Vrei mai multă fericire? Încearcă asta


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă evenimentele din ultimul an v-au lăsat cu un sentiment de dezamăgire emoțională, nu sunteți singuri. Îndrăzneala a lipsit în timpul pandemiei și s-ar putea să aveți nevoie urgentă de un impuls de bună dispoziție. Cu toate acestea, deși această porțiune de timp poate că a fost neobișnuit de stresantă, oamenii se luptă adesea să găsească fericirea chiar și în vremuri normale. Acesta este motivul pentru care domeniul psihologiei pozitive a apărut pentru prima dată în anii 1990. Acesta a căutat să răspundă la întrebări: De ce este uneori greu să fii fericit? Și există o modalitate de a-i ajuta pe oameni să își îmbunătățească starea de spirit și perspectivele de viață?

După cum se pare, răspunsul la a doua întrebare este da. Puteți face multe pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi și pentru a vă simți mai împlinit.

Testați această rețetă pentru o fericire îmbunătățită, care include un amestec de trei strategii fizice și emoționale. Încercați fiecare dintre aceste opțiuni timp de o săptămână. Evaluați dacă unul sau mai mulți dintre acești pași pozitivi v-au sporit fericirea – și continuați să o faceți!

Ieșiți afară și deveniți activi

Aerul proaspăt și exercițiile fizice sunt o combinație puternică de ridicare a stării de spirit. Dacă sunteți vaccinat împotriva COVID-19, profitați de ocazie pentru a ieși afară, scoateți-vă masca și faceți mișcare. Exercițiile fizice regulate pot contribui la îmbunătățirea atât a sănătății, cât și a stării dumneavoastră de spirit. Activitățile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau alergatul, eliberează hormoni care stimulează starea de spirit și care pot reduce stresul și conferă o stare de bine.

De asemenea, atunci când mușchii dumneavoastră se contractă într-un model repetitiv, așa cum se întâmplă atunci când mergeți, înotați sau faceți activități precum yoga, crește nivelul unei substanțe chimice din creier numită serotonină, care este vizată de multe antidepresive. Nivelurile mai ridicate de serotonină sunt asociate cu o stare de spirit mai bună. De fapt, un studiu a constatat că doar 90 de minute de activitate pe săptămână au oferit îmbunătățiri ale dispoziției similare cu cele ale unui antidepresiv. Atunci când sunt combinate cu medicamente, exercițiile fizice pot ajuta chiar și tulburările de dispoziție care au fost rezistente la alte tratamente.

Cât de multă mișcare ar trebui să vă străduiți să faceți? Cercetările arată că, în mod ideal, ar trebui să încercați să faceți cel puțin 30 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată cinci zile pe săptămână, sau 20 de minute de exerciții viguroase de trei ori pe săptămână. Dar dacă nu puteți face atât de mult, amintiți-vă că ceva este întotdeauna mai bine decât deloc. Chiar și o plimbare rapidă de 10-15 minute vă poate ridica starea de spirit, cel puțin pe termen scurt.

Apreciați micile plăceri zilnice

Micile neplăceri pot strica cea mai bună zi – vă rătăciți cheile, vă loviți la degetul de la picior sau întâlniți un coleg de serviciu morocănos. Dar și reversul este la fel de adevărat. Studiile arată că dacă vă faceți timp să apreciați momentele mici, plăcute, vă puteți simți mai fericit. Concentrează-te asupra evenimentelor mici de zi cu zi la fel cum ai face-o cu cele mari, cum ar fi ziua nunții, nașterea unui copil sau o vacanță relaxantă. La urma urmei, aceste mici momente sunt cele care alcătuiesc cea mai mare parte a vieții tale. Savurați timpul petrecut în grădinărit (da, plantele în ghiveci contează) sau stând la o fereastră însorită cu o ceașcă de ceai; râdeți cu membrii familiei la o masă bună; sau așezați-vă cu o carte bună. De asemenea, sărbătoriți micile repere și realizări, un proiect bine făcut sau un obiectiv zilnic atins. Faceți un efort conștient de a vă opri și de a vă bucura de mici plăceri ca acestea în fiecare zi.

Limitați-vă deciziile

Poate suna ca un vis să ai opțiuni nesfârșite, dar, în realitate, a avea o mulțime de opțiuni poate genera mai multe griji. Fericirea depinde parțial de alegeri – la urma urmei, ar fi extrem de stresant să nu ai niciun control asupra vieții tale. Cu toate acestea, cercetările au constatat că persoanele cărora li se oferă mai multe opțiuni au mai multe posibilități de a avea regrete. Îți dorești să fi ales o altă companie de asigurări, o altă ținută, un alt plan de telefonie mobilă, un alt desert? Ar fi fost mai bună o altă selecție? Acesta este motivul pentru care oamenii care conduc meditații sau retrageri spirituale limitează adesea selecțiile. Faptul de a nu fi nevoiți să luați numeroase decizii pe tot parcursul zilei poate fi eliberator.

Un exercițiu simplu vă poate ajuta să ușurați povara alegerilor. Decideți că, dacă o decizie nu va aduce consecințe majore, veți limita timpul pe care vi-l acordați pentru a alege sau vă veți oferi mai puține opțiuni. Nu vă permiteți să vă gândiți la a doua oară la decizie odată ce aceasta a fost luată. Păstrați deliberările grele pentru probleme mai mari, cu consecințe mai mari. Cu toate acestea, chiar și atunci când faceți aceste alegeri, încercați să evitați să priviți înapoi.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend