MCV (VEM) – volumul eritrocitar mediu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Reprezintă volumul mediu al eritrocitelor (globulelor roşii) dintr-un specimen. MCV este crescut sau scăzut în conformitate cu dimensiunea medie a celulelor roșii. De exemplu, MCV scăzut indică microcite (adică eritrocite de dimensiuni reduse), MCV normal indică normocite (dimensiune medie normală a eritrocitelor), iar MCV ridicat indică macrocite (eritrocitele sunt foarte mari).

Când se efectuează?

Este posibil ca medicul tău să fi comandat o hemoleucogramă completă, care include un test MCV, ca parte a controlului tău regulat sau dacă ai simptome ale unei tulburări de sânge. Aceste simptome includ:

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Oboseală
Sângerări sau vânătăi neobișnuite
Mâini și picioare reci
Piele palidă

Intervalele de referință pentru MCV sunt următoarele:

Adult / vârstnic / copil: 80-95 fL
Nou-născut: 96-108 fL

Când scade?

Cauzele frecvente ale anemiei microcitare sunt următoarele:

 • Anemie cu deficit de fier
 • Anemia din bolile cronice
 • Talasemia
 • Anemia sideroblastică

Când creşte MCV?

 • Anemia cu deficit de folat
 • Anemia cu deficit de vitamina B12
 • Afecţiuni ale ficatului
 • Anemii hemolitice
 • Hipotiroidism
 • Consum excesiv de alcool
 • Anemia aplastică
 • Sindrom mielodisplazic

Sursa.

 

Sprijinul tău = LOVE

Îți mulțumesc că citești articolele și le distribui pentru a fi parte din această misiune măreață - facem împreună educație pentru sănătate. În continuare îți arăt cum te poți implica mai mult:
1. Nu uita să te abonezi la newsletterul gratuit. Sunt deja aproape 200.000 de membri care primesc sfaturi, articole, recomandări, noutăți. Găsești caseta de abonare un pic mai jos.
2. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Dr. Vasi Rădulescu. Mă găsești și pe profilul personal, Instagram, TikTok, YouTube.
3. Dacă vrei să susții munca mea, poți lua unul dintre pachetele de cărți de mai jos. Cele pentru copii au ilustrații și povești frumoase, iar cele pentru oamenii mari gravitează în jurul sănătății. Orice pachet beneficiază de transport gratuit și reducere foarte mare, pentru a fi accesibil oricărui cititor. Prețul final este de doar 100 de lei la fiecare pachet.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend