierea cu produse de la natura si nu cu prafuri minune.
  Din pacate doctorul cam pierde din clientela mai ales din cauza faptului ca nu-si trateaza pacientul cu respect, mai ales in Romania si ca ii e cam deschis buzunarul, dar asta e alta treaba. Nu toti sunt asa, e drept, insa majoritatea.
  Intoarcerea omului la natura nu trebuie vazuta ca o amenintare de catre doctori ci mai multe ca o completare la resursele sale finite.

  Cu mult resptect pentru meseriade doctor pe care o ai insa mai studiaza putin problema si din alt punct de vedere.

  • Homeopatia poate sta la baza medicinei clasice, dar are o mare problemă: doza. Medicina stabilește doza potrivită pentru efecte potrivite, homeopatia nu face asta ci merge în orb. Stimă.

 • Domnule doctor, simtiti nevoia sa vi se mangaie orgoliul? acum, dupa ce lumea a inceput sa se mai sature de medicii infatuati care se cred dumnezeu pe pamant, voi, ceilalti, medicii cu dragoste de apropapele, de om, voi de ce simtiti nevoia sa va desculpati, sa cereti incredere, respect? binenteles ca avem nevoie de medici, si examenele medicale si tehnologia medicala din ultimul timp e o binecuvantare, insa, doar in mana celor din a doua categorie.
  soacra mae…plangandu-se de dureri in zona abdominala…am mers la un dr- unul recunoscut in oras la noi- i a prescris ceva pt intestine, colon, etc….soacramea…nu, eu mai merg la un dr (si e normal, la cate se intampla in tara la noi, nu mai avem incredere), al doilea dr i-a zis ca are la stomac, ulcer, i a prescris un cearsaf de medicamente….acum…nu stia ce sa aleaga, asa ca s-a dus la al treile….pietre la rinichi.a platit toate consultatiile si toate eco. a plecat acasa suparata, a baut ceai, a stat in pat si a zis ca nici moarta nu mai merge la dr. ce-o fi avut…dumnezeu stie, i-a trecut, si-a revenit …asta e tara in care traim domnule dr, va mai mira ceva?

 • Sunt și doctori buni,dar și foarte slabi.Cred ca și pacientul trebuie sa filtreze informația. Exemplu concret: medic de garda din Brașov mi-a recomandat sa-i fac radiografie bebelușului meu de 2 luni pentru o tuse ușoară rezultat al unei viroze. M-a asigurat ca iradiază cât 10 min de expunere la soare. Am refuzat și am mers la Marie Curie unde mi-ai spus ca nu este cazul sa iradiem copilul, i-au verificat saturația de oxigen și mi-au recomandat o ecografie de pleura dacă nu cedează tusea. Copilul s-a vindecat in 2 zile cu aerosoli.Este doar unul dintre prea multele exemple pe care le am. Nu, nu putem avea încredere în orice medic. Nu puteți generaliza aprecierile privind competenta acestora. Și chiar dacă nu tratează cancerul, medicația homeopata mi-a ajutat mereu copilul care acum are 2 ani și nu a luat niciodată antibiotic, deși pentru orice viroza ușoară mi-a fost recomandat cu prea multa ușurință de către aceiași medici care înfierează utilizarea lor fără discernământ.

  • Daca vi-ar fi decedat copilul din cauza unei bronhopneumonii severe, cine ar fi fost de vina?…bineinteles ca medicul de garda care nu vi-a recomandat efectuarea unei radiografii..

   • Ecografia bronho pleurala este la fel de eficienta și nu iradiază. De ce nu mi-a fost recomandata? Eu merg la medic de fiecare data dar nu voi lua totul de bun. Iradierea bebelușilor are efecte negative asupra dezvoltării acestora (tot medicii mi-au spus asta). Dacă face de 5 ori viroza intr-un an, o iradiem de 5 ori? Prefer sa cer second opinion. By the way, v-a recomandat, v-ar fi decedat nu vi-a si vi-ar fi…

 • Nu vi se pare normal sa fim dezorientati?
  Noi stim ca medicina e o stiinta, ca oricre alta. Ca Dumneavoastra, medicii, faceti tot ceea ce stiti mai bine, si aveti toata stima noastra.
  Totodata stim ca ceea ce cunoasteti este inca infim fata de ceea ce nu cunoasteti.

 • Sa nu va suparati pe mine dar sunt de parere ca unii medici ar trebuii ,ca si pacientii care vor sa fie bine informati sa citeasca Studiul China. As vrea sa vad cum combat unii medici cele scrise in aceasta carte nu de noiste vraci ci de niste somitati in materie care au facut studii si experiente cam 30 de ani.

 • Cred ca medicul (cel de familie) trebuie sa fie intai un consilier pentru viata sanatoasa, si doar la nevoie cel care te ajuta sa vindeci boala. Din pacate dam pe la el doar cand nu mai avem alte solutii…
  In alta oride de idei experienta la medic nu e intotdeauna cea mai placuta, probabil de aceea evitam sa ne ducem in mod regulat. Incepand cu programarile la medicul de familie care in cazul orasului in care locuiesc nu exista. Te duci si stai la coada, punct. De la 30 minute pana la o ora. Asa ca nu te mai duci la controale de rutina.
  Legat de tratamentele netraditionale, unele functioneaza. La 23 de ani dupa o apendicita perforata destul de nasoala (am fost de 2 ori la medic in aceiasi zi pentru ca ma simteam rau si m-au trimis acasa, ultima oara ca sa nu-l trezeasca pe domnu’ doctor :), pana m-a luat salvarea la 3 dimineata cu apendicele perforat)si dupa operatie mi s-a declansat un psoriazis urat. Am umblat pe la doctori aproximativ 7 ani urmand diferite tratamente. La un moment dat am renuntat la toate tratamentele si mi-am rezlovat singur problema. Am reusit sa controlez boala prin alimentatie si o atitudine pozitiva, astfel incat nu mai am semne de boala fara nici un tratament.
  Una peste alta, medicii sunt si ei oameni ca noi toti, unii mai sufletisti altii mai directi. Daca nu rezonezi cu unul nu te opreste nimeni sa te duci la altul. Orice directie radicala,e contraproductiva. Respect pentru cei care reusesc sa aiba o viata atat de sanatoasa incat sa nu aiba nevoie de medic, noi astia mai pamanteni avem nevoie de ei :). Insa nu ne putem astepta ca medicul sa rezolve orice problema si daca n-o poate face sa consideram ca sunt inutili. Cat despre ”big pharma conspiracy” e ca peste tot, lumea vrea sa faca bani. Ideal sa e sa n-ai nevoie de medicamente, dar daca cumva ai e bine sa le ai la dispozitie. Sanatate tuturor!!!

 • Ma iertati domnule doctor, dar cine se face vinovat de neincrederea generalizata in sistemul de sanatate si in medici ? Daca tot pornim pe drumul asta atunci hai sa o facem cu TOTII, impreuna, cu bine si cu rele 😉

 • avem nevoie de medici, dar nu de aia cu buzunare adanci, care te lasa sa zaci pe patul de spital daca nu ai facut donatie pentru sufletul lui (vorbesc de caz real), nici de aia incompetenti si aroganti la care te duci si nu pun mana pe tine nici de frica. nu neg importanta medicinei, dar am dubiile mele, mai ales ca multi medici sunt clientii firmelor farmaceutice sau multi trebuie sa plateasca spagi ca sa aiba numele pe vreo usa scris.
  noi l-am tratat pe bunicu de vreo 3-4 ori in 6 ani cu ceaiuri (multe si scumpe)in cazuri in care doctorul i-a zis ca daca nu vrea sa-i taie piciorul sa plece acasa si am plecat si am rezolvat.
  si nu sunt doctor, dar arterita diabetica sigur nu trece de la sine.
  am ajuns sa fim scalvii medicamentelor, la orice intepatura sarim cu buline, anticorpi zero, dar in final suntem ceea ce mancam.

 • Punct de vedere imperfect, al unui medic. Medicul este si el om, asta stim, si mai stim ca el nu este Dumnezeu. Dumnezeu (sau cosmosul, cum doriti), eu zic ca ne-a creat perfecti, dar nu ptr conditiile pe care noi le tot ”modernizam”. La un moment al vietii noastra umane, dupa mii de nopti nedormite, cercetari peste cercetari, bla bla blaaaa…ati intervenit cu bocancii farmaciei de laborator in legea selectie naturale!!! Selectiei naturale!!!! Aveti exemplele enorm de multe din natura, unde o ”amarata” de tardigrada e adaptata aproape perfect mediului intern sau extern(fara ajutorul medicilor-doctori-farmacisti-politisti-ingineri-mecanici–etc.). Ei, da(!) acum sunt de acord cu dumneavoastra, ca avem nevoie de medici buni, omenosi, devotati si sufletisti, deoarece ati schimbat perceptia oamenilor despre viata si moarte, instinct de conservare, si multumim ca ne-ati creat si problema si rezolvarea ei. Pe cale de consecinta, inteleg ca va ”revoltati”…aveti si de ce. Intrebare: -Aveti curajul sa treceti pe program de citostate, sau pe cel biologic revolutionar? Daca da, atunci aia e important ca aveti incredere in asa ceva. Eu nu cred, si de aceea am renuntat la injectiile citotoxice, 4 la numar. Va urez bafta, in alegeri.

 • Foarte bine ca refuza vaccinurile, prostia trebuie exterminata, pana la urma acest sistem de reglaj automat al selectiei naturale are un scop benefic pentru societate actionand ca un fel de „peshte sanitar”.
  Dealtfel sistemul medical din Romania merge „pe avarie” din cauza ca mai toti doctorii buni au plecat sau si-au facut „manevrele lor” din care traiesc bine iar banii de la buget se scurg pe filiere de achizitii „aranjate” prin care se imbogatesc shmecherii care au ramas in sistem si firmele de produse medicale. Lucru care este cunoscut de toti lucratorii din spitale inca din anii ’90. Toate lumea stie cum se fura si cum se manipuleaza opiniile dar ne complacem in troaca asta de porci numita Romania pentru ca asta este spiritul nostru national cizelat in secole de dominatie estica sau vestica, timp in care ne-am adaptat la shpaga, coruptie, mediocritate si filozofie sociala manelista si mentalitate de tipul „capul plecat sabia nu-l taie” .
  Specialistii din (aproape) orice domeniu nu au nici o sansa in Romania, nu numai din cauza conducerii dezastruoase ci mai ales din cauza populatiei care isi merita conducatorii actuali.
  Pana la urma astia suntem. Jumatate din populatie are veceul in curte insa prefera sa aiba la telefon tehnologie 5G in loc de canalizare. Fiecare cu preferinta lui, probabil ca betivanii din sat se simt foarte bine la birt afumati si prefera acest mod de viata in loc de apa calda si munca intr-o corporatie care sa ii trateze ca pe niste roboti cu ore fixe de distractie si acea distractie programata conform trendului de sezon (bi’ciclism, centru vechi, selfie, plaja salbatica de la Corbu).
  In aceste conditii sa ne mai scuteasca cu vaccinurile astea diavolesti pentru ca daca spui rugaciune in fiecare seara (dupa ce iti bati nevasta), nu te imbolnavesti de nimica, iar de doctorii astia care iti gasesc sigur ceva daca mergi la ei ne putem lipsii ca nu avem bani.
  Iar acum … sa „scrim” ceva pe feis buc sa „ne” radem.

 • Vasi, nu te descuraja de comentarile oamenilor. Ei nu te cunosc. Nu stiu ca esti un medic tanar, uman, cu compasiune pentru pacienti, care iti dai tot interesul pt pacientii tai si ca incerci sa-i ajuti cu tot ce poti, ca sa le fie mai bine; ca nu iei spaga si nu refuzi sa ii consulti cand au nevoie. Multi isi varsa aici frustrarile pe tine.
  Am intrebat un doctor batran, cum poate sa aiba atata rabdare cu unii pacienti, cu cei care jignesc si pornesc din start cu negativism si scepticism cand ii intra in cabinet. Mi a spus asa: ” trebuie doar sa-ti iubesti pacientii si atat..restul nu mai conteaza”. Deci Vasi, iubeste-ti pacientii, indiferent cum se comporta cu tine. Bafta multa !

 • Pai nu mai dati vina pe OS. Utati-va un pic in oglinda si ceti afla vinovatul.Stiti de ce are OS adepti? Pt. ca este atenta la nevoile oamenilor la temerile lor. Voi suteti prea plini de voi sa le vorbiti oamenilor de la nivelul lor, voi dati retete,va suparati cand omul itreba cand se informeaza.Voi nuvraspundeti la itrebari!Voi ne tratati ca pe obiecte! Va deranjeaza cand cineva va pune la indoila comtentele. De ce e nebun un om care cand vorbeste cu un medic are impresia ca-i ascude ceva?! De ce indoielile unui parinte nu sunt justificate cand vine vorba de siguranta copilului cand traieste intr- o lume a Hexy Pharma a viermilor pe pacienti a infectiilor neraportate, a studiilor abuzive facute pe pacienti fara discernamat?! Unde erati voi in aceasta lume?! Va spun eu !Erati complici, stiati si nu ati facut nimic.Acum veniti si ne vorbiti de la tribuna stiintei!

   • Pentru ca sunteti un medic tanar si vad ca doriti binele pacientilor, va rog, acceptati si criticile; majoritatea sunt justificate. Doar asa puteti schimba un sistem, sau perceptia asupra unui sistem bolnav. Eu nu vorbesc din frustrari, ci din experienta unui tata al unui bebelus care si-a petrecut prima parte din viata in spital. Pot sa confirm spagile si atitudinea aroganta a multor medici.
    Va multumesc,

  • Da, suntem plini de noi. Si? Ai chef de povesti cu un medic?.. atunci iesi matale pe usa cabinetului in coridor si explica cardului de pacienti care așteaptă afara sa nu mai vocifereza ca stau de ore bune in asteptare, ca tu ai chef de minicurs de medicina in cabinet! Punct

 • Am remarcat ceva amuzant în toate comentariile prezente pe internet (rețele sociale, pagini, bloguri…): indiferent de subiect, când există două poziții diametral opuse, în ambele tabere sunt unii care înjură și insultă și alții care încearcă să păstreze un limbaj civilizat.
  Dar există o diferență: e mult mai multă intoleranță, mult mai multă autosuficiență, o credință de nezdruncinat că ei și numai ei dețin adevărul (foarte aproape de fanatism) la cei care susțin de obicei punctul de vedere neștiințific, al nespecialiștilor. E valabil pentru susținătorii non-vaccinării, ai inutilității medicinei și ai tratamentelor 100% naturale sau prin puterea minții (mie una-mi stă mintea-n loc numai gândindu-mă), ai teoriilor conspiraționiste privind controlul lumii de un grup restrâns sau reducerea populației lumii… Nu sunt întotdeauna aceleași persoane, dar credința lor că dețin adevărul suprem e de nezdruncinat.
  De unde se vede intoleranța lor? Din imperativele cu care îi îndeamnă pe ceilalți (cei care nu gândesc la fel cu ei) să citească, să se informeze. Niciodată, NICIODATĂ (chiar am urmărit chestiunea, că e tragic-amuzantă) nu spun: „uitați aici o adresă”, „aici puteți afla și altceva”, „dacă vreți, dacă vă interesează”… Nu, la ei tonul e întotdeauna: „ia și citește”, „pune mâna și studiază” – imperative clare, fără dubiu, din tradiția tratamentului corigentului clasei, care trebuie tratat cu severitate maximă, căruia i se impun sarcini, că altfel nu e în stare de nimic singur. (Sunt profesoară, poate de-asta am sesizat chestiunea, că se încadrează perfect în stilul „așa nu se procedează cu cei pe care vrei să-i înveți ceva”).
  În altă ordine de idei – medicina nu e infaibilă, dar majoritatea medicilor fac tot ce pot pentru a salva oamenii. Am văzut asta la sora mea care e medic și la prietenii ei – au învățat și învață și acum, când sunt medici specialiști. Și cel mai tare îi deranjează când pacienții care vin la ei așteaptă soluții miracol, care să-i pună instantaneu pe picioare (chiar la ieșirea din cabinet, dacă se poate), dar de multe ori nu respectă indicațiile medicului și-și găsesc tot felul de scuze pentru nerespectarea dietei alimentare, lipsa de mișcare – un stil de viață total nesănătos, pe scurt.
  Medicii sunt și ei oameni, cu calități și defecte, supuși acelorași păcate omenești – lăcomia, orgoliul, vanitatea… Nu-i scuz, dar să nu-mi spună nimeni că toți cei care aruncă cu pietre în ei sunt oameni de cea mai bună calitate, onești și altruiști, care n-au primit niciodată „atenții” la locul de muncă, care nu-și bârfesc colegii și șefii, care nu-i tratează cu superioritate pe cei mai tineri și neexperimentați, mai vârstnici și depășiți, inferiori ierarhic și deci automat mai proști… Că ei în munca lor sunt ireproșabili! Când o anumită categorie socio-profesională e atacată, apare imediat replica: să nu generalizăm, că sunt și profesioniști corecți și cinstiți peste tot.
  Sigur, unii ar putea să spună că meseria medicului e diferită de altele, fiindcă e vorba de viața omului. Da, așa e, dar răspunderea e mare peste tot: și la profesori care formează tineri pentru viață (iar dacă o dau în bară ne trezim cu tot felul de habotnici sfert-docți), și la cei din administrație unde o decizie greșită poate însemna pierderi de sute de milioane, și la cei de la fisc, unde o greșeală poate însemna distrugerea unor firme prospere și implicit a vieții unor oameni (n-a uitat nimeni scandalul recent, nu?), și în poliție sau justiție, unde greșelile pot distruge – din nou – viața unor oameni nevinovați… În toate meseriile e vorba de impactul asupra vieții oamenilor – diferența la medici e că greșelile lor pot însemna moartea pacienților, pe când greșeala polițiștilor și a judecătorilor care trimit în închisoare un nevinovat îi iau tot (familie, casă, loc de muncă), dar îl lasă în viață, măcar!
  În general, oamenii văd ce nu merge într-un anume sistem când se lovesc de el și în funcție de cum și-au rezolvat probelemele: dacă medicul i-a vindecat nu le mai pare rău de plicul dat (îl consideră o investiție reușită), dacă nu sau dacă un apropiat a murit medicul devine întruchiparea diavolului pe pământ; dacă polițistul i-a dat o amendă pentru depășirea vitezei e un ticălos care vânează bieții șoferi inocenți, dacă polițistul i-a primit șpaga și l-a iertat atunci se simte satisfăcut că a scăpat dar îl înjură pe polițist că e corupt; dacă la primărie a obținut o adeverință sau o aprobare pentru ceva în afara legii e ok (chiar dacă a obținut-o contra șpagă), dacă nu a primit-o atunci îi înjură fiindcă nu i-au dat (deși el i-a oferit și bani, ce naiba!); dacă un profesor refuză să-ți treacă odrasla complet idioată și răsfățată e un ticălos (aștepta banii, sigur – sau vroia și mai mult, dacă nu i-a luat), dacă acceptă să-l treacă e fie un corupt (dacă a luat banii), fie un prost mort de foame, care nu știe ce-a ratat (dacă nu i-a luat)… Și așa mai departe! Grila umană de apreciere a celorlalți e strict legată de experiența personală sau de propriile dorințe – cel mai tare exemplu, despre anumiți indivizi foarte cunoscuți și penali – „a furat (din bani publici, deci inclusiv de la noi), dar a dat și la săraci”, „a furat, dar e sufletist, că mi-a făcut mie personal o favoare”, „ei lasă, că nu-i el singurul care fură, el e băiat de comitet, îl cunosc personal”… Sună cunoscut?
  Da, e nevoie de medici competenți, sufletiști și dedicați, așa cum e nevoie de aceleași calități în toate meseriile!
  No, că am scris un roman întreg :). Ultima remarcă: cele mai mari pretenții și așteptări sociale cad asupra medicilor și profesorilor – în același timp cele mai hulite profesii. Vă amintiți în 2010, când s-au tăiat salariile din sectorul public, iar medicii și profesorii au fost desemnați public, de la cel mai înalt nivel al statului, drept vinovații pentru mersul prost al țării? N-o să uit niciodată valul de insulte, de ură care s-a dezlănțuit apoi asupra noastră – da, ură de-a dreptul, din partea unor frustrați, a unor nimeni! Întâmplarea face că am văzut în direct discursul prezidențial împreună cu sora mea medic. Am încremenit amândouă, nu ne venea să credem. La un moment dat, sora mea a zis, cu amărăciune: „Asta merităm, după atâția ani de eforturi, de muncă?” A doua azi, am primit dovezile urei, scuipate în față cu satisfacție: „Bine vă face că v-a tăiat salariile, ce, aia e muncă, ce faceți voi 4 ore? EU, EU am muncit 30 de ani în fabrică și uite ce pensie mică am. Bine v-a făcut!” De parcă medicii și profesorii erau vinovați pentru pensia lui mică… 🙁
  Nu aprob dezumanizarea și lăcomia unor medici, dar nici răutatea generalizată la adresa lor.

 • Nu mai am „parole”! Si totusi… Dau dreptate Alinei. Dar vreau sa mai spun ca era o doctorita in Odobesti, se numea Burlacu (Fudulica) Larisa, numai când punea mana pe tine, ori te consulta,iti treceau toate durerile.

 • Vai de capul nostru, suntem pierduti la cata ura am citit in comentarii…cum adica nu avem nevoie de medici fratilor? Chiar ca suntem total pierduti! Dar stiti ce, poate chiar asta este noua strategie de selectie naturala pe care Darwin nici nu si-a putut-o imagina! Toata stima si tot respectul pentru medici!

  • @ Nicolae – Multumim pt. aprecieri ! E adevarat, exista prea multa ura directionata catre medici. O categorie uraste medicii pt. ca a avut experiente nefaste posibil justificate sau insuficient intelese dpdv al aparentei culpe medicale.Fiecare caz e particular, poate fi judecat doar de profesionisti, cu toate datele disponibile pe masa.Altfel, subiectivisme tendentioase ,deseori argumentate emotional, conduc la interpretari gresite.O alta categorie uraste medicii din dorinta de a arunca cu zoaie intr-o categorie care nu se poate apara cu aceleasi arme, direct.E usor si la indemana pt. o natie majoritar carcotasa.Rezultatul ? Zeci de mii de medici emigrati, printre care si eu.

 • Exact asta s-a intamplat, din cauza acestui sistem infect promovat de toate nulitatile politice s-a ajuns sa nu mai avem incredere in medici. Rezultatele abia incep sa se vada, am ajuns sa avem emisiuni tv care promoveaza interzicerea vaccinurilor.

 • Perfect adevărat tot ce afirmați. Ce te faci însă, când ai mă încredere în medic, te duci la el, ii spui că te doare când un picior, când altul, îți dă trimitere la reumatolog, faci analize si : rezultat osteoporoza. Tratam reumatismul, osteoporoza, trec anii cu antiinflamatoare, durerea persista. Medicul de familie, îți dă tratament pt circulație pt ca, da, există și un diabet. Există și o neuropatie diabetica. Tratament. Altul. Durerea nu trece. Radiografie : cifoza, la limita osteoporoza,
  După niște ani, coxartroza etc. Durerea nu trece si intr-o dimineața, mă dau jos din pat și……mă rup în doua. Nu mai pot să mă ridic. Din nou medic, de asta data ortoped, care, să-i dea Dzeu sanatate, se uită la radiografii si spune : e vorba despre coloana. RMN si răspunsul căutat de cca 9 ani de zile. Vertebra L5 sparta in mii de bucatele. Nu am paralizat. M-am internat în spital, m-am operat si acum sunt bine mersi. Merg cocosata de la mijloc, merg în baston sau cu cadrul, dureri cumplite. Medicul : circulați cat mai mult. Am mulțumit pt cei 9 ani de suferință și pt ce va urma până voi ajunge la finis.

 • Pentru unele puncte care sunt mentionate in articol sunt de acord , dar nu pot sa fiu de acord cu faptul ca se da vina in totalitate pe pacient iar medicul este scutit de orice vina.stiind ca avem un sistem de sanatate infect, iar majoritatea medicilor isi fac treaba cu superficialitate. La noi in tara nu se pune accentul pe nevoile bolnavului, sa ii oferi un tratament adecvat, nu mai vorbesc de amabilitate. Ca sa fi fost un articol fair-play, ar fi trebuit sa luati in calcul si problemele legate de medic-pacient, nu doar invers. Deia ajung oameni ca OS sa calce in picioare ani de stiinta din cauza neincrederii, superficialism, marlanie, si lista poate continua.

 • Domnule doctor spuneti ca: „Lumea vrea sănătate și e dispusă să recurgă la alte metode, pentru că în jurul medicinei planează multă ură. Oamenii fug de spitale pentru că peste tot gravitează ideea șpăgii, pentru că anumite firme și-au bătut joc de toate viețile, pentru că peste tot plutește suspiciunea…”, iar eu va intreb de ce ? Cine e vinovat de situatia aceasta ? Si raspunsul este sistemul, dar nu numai! Vinovati sunt si medicii, pentru ca tot mai multi nu mai sunt in stare sa dea un diagnostic corect ( asa cum reuseau predecesorii lor prin un set de analize de baza, plus ceva „palpare” si foarte multe discutii si atentie la tot contextul bolii) decat dupa o gramada de investigatii „…scopii, RMN, tomograf, scintigrafii, samd) pe care le faci de cele mai multe ori doar pentru a infirma banuielile medicului. Apoi de ce sa nu spunem lucrurilor pe nume, ca in sistemul privat medicii se comporta ca niste veritabili „sales man-i” care trebuie sa-si faca „targetul” si atunci te trimit la 250 de analize pe care le platesti, iar la sfarsit iti dai seama ca nu aveai mai … nimic … O alta problema care face ca medicii romani cu precadere, sa fie priviti cu suspiciune -inafara de aplecarea lor pentru partea comerciala, materiala in detrimentul profesionalului – este orgoliul nemarginit pe care il au si faptul ca nu se consulta cu specialisti, colegi medici din alte specializari pentru a trage o concluzie finala cat mai reala si cat mai in avantajul pacientului. E normal sa ne dorim cat mai putin sa trecem pe la voi medicii … e rezultatul „tratamentului” aplicat noua, chiar daca poate ati procedat asa, pentru ca va facut sistemul sa procedati asa…

 • Avem nevoie de voi, e adevarat dar si mai mare nevoie avem de increderea pe care ar trebui sa ne-o acordati. Cum e posibil sa bagi un om operat intr-o camera infecta, printre alti oameni deschisi. Tatal meu, operat de cancer la stomac a murit de multe ori sub privirile voastre. A fost salvat de tot atatea ori de noi, copiii care veneam zilnic si plangeam pe holuri, ne rugam de doctori, de asistente sa i se faca ce trebuie sa se simta mai bine. A fost aruncat pe un pat si lasat sa moara incet, l-am gasit ud tot pt ca ii picura perfuzia incet, incet pe el si apoi pe pat. Au fost multe intamplari sinistre dar nu o sa uit si merita amintit ca se stingea si spunea ca se simte rau si pana nu am tras de un medic sa-l vada(el fiind in spital, sub supravegherea voastra) nimeni nu l-a bagat in seama, i se deschisese operatia si tot ce mancase era acum in abdomen…s-a intamplat la 11 noaptea dupa ce el plangea si ne spunea ca moare….a fost bagat de urgenta in operatie, apoi la terapie intensiva ca apoi s-o ia de la capat in salonul infect. El se plangea, spunea ca se simte rau si ca o sa moara, nimeni nu l-a ascultat, voi nu l-ati auzit. O luna jumatate de chin in spital, printre infectii si cadre incompetente. Bani bagati cu nemiluita in buzunarele voastre fara niciun rezultat. A iesit cu o infectie(bacterie de spital) si operatia nu i s-a inchis nici dupa un an…a murit acasa pt ca nu a mai vrut sa se intoarca la voi si noi l-am inteles… Pe el nu l-a doborat cancerul, dar voi da. Spunea cineva intr-un comentariu mai sus ca trebuie sa luati atitudine sa primiti ce va trebuie ca sa va faceti treaba, asa este. Dar si cand aveti ce va trebuie tot la fel de defectuos lucrati, de ce? De ce am iesit din spital cu copilul nespalat de la nastere? De ce am iesit cu mastita dupa ce v-am spus ca ma doare si mi s-au umflat sanii? Eu am bagat in buzunar… si aveati tot ce va trebuie. Dar preocuparile voastre erau sa stati la seminte, sa umflati copiii cu lapte praf si cine mai stie ce(ca prea dormeau toti, TOT timpul) si sa primiti bani, ca daca nu se dadeau erati nervoase. Eu am dat, chiar si asa pt ca aveam copilul in mainile voastre… Din pacate eu am avut nevoie de multe ori de voi si am ramas de prea multe ori cu gust amar din urma voastra. Sunteti prea putini buni ca sa mai avem incredere ca venim sa ne facem bine. Schimbarea trebuie sa vina in primul rand de la voi, sunteti oameni cu studii, destepti, apoi invatati-ne si pe noi, astia mai prosti, cum e cu omenia…

 • plantofilii si crezatorii in popi sa stea la ei acasa, sa moara fara sa mai incarce sistemul (mai ales ca au o contributie redusa, atat financiara, cat si spirituala pentru natie).

  cred ca imi va placea sa ma duc sa sprijin peretii spitalului la fiecare 3 luni ca sa-mi iau tratamentul, fara sa mai aud „doctorii astia te omoara”, „nu te baga in seama fara spaga” samd. voi sprijini peretii un timp mai scurt, inconjurata de persoana care au ca scop sa-si traiasca viata frumos, nu pupincuristi pe „asistenta sociala de orb si carnet de conducere”.

  ca pe mine sistemul de pilaraie voia sa ma bage in mormant (victima lor colaterala). si spaga nu voiau decat pilosii incapabili.

 • Radeti de „google” dar probabil ca in 50 de ani profesia de medic generalist o sa fie in sfarsit inlocuita de inteligenta artificiala capabila sa puna diagnostice corecte si sa elimine eroarea umana.

  Probabil ca o supravietuiasca numai o elita de cercetatori, chirurgi si medici foarte specializati care vor fi obligati sa colaboreze cu industria IT-ului, restul o sa ajungeti toti niste utilizatori idioti depasiti de inteligenta artificiala capabila sa invete intr-o secunda ce nu veti mai putea acumula in 10 universitati de medicina.

  Atunci in sfarsit societatea umana o sa fie epurata de meseriile astea „elitiste” si corupte si o sa incetati sa scrieti articole plangacioase privind nedreptatea care vi se face.

  Dupa opinia mea societatea inca trateaza medicii complet inechitabil fata de alte clase sociale, reminescenta din trecut cand asemenea meserii erau inconjurate de o aura exoterica. Din fericire vremurile se schimba si din ce in ce mai multi oameni au acces la educatie si tehnologie fapt care o sa schimbe din ce in ce mai mult atitudinea oamenilor fata de medici.

  Sper sa prindem ziua cand o sa existe semnul egal intre meseria de medic si orice alta meserie. Pana atunci inca traim pe pielea noastra reminescentele respectului cretinilor fata de cativa privilegiati vraci. Dar excrocheria asta nu va mai dura prea mult.

  • M-a amuzat comentariul dumneavoastra.Sa pui un robot cu un algoritm predefinit sa se ocupe de pacienti cu corpuri diferite,cu capacitati de reactie diferite la boala si tratament,care sa nu dea eroare atunci cand se intampla ceva imprevizibil este intr-adevar utopic.Dar asta e parerea mea!O zi minunata!

 • Nu stiu in ce lume ideala ai trait tu, in care medicii din Romania isi fac treaba bine. Medicii buni din Romania sunt exceptii. Eu de cand eram copil am auzit de tot felul de cazuri de o incompetenta groaznica, in urma carora oamenii s-au imbolnavit si mai tare sau au fost operati degeaba. Daca te duci la 10 medici, primesti 10 diagnostice diferite. De cateva ori eu personal m-am dus cu simptome clare la medic si mi-a zis ca nu am nimic, ca imi trebuie vitamine sau ca sunt balonata…sau ca e astenia de primavara, si abia dupa ce am insistat sa mi se faca anumite analize pentru ca deja ma informasem singura, doctorii mi-au dat trimiterile la analize si s-a demonstrat ca avusesem dreptate!! Mereu mi-am pus diagnosticul singura, cu Google da, si am avut dreptate cand m-am dus la doctor sa fac analizele. Nu am spus niciodata dinainte ce banuieli aveam, dar vreau sa spun ca doctorii la care am fost (unii cica renumiti, recomandati de oameni) nu au fost nici pe aproape de diagnosticul pe care corect mi-l pusesem singura, cum am demonstrat analizele.
  Anul trecut am avut niste probleme ginecologice, si m-am dus sa vad care e cauza. S-a uitat doamna doctor si cu o lipsa totala de profesionalism a exclamat: „Vai, ce urat arata! Cred ca e cancer!Sigur va iese Papanicolau prost!” Nu va inchipuiti prin ce stari am trecut. In ce hal de speriata am fost pana au venit rezultatele biopsiei. Papanicolau a iesit bine, biopsia a iesit bine. Nu stiu ce a vazut ea, dar sincer – as fi batut-o lata. Pentru iadul prin care m-a pus sa trec 10 zile.
  Mama prietenei mele s-a dus sa vada ce era cu niste noduli la subrat. La spitalul Fundeni s-a dus, la un doctor „renumit”. I-a spus doctorul femeii ca ii face si biopsia, dar sigur e cancer si mai bine sa o opereze cat mai repede. Femeia nu i-a zis fiicei ca sa nu o sperie, asa ca a doua zi au operat-o si i-au scos sanii, ganglionii, tot…A venit biopsia peste doua saptamani. Nu era cancer. A ramas femeia fara sani aiurea…Si cica de ce nu avem incredere in voi!
  Bunicul meu avea ameteli, cadea din picioare. L-au internat 2 saptamani, i-au facut toate analizele, nu avea nimic. Dar nimeni nu se uita si la capul lui. Am insistat eu sa i se faca o tomografie. Rezultat: tumoare in lobul frontal. Doctorii nu s-ar fi gandit…
  Alta situatie: merg la gastro sa vad de ce ma doare ceva in zona abdominala. Diagnostic: colon iritabil. Ok, ok, dar asta e un simptom, nu o cauza, zic eu. Ce cauzeaza asta? Doctorita se uita la mine ca vitelul la poarta noua. Ma duc acasa, citesc pe Google, fac niste analogii si ma duc sa imi fac testul pentru candidoza. Rezultat? Candidoza sistemica care imi afecta digestia. Doctorita, se minuna cum de…Ca esti tu proasta imi venea sa ii zic! Tratez candidoza cu probiotice, dieta fara carbohidrati si zahar, scap de ea dupa 3 luni. Nu am mai avut probleme cu stomacul.
  Bunica mea care a murit anul asta in urma unui atac cerebral a stat in spital o luna dupa accident. In aceasta luna doctorul care se ocupa de ea nu era de gasit decat cu mari eforturi. Asistentele nu ii schimbau cearceafurile si nu o intorceau ca sa nu faca escare. A trebuit sa mergem noi din familie zi de zi sa o intoarcem, sa ne tinem de capul lor sa o ingrijeasca. Asistenta care trebuia sa o hraneasca incerca ca o penibila sa ii dea supa cu lingura unei femei fara reflexe. Bunica era complet paralizata. Si ei ii dadeau supa cu lingura, pe care nu o putea inghiti. Nu au avut medicamente sa ii dea. A trebuit sa le cumparam noi. La Floreasca se intampla…
  Si ca tot s-a pomenit de vaccinuri…Cum se face dom’le, ca noi vaccinati de mici, am facut TOATE bolile copilariei pe rand, si cand se imbolnavea unul in clasa, se imbolnaveau aproape toti? Ce imunitate asigura vaccinurile? Sora mea a facut o forma usoara de tuberculoza tocmai dupa ce i s-a facut vaccinul pentru tuberculoza.
  Verisoara mea are o fetita care a capatat un handicap mental dupa vaccinul facut la 1 an. Era un copil normal inainte.
  Cum se face ca pe toate medicamentele exista o lista lunga de efecte adverse care pot fi mai rele decat boala in sine pe care vrei sa o tratezi?
  Sincer, imi pari un naiv care nu stie ce vorbeste. Sustii un sistem care este putred din radacini si la baza caruia sta un enorm dezinteres fata de binele pacientului. Poate ca esti tu diferit, desi din ceea ce scrii, tare ma indoiesc.

  • Nu generaliza. Nu face afirmații deplasate cu vaccinurile, cauza a fost alta. Nu-mi spune mie că te îndoiești citind ceea ce scriu. Citești pe lângă texte, înseamnă.

 • Oare ne vom lecui? Oare vom gasi medici potriviti sa ne trateze si aceste probleme comportamentale?
  Tare ma tem ca vom ramane bolnavi mult timp si ca, de fapt, nu vrem sa ne vindecam. In loc sa ne spunem parerea despre subiect ne atacam reciproc. Cui ajuta? De ce reactionam asa? Acestea sunt intrebari retorice, desigur, dar haideti sa ne raspundem, individual.

 • Toti avem cate ceva de povestit, toti am trecut pe la doctor si am plecat dezamagiti. Dar nu despre asta este vorba ci despre sistemul sanitar care s-a degradat in ultimii ani. Eu nu contest importanta medicinei moderne numai ca, doctorii incearca sa minimalizeze rolul nutritiei si al medicinei naturiste. Mii de ani oamenii s-au tratat cu plante, bolile moderne nu existau, desigur nu exista nici poluarea . Nu vorbesc de stress caci , sunt sigura ca si in vechime, oamenii erau stressati. La inceput se luptau cu animalele, apoi cu alte triburi, mai tarziu cu invadatorii,……
  Sunt urgente care pot fi rezolvate doar de doctorii chirurgi dar asta nu inseamna ca cea alternativa nu poate face ceva acolo unde doctorii nu mai au putere.
  Domnule doctor, apreciez increderea dumneavoastra in medicina, doar de asta sunteti doctor dar, nu uitati ca sunteti in urma noilor cercetari , cu cel putin douazeci de ani. Nu dvs.personal, vorbesc la modul general, sunteti inchisi la orice informatie noua, nu faceti legaturi intre medicina moderna si cea traditionala, considerati ca noi, pacientii, trebuie sa acceptam orice ni se spune.
  Este bine sa stiyi ca, da, mamografia face mai jult rau decat bine, pentru ca este invaziva si agresiva pentru sinaul unei femei care are probleme. Si mai jult, nu depisteaza cancerul dar este cea mai ieftina. Va boi da un exemplu: soacra mea a avut cander la unul din sani, avum este cancer free dar, in urma cu un an, la un examen de rutina I s-a depistat ceva. Imediatomfost ttimisa la mamograf si apoi la un ecograf, care nu a depistat nimic anormal. De ce ordinea asta?
  Am avut chisturi ovariene in urma cu 38 de ani si am fost propusa pentru operatie. O prietena m-a recomandat unei doctore homeopate care, cu tratamentul ei homeopat mi-a syopat cresterea chisturilor si, mai jult, dupa 3 luni de tratament nu mai aveam nici urma de chist, doctorul ginecolog a spus ca nu am avut niciodata probleme ca poate el a gresit. Nu a putut accepta ca chisturile disparusera datorita homeopatiei.
  Copilul meu a decedat in urma unei infectii meningeale. La spital, prima intrebare a fost daca a facut vaccin antigripal si, sigur, el il facuse. Sistemul imunitar a fost afectat grav de vaccin.
  Rezonantele magnetice pun un diagnostic 100% corect, sunt spitale in Europa care le folosesc. Informati-va, este usor.
  Sunt de acord cu dumneavoastra ca, nu pe internet ne gasim bolile dar cat stam in cabinete? Circa 6-10 minute. Nu aveti timpul fizic necesar sa ne dati atentie si sigur, nu dvs.medicii sunteti vinovati. Sistemul este. Aveti cate 3000 sau chiar mai multi de pacienti, ajungeti acasa fara sa va mai pese ca undeva un om sufera si ca ar trebui , poate, sa ganditi outside the box, cum spun americanii. Oricum, este bine ca ati atins un subiect care si pe mine ma ingrijoreaza. Vad la televizor reclame cu suplimente alimentare, cate unul nou in fiecare seara. Nu asta astept eu, personal, o intrecere intre medicina moderna si cea traditionala ci, o cooperare. Acum totul a devenit o afacere. Asta nu ne ajuta pe noi ci pe producatori. Ei devin foarte bogati.Multi oameni sunt intr-o deriva totala dar, este bine ca avem diversitate. Fiecare are acum dreptul sa isi aleaga singur calea.
  O zi buna tuturor.
  Eu sunt pentru o deschidere a doctorilor catre medicina traditionala care are legatuti vechi cu cea moderna.

 • Increderea in medici…da …trebuie sa avem incredere in ei..adevarat..dar cand medicii spun ca nu ai nimic si te trimit acasa cu toate ca tu esti ferm convins ca ceva nu e in regula?eram la primul meu copil…ajutor de nicaieri…informatii doar din carti ,prieteni si…multa incredere in medicul de familie…pe la 3 ani fetita mea a inceput sa tuseasca noaptea…tusea de mi se rupea sufletul…au urmat nenumarate vizite la medicul de familie care se terminau cu acelasi raspuns:nu aud nimic la plamani…radiografii din care deducea din doua in doua pneumonie ca le trata cu….antibiotice…eu urmam orbeste sfatul medicului…doar are diploma…situatia evident ca nu s-a schimbat…pana cand o prietena mi-a propus sa merg la …un alergolog sa fac niste teste…am mers pentru ca eram o mama disperata deja…i-a facut niste teste si a spus ca nu are alergii la nimic dar sa revin cand tuseste si peste zi…zis si facut…am ajuns cu tuse mai puternica la dna dr alergolog…am facut si o radiografie….a ascultat si fetita cu stetoscopul…si a concluzionat:copilul are astm bronsic…ne-a dat tratamentul corespunzator…tratament de lunga durata…minune :tusea de noapte a disparut la un moment dat…nivelul saturatiei cu oxigen in organism i–a crescut….dar cui sa ii cer socoteala pentru 2 ani in care copilul meu a fost indopat la propriu cu antibiotice?evident ca am schimbat medicul de familie….de atunciam incredere in medici dar nu fara sa verific toate informatiile primite si fara a asculta o a doua opinie…la urmatorii 2 copii am evitat pe cat posibil antibioticele…pentru ca nici un sistem medical nu imi va reda imunitatea pe care i-au subrezit-o primului meu copil…increderea se castiga …

 • Interesant articolul si scris bine…dar pentru un sistem medical perfect. La intrebare as raspunde: 1. In viata mea am avut doua hopuri care au necesitat un diagnostic pus de un medic. In amandoua cazurile, cu analize facute pe bani nu tocmai putini, primele diagnostice au fost gresite. Chiar mi s-a spus „ai cancer, pregateste-te sa mori”. A doua opinie, in amandoua cazurile, a fost cea corecta. Bineinteles ca n-a fost cancer. 2. Intr-adevar se apeleaza mult si necontrolat la „medicina traditionala”, dar de ce sa nu recunoastem ca fiecare apelam la un ceai de menta sau de tei sau la celebrelele prisnite cu otet pentru scaderea febrei. Medicii sunt prea mandri sa recunoasca ca „leacurile babesti” , sub control medical, ar putea avea efecte benefice. 3.4.5. Sund de acord cu d-nul doctor, dar toate astea au aparut ca o consecinta a „je m’en fiche-ului” unor medici. Da, avem nevoie de medici, dar de aceia care nu conditioneaza actul medical de un „tarif”, de aceia care au curaj sa arate hibele si neajunsurile din spitale , dar mai ales de aceia care sunt dedicati profesiei si au respect fata de omul bolnav din fata lor.

 • No mai Doctore..DA..oameni au inceput sa nu aibe incredere in voi..asa este Diagnostic Corect.Insa CINE este oare de vine? Cine practica medicina DOAR daca vedea plicul [dupa numarare] Cine trata pacientru cu medicamente FOARTE scumpe ,cand se gaseau medicamente cu acelas rezulta la POATE 10% din suma? Mai vrei Doctore..Am cunoscut pe pielea mea o multime de asemenea Doctori..Intr’oo perioada APROAPE toti erati la fel..Fara bani nu miscati un pai..Sunt om batran..am vazut multe Doctore..Azi chiar nu mai cred in Doctori..DE LOC..pentru mine voi doctorii sunteti cea mai josnica „”clasa”” de oameni..mai jos chiar si decat tagma avocatilor..La aia maca sti de la bun inceput ca te jecmansesc..La doctor [ar trebui ] sa mergi cu speranta.Azi prin farmacii gasessti produse ce au preturi mult ,mult peste cat ar trebui sa platesti pentru ele..si ALEA sunt recomandate de majoritatea voastra..Da..de aproape toti.Recunosc ca se mai gaseste si cate „”o minune”printre voi..Insa doctore..””cu o floare nu se face primavara”..Azi trebuie sa depuneti eforturi foarte mari sa recastigati increderea noastra..va fi greu,foarte greu..insa cred ca va merita..Nu cred insa ca au sa apara asa doctori si in tara asta..aici totul costa..TOT..Juramantul celebru este doar o poveste pentru copii..Realitate va bate la cur [scuze cuvantul] si e vina voastra,asa ca nu va mai plangeti..nu va mai credem ..de loc

  • Exista si medici extraordinari si medici mai putin „pasionati”. De vina sunt si medicii si pacientii si sistemul.Am foarte multe cunostinte printre medici de diferite specialitati si asistente. M-am lovit ca majoritatea si de profesionalism si de nonprofesionalism. Sunteti de acord cu faptul ca, cu o zi inainte de a naste sa te trimita „cu burta la gura” de la etajul 9 al spitalului sa iti cumperi vacutainare pentru preluare de analize, vi se pare normal ca 2 sectii sa se certe pe „spaga” de fata cu pacientul, vi se pare normal sa faci o radiografie pe care dr specialist pneumolog sa nu o vada si sa te trateze doar dupa interpretarea dr radiolog, sa ti se preleveze analize pt TBC dar sa te trimita acasa la un copil de 1 an pana la aflarea rezultatelor, sa te trateze ca o „simpla viroza pe trecere” si sa ai sarcoidoza,sa te externeze cu tratament administrat pe timpul spitalizarii dar pe care tu nu l-ai luat si nici nu l-ai vazut ( de unde si lipsa atator neajunsuri cum spuneti dvs), si da se moare cu zile in spital, si da blocurile operatorii sunt pline de clostridium si toate cele si da dr iau foarte multa „spaga”, si da dr specialisti se comporta foarte urat si nu vor sa ii invete pe dr rezidentii si da ar fi multe de povestit. Nu sunt eu de vina ca pacient ca nu este suficient personal sau ca salariile sunt asa cum sunt, nu sunt eu de vina ca dr nu ma informeaza cum trebuie despre boala pe care o avem si suntem nevioti sa apelam la google. Nu contest ca dvs sunteti un dr constiincios, cu mila fata de pacient, profesionalist ca si altii pe care ii cunosc, dar credetima ca, cunosc si foarte multi dr carora le lipseste de departe pasiunea pt medicina si vor doar o afacere chiar daca asta implica si moartea unor pacienti.Au inceput sa fie tot mai multi dr „afaceristi” si din cauza asta nu mai este incredere in doctor. Cu stima si respect fata de cei care stiu cum sa isi faca meseria.

 • Nu sunt de acord inîn niciun caz tratamentele de pe internet sau după ureche. Dar dacă ai o problema, probabilitatea e mica ca primul medic la care mergi sa te și ajute. Chiar specialist fiind. Medicii buni sunt în spitale dar condițiile inspira prea putina încredere. La privat e iar delicata povestea – multi medici ori fără experientaexperienta, ori superficiali.

 • Asa am fost la vreo 2 doctorite de familie si 3 oreliste care nu auzisera de alergie acum vreo 2 ani. Una imi spunea ca are o prietena care e alergica si nu se poate trata. Pe urma mergand prin spital am vazut ca exista sectie de alergologie si m-am dus singur ca doctorita mea zicea ca nu da trimitere ca nu e decontat de casa. Asa ca m-am tratat la alergologie si pe net ca ala mi-a prescris medicamente de 300 de lei mi-a dat si card de „reucere” la sensiblu si pe net am aflat de alte medicamente cu 100 de lei.

 • Corect spus totul, inclusiv faptul ca incompetenta exista peste tot in lume, insa nu peste tot in lume exista mizeria din spitalele din tara noastra…si cand zic mizerie, ma refer si la propriu si la figurat… sa fim sinceri, avem pretentii de UE cand la noi calcaie gandacii si soarecii prin saloane, cand la noi avem ginecologii pline de mucegai (lucru vazut intr-unul din spitalele din Bucuresti), cand mergi intr-un spital si ti se spune sa iti aduca cineva branule/seringi/etc deoarece nu au in dotare sau ca ar fi bine sa vii cu lenjeria de acasa, cand te internezi cu ceva si pleci acasa cu inca 3 boli pe langa (boli uneori minore, alteori mai grave)…si lista ar putea continua, insa stiu ca aici nu e vina medicilor ci a conducerii, vina medicilor e aceea ca accepta sa lucreze in asemenea conditii, dar noi ca pacienti ce tragere de inima mai avem sa mergem la un spital in asemenea conditii?! Zic mizerie si generalizand ca intr-adevar suntem o tara de spagari, ne-am invatat sa stam cu mana intinsa si sa cerem si vinovati sunt pacientii ca au dat si i-au invatat si au ajuns sa fie tot mai dese cazurile in care nu ai prioritate pentru ca nu ai dat. Nu suntem un popor bogat, nici medicii nu au salarii multumitoare, insa toti avem dreptul la viata si cu ce gand impacat mergi la doctor cand stii ca abia ai bani sa traiesti pana la urmatorul salariu?! … Zic mizerie si pentru faptul ca la cat studiaza viitorii medici in ziua de azi, sa fim seriosi. Vin studenti straini la noi la medicina, pentru ca trebuie sa recunoastem, avem facultati buna de medicina, insa interesul viitorilor medici devine tot mai sters, iar cei buni prefera sa plece in tari unde nu sunt batjocoriti (nici de stat, nici de pacienti), iar aici raman majoritatea specimenelor (zic de spitale, pentru ca cei cu bani isi deschid cabinete particulare, unde din nou taxele sunt mult mai mari) si pot sustine asta cu exemple concrete… am mers cu toate simptomele de apendicita(simtome destul de avansate) si mi s-a zis ca am racit(aveama migdalele inflamate) sau ca e posibil sa fiu insarcinata, fiind operata abia dupa insistente si la cerere, iar dupa operatie sa mi se spuna ca daca mai stateam 3-5 zile faceam peritonita … facand o mica paranteza, acelasi caz cu apendicita s-a intamplat si in strainatate, unde un prieten a fost plimbat 2 saptamani in spital cu pretextul ca are gaze, sa mearga acasa, dar revenind la noi in tara, un alt prieten a mers sa faca un control la tiroida unde i-a zis ca are un nodul de 6mm si ca nu e nicio problema (nu a primit nici macar tratament), a refacut ecografia si testele avand de fapt un nodul de 4,5cm, dar spunandu-i-se ca nu e grav, mai poate sta si 2 ani cu el, ca ajungand la chirurd ca i se spuna ca trebuie operat de urgenta si fiind programat in 2 luni (dupa 2 luni, nodulul mai crescuse inca 3mm, oare in 2 ani cat se facea??)…si as putea continua sa dau exemple cu stomatologi incompetenti in urma carora am dezvoltat acasa infectii, sau de la care dupa trecerea anesteziei m-am trezit cu dureri insuportabile; sau cu sistemul de urgenta, unde in Bucuresti am chemat o ambulanta si a ajuns dupa 4 ore intrebandu-ma daca nu am o fiola de algocalmin in casa pentru a ma injecta si un termometru pentru a-mi lua temperatura (inteleg ca nu era un caz deosebit de grav cu temperatura 42, frisoane de cutremuram patul, voma si diaree pana la deshidratare, dar 4 ore in capitala? a venit de la iasi ambulanta??), iar dupa ce a ajuns sa mi se dea o trimitere la boli infectioase pentru ca ei nu imi pot asigura transport, au venit cu o masina de teren…e bataie de joc, sincer; sau as putea continua cu exemple in care mergi la spital pentru o investigatie, stai la cozi interminabile si la final ti se da si o carte de vizita cu cabinetul particular al medicului (cabinet la care investigatiile si discutiile sunt mai complexe, cozile nu sunt interminabile, etc) … sau medici care iti prescriu supradozaje de antibiotic pentru ca nu stiu sigur ce ai, dar sigur iti trece daca e o infectie… deci as repeta intrebarea, de ce ai vrea sa mai mergi la medici in conditiile astea? Intr-adevar, pentru ca trebuie, pentru ca sunt situatii in care tu ca om de rand nu ai ce sa faci, pentru ca nu ai cunostintele necesare, pentru ca internetul iti spune niste posibile boli compatibile cu simptomele tale, insa nu te si vede fizic iar uneori poate sunt simptome de care tu nici nu iti dai seama, pentru ca si medicamentele se iau in anumite dozaje, pentru ca de asta are o functie-sa te ajute, dar sa nu ne mai miram cand oamenii generalizeaza si trateaza medicina cu dispret…uneori medicii nu sunt cu nimic mai buni decat internetul.

 • Eu, acum vreo 3 săptămâni. Însărcinată in 7 săptămâni, încep sa fac o semifebra, intre 37.8 și 38,zilnic timp de vreo 3 zile. După care îmi apar câteva bube roșii pe corp. Ma îmbrac așadar și o tai direct la camera de garda de la Victor Babeș. Vreau sa va spun ca ce am văzut acolo nu o sa uit prea curand:oameni cu zâmbetul pe buze muncind la foc automat într-un ritm dement. Sa știți ca în camerele de garda din tara se muncește pe rupte, se mănâncă din picioare dacă mai apuci, și, cel puțin la Babeș, se rade mult și cu pofta. Am așteptat cam 40 de minute pentru ca veneau urgente, am fost consultata rapid, mi s-a pus diagnosticul de varicela, mi s-a dat tratament și am fost și liniștită. Sincer va spun, văzându-i pe oamenii aia, medici și asistente făcându-și meseria cu drag și cu chef printre atâtea riscuri (e vorba totuși de infectioase) mi-a dat o stare generala de bine. Am plecat de-acolo cu zâmbetul pe buze, și am înțeles ca cel mai bine este, într-adevăr, sa avem încredere în medici și în personalul medical. Nu va pierdeți speranța, sa știți ca mai sunt și oameni care va respecta meseria și va mulțumesc de fiecare data. Mult succes!

 • Cred ca se generalizeaza un pic cam mult pe tema spagii. Intradevar, exista specimene: tatal meu a ajuns la neurologie pt un CT trimis de un psihiatru. Prima reactie a doctorului de garda? Mergeti la psihiatrie. Am insistat sa ni se faca investigatia pentru care aveam bilet de trimitere si s a conformat. Rezultatul CT ului a fost o tumoare cerebrala de marimea unui pumn. Din acel moment a primit toata atentia personalului atat inainte cat si dupa operatie. Spaga nu am dat si nu mi s a pretins. de asemenea, nu ni s a pretins nici la oncologie. Si nici nu primesc acei doctori. Nu mi s a intamplat niciodata sa mi se pretinda nimic sau sa se conditioneze actul medical de o suma de bani. Cazuri exista, dar putem oricand sa mergem in alta parte, nu?

 • Stimate domnule doctor, sunteti un aruncator de cuvinte, nu aranjator. Mi-a placut propozitia: „Ne înstrăinăm unii de alții și e păcat”, dupa care m-a enervat aceasta:”Mintea medicului e cea mai eficientă”. Pacat ca nu ati inteles ca a doua afirmatie contribuie la concluzia primei si ridica sprancenele colegilor din zona neurostiintei. E pacat ca unii medici raman izolati intr-o lume a lor si mintea aceea a lor cea mai eficienta din parcare nu se deschide inspre sociologie, istorie, psihologie. Tehnologia reduce ceea ce Anthony Giddens (cu mintea lui inefiecienta de sociolog) numeste „asimetrie informationala”, o caracteristica a profesiei medicale (in aia 6 ani de facultate plus tspe se specializare, au acumulat mai multa informatie decat majoritatea pacientilor) deci razboiul acesta cu Google e absurd si pierdut dinainte. Apropo, multe din povestile si „sfaturile babesti” pe care le critica autorul in articol se raspandesc cu viteza pe FB din care Zuckerberg si-a facut milioanele cu care acum impresioneaza autorul. In plus universitati de renume (Duke, UCL) sunt interesate de ceea ce se numeste Integrative medicine care imbina medicina clasica/ conventionala cu…cea alternativa. Exista studii serioase pe care le fac colegii specializati pe sanatate publica din alte tari pe tema felului in care pacientii iau decizii si de ce aleg CAM (sigur va spune Google despre ce este vorba). OECD are date despre interactiunea personal medical-pacient.

 • De acord cu articolul si cred ca sunteti un medic dedicat si empatic ca dovada ca a-ti identificat problemele cu mare acuratete,dar ce ne facem cu doctorii cinici ,fara pic de empatie pentru bolnav,pornit pe capatuiala ??????? Ca astia arunca bolnavii in gura lui Google si a suplimentelor alimetare.Ce ne facem cu spitalele din care iesi infectat cu super bacterii???

 • Eu am incredere in medicina cu plata. Locuiesc in Anglia si aici ca sa te vada un medic specialist dureaza intre 4-18 saptamani, timp in care imi iau bilet la avion merg in Romania si am rezolvat situatia. Aici nu am incredere in medici

 • Buna.Parerile sunt impartite despre medici.De ce se zice” stii un medic bun?”. Bineinteles ca sunt medici dedicati si medici impostori care s-au facut medici pt. ca s-au gandit sa traiasca bine pe munca putina.De ce se cauta medicii „buni”? Toti medicii ar trebui sa fie buni! Buba e la facultate.Nu are har, dedicatie,pasiune, empatie, nu are ce cauta in sistem ,si profesorii isi dau usor seama de asta, dar nu fac nimic, sa nu piarda numarul de studenti, mai ales cei cu plata!.Acum se intra la medicina si fara bac( vezi cazul Iasi).A doua problema este tot sistemul medical romanesc, bolnav.De la cap! De la cei care-l conduc.Legile si normele din sistemul medical se bat cap in cap, ceea ce duce la haosul din spitale si policlinici. Cat este de greu sa fie gandit un sistem coerent, corect si transparent de aplicare a medicinei in Romania? Nu se vrea.Atata timp cat legile lasa loc de interpretari, fiecare director de spital sau policlinica face ce vrea, iar restul il copiaza si cine sa-i controleze?, directorul corupt? Un medic corect, care incearca doar sa-si faca meseria cu demnitate este blamat,indepartat ,redus la tacere de colegii fara constiinta.Foarte multi medici sunt total absenti fata de pacienti, de aceea oamenii au pareri proaste despre ei.Am avut recent o experienta foarte neplacuta la Spitalul Judetean Brasov, serviciul de urgenta.Pe la ora 23 am ajuns cu sotia ce avea o problema urologica acuta, cu dureri foarte mari si urinare cu sange.A fost imediat luata in primire de o tanara asistenta, a venit si o foarte tanara doctorita, se pare cu prea putina experienta, care a solicitat o alta doctorita sa-i dea o parere, au urmat analizele , i s-au dat calmante si…asteptarea.Pe la ora 12 unul dintre brancardieri( din 3) s-a incuiat intr-o incapere si a mai aparut pe la ora 5.La fel si vreo doua asistente.Nu puteau lipsi atata timp fara acordul celorlalti, insa asta e practica lor, si o fac pe rand.Dupa ce au sosit analizele, pe la ora 3, sotiei i s-a spus ca va face un ecograf. Am vazut ca toata lumea care avea analizele gata treceau la ecograf, insa brancardierul care trebuia sa-i insoteasca se tot codea, si tot dadea telefon sa intrebe cind sa urce cu pacientii.Pe la ora 5, au fost dusi la ecograf, sotia fiind chiar prima. Acolo, au mai asteptat inca vreo 15 minute, sa apara doctorita .A aparut, buhaita de somn si nervoasa .A „rezolvat-o” pe sotia mea in 3 minute, timp in care numai a cascat si nici macar nu s-a uitat pe monitor, zicand ca totul e in ordine, ca n-are nimic.Ajunsa inapoi la Urgenta, a fost trimisa la medicul de familie, nu la un specialist.Drept dovada, sotia mea este in stare critica si acum,dupa o luna de tratament dat de medicul de familie ,care doar ieri i-a dat trimitere la un specialist urolog. Cum pot eu califica prestatia acestor medici? Am incercat si programarea la clinici particulare, insa primul termen pentru o consultatie de specialitate l-a primit in 28.09, parca toti medicii urologi din Brasov si-ar lua concediu in acelasi timp. Asta e problema majora in Romania:o problema urgenta nu se poate trata in regim de urgenta! Ce sa mai zic de birocratia imbecila din sistemul medical.Am fost internat si operat ( toata stima si multumirile D-lui dr.Mircea Radu),tot la Spitalul Judetean Brasov, unde mi s-a cerut, pe langa trimitere, card de sanatate,buletin, etc, si adeverinta de asigurat.Le-am spus ca am card de sanatate valid, care se poate verifica, dar angajata stia una si buna, ca „trebuie si adeverinta de la CAS ca sunteti asigurat”.La CAS, surpriza: nu se elibereaza adeverinta, fiindca am card de sanatate, care adevereste ca sunt asigurat,logic.A ajuns sotia la sefa de la CAS, care i-a explicat ca personalul de la „Internari” din spitale au facut cursuri si au fost instruiti asupra cardului de sanatate.Se pare ca banii pe cursurile de la Eforie si Mangalia s-au dat degeaba.Cum sa percepi serviciul medical in asemenea ipostaze?Parerea mea, ca fara manageri pregatiti, in cazul de fata in domeniul sanatatii,spitalele functioneaza haotic iar cadrele medicale sunt privite cu neincredere si suspiciune.Pacat de medicii seriosi si profesionisti care se dedica meseriei.Un medic trebuie sa fie bine recompensat, sa poata duce o viata fara lipsuri, sa-si permita sa fac sport, sa se delecteze, sa fie activ cultural, sa-si petreaca concedii relaxante pentru a fi apt a doua zi la munca. Dar pentru asta, nu trebuie sa se injoseasca bagand banii pacientilor in buzunar, ci facandu-si treaba in mod profesionist, ca aprecierile si recompensarile vin de la sine.

 • Felul în care răspundeți denotă exact acea autosuficiență şi doză de îngâmfare ce îndepărtează pacientul de medicul ce consideră că deține adevărul absolut şi nu e dator cu nici o explicație sau informație suplimentară. De ce unei adresări de genul „Stimate domnule doctor” răspundeți cu „Ia de mai citeste” ? Marea majoritate a medicilor asteaptă respect de la pacienți, dar nu-i respectă, la randul lor. Medicii din România îşi merită soarta, iar sistemul medical de stat este de evitat, cât de des posibil. În altă ordine de idei tot îndemnaţi lumea să vă citească şi restul articolelor de pe blog, însă comentariile, atât cele pozitive, cât şi cele negative sunt în mare parte pertinente şi se referă la afirmațiile d-voastră punctuale, din acest articol.

  • Mă caracterizezi din câteva răspunsuri date unor oameni răi? Am obosit, George. Am obosit să dau explicații, am obosit să văd etichete, am obosit să văd păreri din partea unora care n-au stat nicio secundă în locul unui medic.

 • Ce incredere?
  Si eu fac parte in grupul celor care alrg farmacia si suplimentele si solutiile alternative de vindecare. De ce? Ca asa..pe banii mei sant tratata cat de cat omenesc. Ultima intamplare: am ajuns intro sambata noaptea la urgenta cu nadul spart de o usa..din greseala de o colega. Dupa ce urat a sunat m am dus de buna boie sa aflu cum sta treaba. Din cele doua ore petrecute la Upu Cluj o ora jumate am asteptat sa se trezeasca asa numiti specialisti, am raspuns la intrebari stupide gen de ce nu dorm la ora asta (la lucru s a intamplat bytheway) si trebuia sa aud cum zice medicul de garda rezidentei (singurul OM din toata cladirea!)ca el (doctorul) spera ca am macar (macar!) O fisura la nas daca l am trezit. Pana la urma putea sa se culce la loc multumit ca aveam nu una, doua fisuri pe piramida nazala. De aici il felicit pentru nivelul de cacat la care a reusit sa coboare in doar cativa ani de cariera.
  Ce incredere as putea avea in astfel de specimene?
  E foarte foarte departe tara asta si de nivelul minim de normalitate. 🙁

 • Vis-a-vis de vaccin si autism: Chiar daca plecam de la premisa ideala in care poti dumneata opera – aceea in care dumneata esti de buna credinta, total dedicat juramantului lui Hippocrat, si supercalificat – tot nu poti garanta dumneata pentru buna credinta a companiilor farmaceutice. Documenteaza-te si vezi in cate procese au fost tarate cate decizii au primit impotriva referitor la vaccinuri si efectele lor si apoi vorbeste. Faptul ca vorbesti amatoreste fara a veni fara o tenta de documentatie in sustinerea spuselor tale te arata a fi un pic amator macar in domeniul asta – si nu ar trebui ca asta e tarlaua ta. Stii despre procesele recente din Australia cand s-a constatat in instanta ca vaccinurile lui GSK au provocat in anumite cazuri particulare autism? Dar despre asa zisele vaccinuri din anii ’50-’60 in USA pentru gripa aviara care au adunat cateva zeci daca nu sute de procese pe side effects? Ai o dilema : ori nu stii si te arati amator ori stii si esti de rea credinta…Eu zic sa nu mai faci atata loby cu campania ta cu vaccinurile…daca era sistemul „tau” atat de de buna credinta nu desfiinta Cantacuzino-ul. Bine?

 • Uite si cazul meu. Traiesc in Canada din 2000 iar mult laudatul sistem medical de aici ma dezgusta. Medicii de aici in general se uita la buzunarul lor,ei sint platiti dupa numarul de pacienti pe care ii consulta. Tocmai de aceea,cind ajungi la ei nu poti sa spui decit despre o singura problema pt ca nu te asculta chiar daca un symptom poate fi asociat cu celalat. Fara sa se gindeasca prea mult iti prescriu antibiotice,unele mai puternice decit celalalte. Iar cind aud( te inteaba inaite) daca ai asigurare medicala de la servici,atunci sint si mai generosi cu prescrierea medicamentelor ca doar plateste asigurarea si fac si aia un ban cinstit. Am inceput sa am probleme de sanatate in 2009 cind m-am prezentat la medic cu simptome ciudate de nod in git si furnicaturi in cerul gurii. Medicul a dat din umeri si a zis ca nu stie ce este! A trecut un timp,senzatiile au devenit din ce in ce mai agresive si a inceput durerea de stomac cu tot ce implica astea: constipatie ,diaree. Din 2008 oct incepusem munca la faimoasa comapnie de telefoane Blackberry si cine sustine ca telefoanele mobile nu sint nocive se inseala. In cei 5 ani petrecuti acolo viata mea a fost un iad. Senzatiile de rau,piciorul drept umflat,si chiar si febra(fara sa am simptome de raceala) au fost la ordinea zilei. In ultimi 3 ani de munca acolo am avut 84 de rapoarte medicale,3 colonoscopii ,2 endoscopii si rezultatul a fost ca sint ok si ca eu de fapt am probleme cu capul! Cind am plecat in somaj,si am iesit din acel mediu m-am simtit mai bine. Cind m-am intilnit cu fostii colegi de munca care inca mai lucrau acolo am vazut ca paloarea fetei lor era de culoare cadaverica. Apoi am inceput sa fac legatura intre toxicitatea acelui loc de munca si starea mea de sanatate. Se lucreaza cu metale toxice,inclus plumb si eu aveam exact toate simptomele de intoxicatie cu plum. Dar nici un medic,nici cel de familie,nici cel de la walk in clini si nici cel de la urgenta de la spital nu a scris in raport despre starea mea.De ce? pt ca pur si simplu nu vroiau sa isi puna guvernul in cap si pt ca le este interzis.Eu nu sint decit un numar la un loc de munca,iar ei au facut bani frumosi din vizitele mele la spital. Am facut infectii repetate la stomac cu HP,mi-a prescris antibiotice puternice 6 la numar timp de o luna. Acum am ajuns in situatia de a nu mai putea lua nici un antibiotic. Apoi la actualul loc de munca lucrez cu aldehida formica,alt mediu toxic si alte drumuri la medic ..tot degeaba. Am ajuns sa schioapat,sa am dureri si sa pling in cabinetul medicului,stia ca nu ma prefac si a avut un moment de sinceritate…nu poate sa imi dea hirtie ca aerul e toxic pt ca trebuie sa faca raport,ca trebuie sa raporteze guvernului si e mult prea complicat,da imi sugereaza sa imi caut alt loc de munca. Deci daca eu parasesc de buna voie jobul nu primesc somaj si la peste 50 de ani e greu sa iti mai gasesti de lucru,daca stau (ceea ce fac) imi risc sanatatea si viata. In cazul meu,medicul nu a fost de nici un folos. Am luat internetul la puricat si m-am documentat,am schimbat alimentatia complect,pun baza pe alimente care curata ficatul si pot sa spun ca ma simt mult mai bine dar sint inca departe de a fi perfect atita vreme cit inca mai stau in aerul poluat. A da, medicul imi prescria regulat antiacid,care nu mi-a fost de folos de loc.Cind am vazut ca nu ma ajuta nu le mai luasem,am baut otet de mere in loc de tabletele si in loc de antibiotic ma tratez cu propolis ,polen si ceara de albine.

 • De ce nu iesiti din zona voastra de confort si nu doriti sa aprofundati efectele vaccinarii asupra copiiilor? Sunt mii de parinti care spun ca sunt mult mai sanatosi copiii nevaccinati si medicii se fac ca nu aud. Copilul meu nevaccinat e mult mai sanatos decat fratele lui vaccinat si nu cred ca e o coincidenta. Mi se pare revoltator faptul ca.nici un medic nu vrea sa se gandeasca la asta. Mai exact : primul copil vaccinat, nenumarate amugdalite, laringite, otite. Cel mic de 2 ani nu a mai intrat intr-un spital de cand a iesit din maternitate.???Cu parinti trecuti de 40 de ani.

 • Lucrez de aproape 30 de ani in domeniul medical. Ma ocup indeaproape si de naturism. Din experienta pot sa spun ca daca o persoana se ingrijeste corect nu are nevoie de medici. Oricum medicina actuala e in multe privinte la pamant. Daca medicina actuala ar fi buna, oamenii ar fi sanatosi si fericiti. Personal consider ca tratamentul cu medicamente este cea mai proasta solutie pentru rezolvarea unei probleme de sanatate. Cred ca una dintre greselile majore ale medicilor este ca nu ii invata pe oameni cum sa previna bolile. Cum poate un medic sa se ingrijeasca de un pacient cand nu stie sa se ingrijeasca pe el insusi?

 • Chirurgul Uscatu e genial, sunt sigura, insa operația unui Mont este 4-6.000 lei!
  Pur si simplu este groaznic de mult. Si nu doar pt salariile din România.
  Sa nu zic ca se pare ca revin monturile dupa cativa ani

 • Eu sunt paralel cu Medicina. Si, cu tot respectul, nu ma intereseaza acest domneniu.
  Ca meserie sunt inginer electronist. Asta am vrut sa ajung, pt asta am muncit si visat si tras din greu. Citind si experimentand, zile si nopti..
  Dar si in Electronica Mea au aparut mai multi din astia care stiu mai mult decat mine, care mi-am tocit coatele invatand atat in liceul Electronica, cat si in Facultatea de Electronica. „Ce sti tu, ba, am citit eu pe net”..
  Iar daca ii intrebi cati ani de viata au, au mai putini decat am eu in bransa asta (m-am angajat in septembrie 1982,deci calculati).
  „Lasa ba, stiu eu mai bine..Facultatea asta e un moft”. Ok, e democratie.
  Dar nu inteleg de ce se supara pe mine cand ii intreb ” Daca e asa de simpla, nu inteleg de ce pe tine nu te-a dus capul sa o absolvi? OK, fa-mi un montaj cu 3 piese” (eu stiu 4 moduri).
  Nici macar sa aplice ce scrie in cartea de fizica, legarea in serie,unde e o poza cu 2 rezistente, deci ar mai trebui sa puna inca una, nu pot.
  A, ca sa nu va mai spun, cand mergeam sa repar televizoare auzeam ” e simplu, o lipitura”..
  Pana cand am reactionat „Ok, 100 lei pt ca v-am adus letconul. Mai departe repari dta”. Cred ca e greu de ghicit ce figuri au facut..
  Asa ca stimata dna doctor, repetand ca sunt o nulitate in meseria dvoastra, totusi va inteleg. Pt ca si in bransa mea „am citit de pe net….”
  Si da, si in bransa mea si in Medicina sunt si profesionisti buni, si slabi. Si geniali si tembeli.
  Si cei care rup carte, sau netul cautand adevaratele cunostiinte, si „meseriasi”.
  PS. Poate par orgolios. Sau copilaros. Dar nu vad nimic rau in a afirma ca iti iubesti meseria aleasa, ca de aia ai ales-o, desi mama, ASE, ca ai invatat din greu, cu pasiune si placere si din ura fata de prof, care era bulangiu..

  • De unde sti tu ca pe unii nu i-a dus capul sa piarda vremea prin facultati? Nikola Tesla, poate cel mai mare geniu tehnic al omenirii a lasat balta Universitatea din Graz, dar fara descoperirea curentului alternativ datorata lui nu ar mai fi fost posibila dezvoltarea tehnologica actuala iar o gramada de profesorasi universitari nu ar mai putea face pe salvatorii omenirii.

 • 🙂 sunt de acord sa plateasca pretul cei care sunt prosti. nu se poate si nu trebuie sa ii salvam pe toti. daca in secolul 21 esti suficient de tampit sa te tratezi de cancer cu ceai de sunatoare, foarte bine. fix asa sa faci.
  tarele lasat in urma de secole de ortodoxism fanatic si decenii de comunism trebuie sa dispara fizic, nu cred ca se poate altfel. din pacate.

 • Epidemia de rujeola e fake: https://radu-iliescu.blogspot.de/2016/10/statistici-si-vaccinuri.html
  „Licurici, pitici, biorezonanta”?? Ia vezi aici ce poate Ondamed-ul si iti vei da seama ca daca aceste aparate ar fi fost in spitale, poate nu mai murea chiar nimeni din cei arsi la Colectiv care au murit prin spitale:
  http://www.teleconferenceinfo.net/burns.html
  In rest, doar de bine sa auzim, ca sanatosi ramanem singuri, chiar nu avem nevoie de medici (ca tine)!

  • Ești la al doilea comentariu tâmpit. M-am prins, ok. O idee ar fi să citești alte site-uri de mai bună calitate și să nu mai intri aici.

 • Este un cerc vicios! Oamenii se duc la medic sperând că acesta îi va vindeca. Însă de unde trag, oamenii, concluzia că medicul are vreun interes să-i vindece și să rămănă fără sursa de venit, este un mister. Orice argument îndreaptă atenția spre interesul medicului în a-i combate pacientului simptomele pentru un timp, pentru a-i lăsa impresia că s-a vindecat, pentru ca, după o perioadă, simptomele să revină, deoarece cauza nu a fost înlăturată și pacientul să se prezinte iar la medic pentru o nouă consultație decontată de CAS și o nouă rețetă. Adică medicul are tot interesul ca pacientul să fie bolnav cronic, niciodată vindecat.
  Ați văzut vreo mișcare organizată de protest a clasei medicale pentru eliminarea factorilor care conduc la bolile specifice societății moderne? Vreun protest public, oficial, al clasei medicale, împotriva folosirii pesticidelor, poluării chimice și auto, a lipsei de locuri de muncă decente, a suprasolicitării fizice și psihice de la locurile de muncă, a injustiției JUSTIȚIEI, etc.? Păi ce interes au! Cu cât mai mulți factori care generează boli, cu atat mai mulți clienți în cabinetele lor!
  Credeți că este vreun medic care să dorească să nu mai aibă pacienți și să rămână șomer? Pentru medici, cei mai buni cetățeni sunt bolnavii cronici, clienții lor fideli!
  Finalul m-a convins că ăsta nu-i articol ci este reclamă mascată. Există niște adevăruri spuse în el dar scopul este să te sperie ca să te duci la ei să plătești pentru medicamente și operații, de parcă medicamentele și operațiile te scapă de grijile vieții și de otrăvurile pe care le mâncăm, le bem și le respirăm. Degeaba iei medicamente chimice și te operezi dacă viața ta nu devine mai liniștită și mai liberă de toxine și otrăvuri. Ba din contră, după ce-ți dai toată agoniseala pe medicamente și internări în spitale, devi și mai sărac decât înainte. Adică ești și mai plin de grija zilei de mâine și mănânci numai parizer și cremwurști, fiindcă banii i-ai dat pe medicamente și ca șpagă la medici. Așa că tot în mormânt mergi, dar mai chinuit și mai sărac și cu familia rămasă falită.

 • Tot merg la doctori de vreo 2 ani deci cred ca inca mai am incredere insa mi s-a luat sa vad cum se contrazic intre ei. Vad ca toti medicii sunt iritati de faptul ca noi ca pacienti consultam Google in loc sa dam vreo 200 ron pe o consultatie de 10 minute in care ni se mai ridica o data din umeri. Pe acel portal este scrisa 99,9% din informatia cunoscuta si daca stim sau nu sa cautam sau sa filtram tine de fiecare dintre noi. NU o sa ma duc sa ma opereze Google dar dar nici nu sar la doctor la fiecare crampa abdominala. Merg cu fetita mea de doi ani la alergologi. In afara de analize de zeci de milioane si tratamente cu medicamente la care ea are deja alergie nu am avansat in nici un fel. Asa ca iar ajung la Dl Google ca sa citesc exact prospectele medicamentelor si sa vad ca ea nu are voie sa ii fie administrate jumatate din ingrediente ca doctorul de unde sa stie and so on and so on.

 • Majoritatea copiilor se nasc sănătoşi. dr-pavel-chirila-exista-un-stil-de-viata-ortodox-2Părinţii şi corpul medical trebuie să depună eforturi maxime pentru ca oameni să nu-şi piardă sănătatea pe parcurs. Aceasta este adevărata profilaxie (nu cea cu substanţe farmacologic active). Dacă copilul are un stil de viaţă corect, adică alimentaţie cu proteine de calitate fără aditivi, cure de aer curat, somn bun eficient, evitarea marilor aglomeraţii, a aerului poluat, a încăperilor igrasioase, a antibioticelor şi altor medicamente immunosupresive, atunci imunitatea copilului rămâne constant bună şi nu e nevoie de medicamente sau vaccinuri. Remediile homeo şi fitoterapice nu sânt similare vacciurilor dar sânt eficiente în creşterea imunităţii prin alte mecanisme de acţiune. Faptul că nu sunt recunoascute şi acceptate de întreg corpul medical nu trebuie să ne demobilizeze; explicaţia este una singură: metodele nu sunt predate în facultatea de medicină şi sunt întotdeauna la concurenţă cu medicamentele chimice.

  dr. Pavel Chirilă

 • Daca imi dati voie am sa spun de ce nu am incredere in medici? iata cateva exemple:
  – cand s-a nascut cea mica medicul neonatolog nu i-a facut vaccinul de adoua zi (nu primise plicul), in schimb i-a facut un asistent alt vaccin si era cat pe ce sa se suprapuna cu conssecinte nasoale
  – cand m-am dus la clinica privata cu ceva simptome dubioase, medicul sef mi-a dat scortisoara cu miere…
  – aproape de fiecare data cand m-am programat la clinica privata, am intrat cu intarziere intre 10 min si 1 ora
  – cand ma durea genunchiul de abia puteam sa calc, doctorul care se uita pe rmn mi-a spus ca nu am nimic
  – cand am luat un supliment cu potasiu am facut o criza cu palpitatii la inima. diagnostic? atac de panica. m-au vazut vreo 3 medici si le-am spus la toti ca am luat acele suplimnente. raspunsul lor? nu e domne… e atac de panica. :-(. ciudat e, ca la prima cautare a efectelor adverse a potasiului administrat in excess, cautare in limba engleza, apar exact simptomele pe care le prezentam eu si le vedeau medicii, dar ei o tineau langa cu atac de panica…
  – cand ma durea coloana de nu puteam sa dorm noaptea, am fost la vreo 4 medici cu aceeasi radiografie. fiecare a pus un diagnostic diferit. recomandarea lor? operatie. vindecarea mea s-a facut cu o centura neconventionala luata de la un medic moldovean.
  Concluzia: pare incompetenta si rea vointa

 • Din pacate am citit multe tampenii in comentarii, da avem nevoie de medici, eu unul am nevoie de medici si ii respect pe cei care chiar sunt cu adevarat medici !! Da exista medici care gresesc , exista medici pentru care banul e zeul la care se inchina, dar la fel exista si avocati , ingineri , profesori etc.. care au acelasi zeu si nimic nu conteaza in afara lui, vorba aceea: „padure fara uscaturi nu exista”.

  Problema nu cred ca e a medicilor , problema e data de media care face din tantar armasar si ii incarca pe pacienti cu ganduri negative, problema e ca avand access la internet toata lumea incepe sa se „priceapa” la medicina, problema cea mai mare e ca sistemul sanitar ( vorbesc de politicienii si managerii din sanatate – politici in cele mai multe cazuri ) e corupt, invechit si netransparent. Doi la mana, nimeni nu intelege ca medicii sunt si ei oameni, ca pot fi nervosi, obositi, bolnavi sau chiar prost informati, noi nemedicii ii privim ca pe dumnezeu ( sau ca pe un mecanic auto pentru atei ) m-am stricat domnule , de ce nu ma repari ? E greu sa intelegem , mai ales can suntem in suferinta, ca exista limite, nu e la fel de usor ca la o masina, exista limite din pacate.

  Oricum domnule Doctor Radulescu, cred ca mult va amarasc o parte din comentariile de pe blog, va rog sa credeti ca exista multi mai multi care nu comenteaza dar apreciaza ceea ce faceti, si va respecta pe dumneavoastra si pe colegii duneavoastra de breasla !!

 • Cum sa am încredere când:
  1)ma duc cu bebelușul la medicul de familie ca era răcit..nu îmi placea cum respira.M-a trimis acasă cu o retetuta si cu expresia..Nu va mai speriați așa,părinților,ca au trăit copii la o simpla raceala.”A doua zi copilul abia nai respira așa ca m-am dus din nou si mi&a spus ca-s nebuna.”Cum sa stai așa cu copilul?Vrei sa îți moara in brațe?..si cu o zi înainte il ascultase la plămâni,etc..Bebe avea1luna.
  2)tata are un cancer benign la bazin,mai precis intre picioare.Din provincie i-sa spus ca la Spitalul Foișorul de foc ar fi cel mai bun medic pe ortopedie.Am ajuns la medicul cu pricina si vroiam sa stam de vb sa ne zică planul lui.Răspunsul a fost: la 2 intri in sala de operație, te costa n sute de euro proteza,etc.L-am luat pe tata care era buimac si speriat..cum sa se operează peste 3 ore?..si am mers si la spitalul Municipal din București. Acolo cozi interminabile..am reușit sa vb cu un prdrclr(tot felul de denumiri ciudate care erau gravate pe ușă doctorului) si ne spune ca el in cazul de fata nu ar vrea sa facă o astfel de operație pt ca tata ar avea multe șanse sa moara pe masa de operație, sau sa rămână paralizat de la brâu in jos sau ca organul lui genital va fi grav afectat si ca sunt foarte mici șansele ca tata sa se facă bine si chiar si așa,cu o proteza ar însemna ca 6luni sa stea imobilizat… Dar daca aveam încredere si se opera in ziua aceea cu primul Dr?
  3)legat de pct 1) bebe a ajuns dintr-un spital renumit de copii..stam 7 zile in niste condiții..ce sa zic ..demne de era in care trăim..o camera imensa,friguroasa,cu u 1 singur pat de adulți si 3 paturi de bebe..ce sa zic..am fost nevoita sa dorm intr-un pat de 1 metru,eu am 1,72,cu tot cu bebe,etcAsistentele ii bagău si pe nas si pe fundulet niste tuburi..dădea sângele..nu aveau nici o reacție doamnele,copilul urla de ragusea.Nu pot sa va spun senzatiile mele ca parinte..oscilam intre o vina imensa ca nu pot sa il apar si tendinta de a lua asistentele la bataie..Nu am lovit pe nimeni si nici nu am comentat desi ma dadeau afara sa nu pot consola macar copilul.Dr consulta copilul,îmi spune ca pot sa plec acasa…ajung si noaptea copilul face aproape 40
  4)si multe altele: dentist nepregatit,ortopezi nehotărâți,nepregătiți si cate altele…
  Nu vad știri sau emisiuni proaste ci iau decizii în urma propriilor experiențe.

 • Domnule doctor, cred că am mai intrat cândva la dv. pe blog. Admir și respect ceea ce faceți. Cum de aveți răbdare să citiți toate comentariile, ba să le și răspundeți? Farmacist fiind, mă întâlnesc și eu, la tejghea, mult mai des decât vă imaginați, cu autodidacți autovindecați de cancer (am una care bate toate recordurile, susține că la momentul diagnosticării era toată o metastază, dar A CITIT PE NET, a aflat cum să se trateze cu sfeclă, morcov, spânz, rostopască, obligeană și acum e sănătoasă tun) și am ajuns la concluzia că, așa cum există delirul religios, există și delirul canceros. Oameni care își inventează o poveste, ajung să creadă în ea, se îndoapă cu tratamente NETuriste și se bucură nebunește 🙂 . Întâmplarea face că niciunl n-are o hârtie parafată de la un medic. Pentru că asta li s-a întâmplat demult. Și au aruncat toată maculatura aia. Mai în tinerețe, mă enervam, încercam să-i conving că bat câmpii… Acum îi ascult cu zâmbetul pe buze. Dacă tot nu sunt psiholog sau psihiatru, de ce să mă bag, nu? Fiecare cu meseria lui.
  Mult succes!

 • Nu sunt de acord cu toate sus mentionate. Ok, autodiagnosticul e gresit si poate distruge, neincrederea e o problema generala si in alte tari (vedeti cat de rare sunt farmaciile, la 2-3 km distanta, sau procesele din Italia, franta, sau cazurile de malpraxis etc), automedicamentarea e o si mai mare problema. Oamenii apeleaza la altele pt ca au vazut ca functioneaza!!! chiar daca uneori e doar placebo, deoarece starea psihica influenteaza vindecarea si auto vindecarea in multe boli. Din pacate scoala medicala romaneasca neglijeaza faptul ca un corp din care scoatem factorii perturbatori are sanse mai mari sa se refaca singura, scoala medicala e facuta in spitale si lucruri spitalicesti.
  La nutritie prietena mea medic imi povestea ca in anii 1990 in facultate avea parte scrisa in carte cum ca un om isi poate procura suficiente calorii si de la tomberon, ca vitamina A la pielea cu tendinte de descuamare, in anul 3 ea si colegele de camera au devenit vegetariene cand au vazut impactul pe anumite boli etc. Ea e genul interesat si cu mintea iute, a citit, cautat, si inteles multe altele, ca da, o cura de dezintoxicare (termen la moda dar procedeu vechi) dar care alta data era postul cu legume si frunze de sezon (postul Pastelui cu urzici, papadie, leurda, untisor, telina si morcovi si muraturi etc) este absolut benefica si unui om sanatos. In directia asta nu am mai luat niciun supliment de peste 10 ani si pentru ca am cautat pe net si construit meniul cu anumite ingrediente ce aparent imi lipseau (la analize si anamneza), am respectat orar de somn si miscare regulata etc.

  Niciun medicament, niciun vaccin, nicio procedura medicala nu poate corecta ceea ce noi ne autodistrugem prin lene si sedentarism, prin mancat prea mult, prin certuri si vaicareli si autovictimizari.

 • Sunt medic si cred ca sanatatea este un bun personal, pacientii au dreptul sa aleaga intre un medic si orice ramura a medicinei naturiste.
  Pacientii pot merge la Olivia Steer sau daca doresc pot sa vina la mine dar nu sunt obligati sa aiba incredere, sa urmeze indicatiile mele sau sa ia tratamentele pe care le prescriu.
  Sunt foarte impacat cu ideea ca anumite persoane prefera sa isi puna sanatatea in mainile Oliviei Steer.
  Sunt foarte impacat cu ideea ca anumiti pacienti isi exprima in mod direct neincrederea in mine, unor oameni le inspir incredere altora nu, daca cineva considera ca nu sunt medicul potrivit, acea persoana este libera sa caute un alt medic sau un vraci, un saman, un vindecator sau orice doreste…
  Aceste personaje exista doar pentru ca exista oameni care au incredere in ei.
  Asa ca nu aruncati cu piatra in Olivia Steer, domnule doctor, sensul corect al problemei este cel opus.

  Exista o singura exceptie, atunci cand un pacient pune in pericol sanatatea celorlalti, trebuie luate masuri.
  Aceste masuri trebuie regularizate de catre fiecare stat in parte.
  Daca o persoana este HIV pozitiva si face sex neprotejat fara sa informeze despre statusul sau, raspunde penal.
  Acelasi lucru ar trebui sa fie valabil si pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii.
  Daca nu ti-l vaccinezi ar trebui sa raspunzi penal, pentru ca nu pui in pericol doar sanatatea copilului tau ci si sanatatea celorlalti.
  Asteptam o lege care sa spuna clar ce este bine si ce nu este bine.

  Pana atunci Olivia Steer are dreptul sa apara la televizor si sa isi exprime opinia iar noi avem dreptul sa o credem pe ea sau pe medicul de familie care ar trebui sa ne informeze cu promptitudine si sa fie mereu alaturi de familia noastra atunci cand avem nevoie.

 • Sunt medic si cred cu tarie sa medicina alternativa nu inseamna „pitici, licurici”.
  Si dvs sunteti medic si ar trebui sa stiti ca medicina traditionala a imprumutat mult din medicina alternativa.
  „Suplimentele naturale”, foile de varza si in general buruienile pe care le luati in ras au salvat multi oameni de-a lungul timpului.
  Ca sa dau un exemplu din domeniul dumneavoastra, digitalina a fost folosita timp de sute de ani inainte de a fi studiata, sintetizata in laborator si transformata in pilula in care va puneti toata increderea.
  Atitudinea dvs este exact opusul celei a pacientilor despre care scrieti.
  Extremele nasc extreme.
  Imi vin in minte versurile lui Kipling „de poti sa nu-ti pierzi capul cand cei din jurul tau si l-au pierdut pe-al lor gasindu-ti tie vina..”

  • Vă salut. Digitala a fost folosită în trecut, făcând mult bine și mult rău. Problema e doza. Asta face medicina modernă, stabilește doza pe studii clare. Evident că împrumutăm lucruri, ne inspirăm, dar hai să admitem că unele chiar nu au fundament și nu merg. Cum ar fi suplimentele date fără recomandare, terapiile absconse cu nu știu ce unde și multe altele. Toate bune.

 • problema nu e a medicilor sau a pacientilor ci a societatii in ansamblul sau. ne facem din ce in ce mai mult rau si dam vina pe medici cand nu reusesc sa ne faca bine. problema ambilor este ca se uita doar la efecte si de aici multele nereusite. o mica parte din corpul medical/cercetatori sau din oamenii curiosi au facut pasul mai departe catre cunoasterea adevaratelor cauze ale bolilor si vin cu niste informatii destul de naucitoare pentru pacienti dar si pentru medici. cei care se vindeca ajung la concluzi ca medicina actuala bajbaie, iar medicii care nu cauta si raman in vechiul sistem de gandire se opun acestor „noi” descoperiri- de fapt se stiau de mii de ani- si apara sistemul medical/farma. prin urmare noi toti avem nevoie sa cunoastem si sa ne asumam responsabilitatea propriei sanatati. pe vremuri era simplu- vraciul care nu-si vindeca tribul nu mai primea mancare , acum il platim si cand ne face bine si cand rau si s-a transformat intr-un mare sistem care creste din ce in ce mai mult parand sa ceara mai multi pacienti…de aici insatisfactia multora

 • Nu am am incredere in medici pentru ca pun diagnostice gresite: mi s-a intamplat personal, de foarte multe ori in viata: in gastroenterologie (diagnostic gresit: apendicita cu risc de peritonita, faptul ca traiesc si la 47 de ani cu apendicele nescos dovedeste greseala); in ginecologie (diagnostic dupa controale timp de 2 ani: metroanexita; realitatea dovedita intraoperator, in ceasul al 12-lea: chist endometriozic de 10 cm; rezultat: extirpare ovar); in medicina generala (simptom: ameteala timp de 2 ani, slabiciunea diafragmei, scaderi de glicemie, accelerare de puls, tensiune diastolica marita, stari aproape de lesin; diagnostic: diverse diagnostice, tratamente total ineficiente; vindecare: laptisor de matca + dispozitiv torser). Exemplele pot continua, dar nu are sens sa-mi expun aici toata epopeea „turismului” medical fara niciun rezultat. Nu mai vorbesc de pataniile parintilor, prietenilor, exemplele intalnite pe forumuri …

  Si nu mai radeti de dispozitivele cu biorezonanta: cu adevarat ajuta la diagnosticarea precoce (in 2015 mi s-a declansat o rectcolita ulcero-hemoragica, prezisa din 2012 de aparat care a detectat o inflamatie a mucoasei intestinale pe care la vremea respectiva am considerat-o o prostie, neavand semne clinice; probleme cu stomacul care ulterior s-au dovedit si clinic). Problema e ca diagnosticarea precoce nu duce la nimic fiindca nu te poti trata atata vreme cat „medicina desteapta”, medicina medicilor, nu valideaza rezultatele medicinei inginerilor.

  V-ati intrebat vreodata, domnilor medici, nu cumva sunteti invatati in facultate doar sa memorati stufoase detalii anatomice, nu sa rationati critic? Nu cumva luati de bun tot ce vi se preda, fara discernamant? In fapt, modelele invatate scolastic arareori se pliaza pe realitate. Ascultati pacientul, ca el cunoaste boala din viata nu din carti. Judecati, diferentiati diagnosticul, dati analize specifice. Realitatea primeaza in fata modelului.

 • @un medic Sunt mama unui copil afectat pe viata de vaccin. La 2, la 4 si la 6 luni a avut niste reactii adverse extrem de grave in urma carora a ramas cu multe sechele. Este primul care raceste, are sistemul imunitar distrus, intoleranta la hristamina. Celalalt copil, fratiorul mai mic este nevaccinat si perfect sanatos iar dezvoltarea sa fizica este mult mai buna decat a fratelui mai mare. Asa ca va intreb domnule „medic” Cum va puteti permite sa spuneti ca ar trebui sa raspund penal daca refuz sa imi mai otravesc copiii? Credeti ca nu am suferit indeajuns pana acum din cauza acestor „seruri imunizatoare”?
  Cum puteti fi de un asemenea CINISM absolut revoltator si pe urma sa va intrebati de ce lumea nu are incredere in dvs?

 • Înainte de ’89 era „moda” să prinzi liceul sanitar și facultatea de medicină! Drept dovadă stau evidențele cu 10/1 (chiar și 20/1) loc la inscrierile la examenele de la aceste unități. La fel era și ingineria. De ce? Pentru că în aceste posturi câștigai de dădeai pe dinafară. Nu conta cât de bine îți făceai meseria. De aici au urmat o grămadă de erori care au contribuit la neîncrederea oamenilor în medicină. După ’89 situația s-a îmbunătățit în ce privește admiterea la facultățile de medicină, cu bani acum cumperi orice! Posturile au rămas la fel de bănoase ptr că medicina este mediatizată că „necesară” ! Deci ei trăiesc bine. Și-au deschis și cabinete private, deci totul e perfect, cornul abundenței e deschis la maxim. Erorile de diagnostic continuă fără scrupule și fără remușcări! Ce încredere să mai ai???? De murit tot trebuie să murim, o dată… de ce să mai umplu buzunarul medicului????? Respect pentru cei 10% care intradevar de aceea s-au făcut medici și doctori să ajute bolnavul. În rest fiecare are dreptul la a apela la aceea persoană care îi inspiră încredere, și la metoda la care crede că îl ajută! – mă refer la partea pur medicală. Nu trebuie astfel de articole disperate de a critica optiunea omului de rand, de al injosi ca e prost daca nu se inchina pe altarul medicinii clasice și de a face reclamă (disperat) ptr medicii care își văd viitorul pierdut. Nu s-a întrebat nimeni din cei care și-au plătit cu mii de euro facultățile că de ce reacționează tot mai mulți cu neîncredere față de ceea ce fac?????

 • Merg cu mama la medic, la urgente, in spital de stat. Mama avea vreo 65 ani atunci. Criza urata, nu se tinea pe picioare.
  Medicul de garda , cand vorbea, nici nu se uita la noi, se uita pe pereti, ostentativ. Asta pana cand i-am plasat „dreptul” in buzunar. Mai mult decat la particular, ca nu stiam „cat se da”. Va rog sa retineti ca, eu cred, ca acel medic particular plateste chirie pentru cabinet si taxe pe cat i-as fi dat. Oricum, repet, mai mult decat m-a jecmanit medicul in spital de stat.
  Urmeaza analizele : am platit rdiografii, ecograf in spital „ca ne scuzati, avem o nenintelegere, un contract neonorat cu casa de pensii”. Mentionez ca mama a lucrat o viata si, in continuare i se retine procent din pensie pentru aceste servicii.
  Am aflat ca a fost criza de rinichi.
  Urmeaza asistenta; se bataia pe langa noi, nu pleca. Eu eram disperata, nu aveam bani schimbati sa-i dau si ei, aveam bani „mari”, cat ii dadusem medicului. I-am soptit ca revin, o caut. M-am dus, i-am luat o ciocolata mai pretentioasa. I-am dat.

 • Salut ,
  tratament pe baza de thc/hemp pentru tratarea epilepsiei , se aude ceva in evolutia acestui subiect printre voi ?

  Stima si o viata buna.

 • la faza cu monturile: apai daca si ortopezii recomanda orteze, noi – pacientii – ce sa zicem? eu sunt patita: platit 120 lei consultatie la ortoped acum 5-6 ani, mi-a dat recomandare pt nu stiu ce orteze (nu chiar ieftine), plus unele de la farmacie mai ieftine dar si incomode; norocul a facut sa stau pe net peste un articol al chirurgului indicat si mi-am dat seama ca explicatia omului e de bun simt si ca nu e cazul sa mai arunc banii pe orteze care imi vor face si rau. concluzia: multe uscaciuni in padurea medicilor si uneori google (sau un alt motor de cautare) te apara de incompetenta multora.

 • Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.
  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.
  Acuzat de omor
  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.
  Morga in salon
  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.
  Personalul, redus la tacere
  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.
  Externari preferentiale
  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.
  Frig in saloane
  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.
  Scuze prin acuze
  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.
  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

 • Sunt cartiva ani buni de cand s.a scris ultimul comentariu, insa, m.as bucura sa stiu ca cineva ar citi si parerea mea.
  Din experienta proprie si fara retinere sau frica ka cineva m.ar judeca( se va intampla oricum) sunt de 52 de ani iar de la varsta de 12 ani am inceput sa am probleme foarte serioase, in urma unui vaccin , antitetanus.
  Am avut ghinionul sa fiu accidentat de o furca, care.mi penetrase bratul drept, o intepatura curata dar, pt a fi multumita toata familia, bunica m.a trimis la „felcer”, nu in satul nostru ci, in cel vecin.Ajunsi la fata locului, unchiul meu care ma insotise, insista in fata doctorului, un tanar rezident care abia terminase medicina in acel an, sa.mi faca ceva, sa.mi dea o injectie sa nu se supere bunica( va dati seama ce spaima baga.n. toti ). Doctorul, imi amintesc si acu, ia.a spus clar si raspicat de.am inteles si eu copil cu memorie si sanatate extraordinara pana.n acea zi ca acele vacinuri nu e bine sa fie administrate copiilor ce n.au depasit varsta pubertatii din cauza faptului ca nu se mai dezvoltau cum trebuie iar imunitatea le era afectata !!! Asta acu o basma de ani, in anul 1980. No???, ajuns acasa, ceva mai mult de 5 km intr.o singura directie am inceput sa ma simt nu chiar olimpic. in seara respectiva n.am prea dormit( eram campion) da no, am puso pe seama intepaturi de furca, normal. A doua zi am m inceput procesul cunoasterii pe proproa.mi piele: sensibilitate la lumina a fost primul simptom ce l.am identificat foarte clar, apoi, faptul ca am inceput sa am sensibilitate la lapte, nu.mi mai facea bine, in timp, am obsertvat ca testiculele.mi scazusera in dimensiune( nu le canterisem dar imi parea ilogic iar ceea ce ma supara in permanenta era faptul ca, noaptea nu mai puteam dormi cu capul neacoperit fara a raci( cand era cald fierbeam iar la frig raceam) . Incepusem scoala, niciodata nu ma preocupasera temele, insa acum, spre deosebire de anii precedenti, nu mai eram cel care sa retina totul fara dificultati, din clasa, trewbia sa invat acasa si sa nu retineam nimic sau, aproape nimic ,iar de inteles, ioc. In orice caz totul s.a agravat in cativa ani. Au venit si zilw bune, insa pt putin timp. Inca un accident, de data asta am ajuns la spital. antitetanus fara comentarii, la diferenta doar de 5 ani. ce credeti ca s.a intamplat??? Simptomele mi.au revenit cu si mai multa agresivitate , Needucat, prost s.o spun pe sleau, cu o capacitate intelecuala( se vede) redusa, n,am facut nici o conexiune. nu mai conteaza acu ca n.am nici o scapare,iar daca nu mai vreau sa ma chinui am doar o singura solutie!!! inafara de aceste doua evenimente , am mai avut parte de inca trei, nevrute de mine dar la care na.m avut voie sa obiectez( dac,as fii stiut eu atunci ca pot spune nu vehemnent sau ca pot sa.l pleznesca pe doctor …., am spus doar nu, far sa fiu luat in seama( sama). La ultimul antitetanus care l.am avut la 29 de ani, am zis doar nu!, c.am avut deja 3 pana acu!, deja banuind ca am fost un idiot de zile mari,! am mai zis ca la ball n.am nici o sansa sa ajung acu, iar daca tot is la spital hai sa fac un experiment, pe pielea.mi, sa vaz clar de primul doc. o zis drept). Din incizia cauzata de acul seringii, iesise o groaza de lichid provenind de la vaccin( doza dubla la recomandarea medicului de la urgente, asistentei medicale), respectivul lichid a fost colectat de mine pe degetul aratator si aplicat de o parte si alta a capului in zona perciunilor, crestet si in spatele capului in zona unde incepea ceafa. Acum sigur veti zice ca , khelia.i un lucru normal, ok, desi in familea mea nici bunicii, nici unchii, veri sau tatal n.au suferit de asa ceva. in locurile unde mi.am aplicat lotiunea( mai mult thimerosal decat vaccin), se vede clar ca, nu mi.a mai crescut parul. Concluzia va rog s.o trageti dvs. fara a.mi da crezare! faceti un pic de informare , cercetati de aveti ocazia analele medicale mai vechi( de le mai gasiti) , intrebati medici mai in varsta si, fiind vorba de sanatatea dvs sau a copiilor dvs, nu aveti n=incredere in nimeni!
  Acu, la 52 de ani, ma gandesc care.ar fii cea mai cusera metoda sa termin totul? Nu va cer sfatul insa, am dubii si ma cac pe mine de frica sa trag linia!
  CZ: si in viata asta** am fost fecundat de numa, avand incredere in altii!
  Voi faceti ce credeti c.ar fii mai bine pt voi dar, mai mult, bine pt urmasii vostri! Incercat sa lasati in urma mai bine de puteti!
  Puneti o lumanare pt. mine( si la vii si la drepti inca n.am zis verde salcioara clar) chiar de n.am fost io usa de besereca!
  Multumesc pt. timpul acordat!!!
  ** …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare