Vopsitul părului crește riscul de cancer?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Utilizarea vopselelor de păr este foarte frecventă, estimându-se că 50% sau mai mult dintre femei și 10% dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani își vopsesc părul. Cu toate acestea, având în vedere orientările de distanțare socială în vigoare pe fondul pandemiei în curs de desfășurare, multe persoane au renunțat la programările obișnuite la coafor. Pe măsură ce culorile naturale de păr sunt înstrăinate, să trecem la o întrebare importantă: cresc vopselele permanente de păr riscul de cancer?

Decenii de cercetări, rezultate contradictorii


Vopselele de păr vin în trei varietăți majore: vopsele oxidative (permanente), directe (semipermanente sau temporare) și vopsele naturale. Cele mai multe vopsele de păr folosite în SUA și Europa – atât cele de tip “do-it-yourself”, cât și cele folosite în saloane – sunt vopsele permanente. Acestea sunt supuse unor reacții chimice pentru a crea pigment care se depune pe firul de păr și pot prezenta cel mai mare risc de cancer.

Oamenii sunt expuși la substanțele chimice din vopselele de păr prin contact direct cu pielea sau prin inhalarea de vapori în timpul procesului de colorare. Expunerea profesională la vopseaua de păr, așa cum o experimentează coaforii, a fost clasificată ca fiind probabil cancerigenă. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă utilizarea personală a vopselelor permanente de păr crește riscul de cancer sau de deces legat de cancer.

Multe studii au explorat relația dintre utilizarea personală a vopselelor de păr și riscul de cancer sau de deces legat de cancer. Constatările contradictorii au rezultat din studii imperfecte din cauza unor populații de studiu mici, a unor perioade scurte de urmărire, a unei clasificări inadecvate a expunerilor (personală sau profesională) sau a tipului de vopsea de păr (permanentă versus nepermanentă) și a unei contabilizări incomplete a factorilor de risc specifici cancerului dincolo de utilizarea vopselei de păr permanente.

Vopseaua de păr permanentă nu pare să crească riscul general de cancer, potrivit unui studiu recent

Într-un studiu recent publicat în The BMJ, cercetătorii de la Harvard Medical School au evaluat utilizarea vopselei de păr personale și riscul de cancer și de deces legat de cancer. Autorii studiului au analizat datele de sondaj de la 117.200 de femei înscrise în Nurses’ Health Study, colectate pe parcursul a 36 de ani începând cu 1976. Aceștia au tabulat informații care au inclus vârsta, rasa, indicele de masă corporală, statutul de fumător, consumul de alcool, culoarea naturală a părului, utilizarea vopselei de păr permanente (utilizator vreodată vs. utilizator niciodată, vârsta la prima utilizare, durata de utilizare, frecvența utilizării) și factorii de risc pentru anumite tipuri de cancer.

În comparație cu cei care nu au folosit niciodată vopsea de păr, participanții care au folosit vreodată vopsele permanente de păr nu au prezentat un risc general mai mare de cancer sau de decese legate de cancer.

În ceea ce privește cancerele specifice, a existat un risc ușor mai mare pentru carcinomul bazocelular (cel mai frecvent tip de cancer de piele) la cei care au folosit vreodată vopsea colorantă în comparație cu cei care nu au folosit-o niciodată. Riscul pentru anumite tipuri de cancer de sân și cancer ovarian părea să crească odată cu utilizarea pe termen lung a vopselei permanente. Femeile cu părul natural închis la culoare păreau să aibă un risc mai mare pentru limfomul Hodgkin, iar femeile cu părul natural deschis la culoare au fost observate ca având un risc mai mare pentru carcinomul bazocelular.

Autorii au fost prudenți în raportarea rezultatelor lor, concluzionând că sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege mai bine asociațiile care au fost identificate. În plus, ar trebui să ținem cont de faptul că asocierea nu dovedește cauzalitatea.

Studiul bine conceput a avut și unele limitări


Acesta a fost un studiu mare, bine conceput, cu rate ridicate de răspuns ale participanților. Cercetătorii au analizat date detaliate, ceea ce le-a permis să deslușească gradul în care riscul de cancer a fost atribuit utilizării personale a vopselei permanente de păr, mai degrabă decât altor potențiali factori de risc.

Acest studiu a avut, de asemenea, mai multe limitări. În primul rând, participanții au fost asistente medicale de sex feminin, în mare parte de origine europeană, ceea ce înseamnă că rezultatele nu sunt neapărat generalizabile la bărbați sau la alte grupuri rasiale sau etnice. Apoi, studiul nu a putut lua în considerare fiecare factor de risc de cancer în parte (de exemplu, expunerea la pesticide și la alte substanțe chimice de mediu). Nu au fost colectate date privind alte produse de îngrijire a părului în afară de vopselele de păr, iar subiecții ar fi putut raporta în mod eronat utilizarea vopselelor permanente de păr atunci când, de fapt, foloseau vopsele semipermanente sau naturale. În lipsa datelor privind culoarea reală a vopselelor de păr utilizate, autorii au presupus că culoarea vopselelor de păr se corela cu nuanțele naturale ale părului. Această presupunere poate calcula greșit expunerile chimice reale, cum ar fi în cazul utilizatorilor cu părul închis la culoare care au avut expuneri chimice suplimentare din cauza îndepărtării pigmentului natural mai închis la culoare.

Să îți vopsești părul sau să nu îl vopsești?

Punctele cheie ale acestui studiu sunt:

  • Utilizarea personală a vopselei permanente de păr nu a crescut riscul pentru majoritatea cancerelor sau a deceselor legate de cancer. Acest lucru este liniștitor, dar este necesară o monitorizare continuă a siguranței.
  • Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a studia diverse medii rasiale și etnice, culori specifice de vopsea de păr (deschis versus închis), subtipuri de cancer și niveluri de expunere (personală versus profesională).
  • Deși acest studiu a expus posibilele asocieri între utilizarea vopselei de păr permanente și riscul crescut pentru unele tipuri de cancer, nu există suficiente dovezi noi pentru a muta acul în ceea ce privește recomandările pentru utilizarea vopselei de păr permanente personale. Până când se vor cunoaște mai multe, luați în considerare istoricul personal și cel familial atunci când decideți dacă doriți să folosiți vopsele de păr permanente. Atunci când aveți îndoieli, consultați medicul pentru mai multe îndrumări.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend