Zaharina si cancerul


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Zaharina este cancerigenă pentru vezica urinară la șobolani și șoareci și, cel mai probabil, este cancerigenă la om. Neoplasmele vezicii urinare sunt maligne și invadează și metastazează. Șobolanii masculi sunt mai susceptibili la carcinogeneza vezicii urinare decât șobolanii femele. Șobolanii expuși ca fetuși dezvoltă neoplasme mai ușor decât șobolanii expuși ca pui înțărcați. Leziunile din vezica urinară trec prin stadiile de hiperplazie, noduli hiperplastici și, mai târziu, carcinoame.

Masculul din specia umană care ingerează zaharină, ca și în cazul șobolanilor, este mai susceptibil la carcinogeneza vezicii urinare decât femela. Neoplasmele vezicii urinare la șobolani nu au fost cauzate de pietre, paraziți, sodiu sau impurități.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Chiar dacă la șobolanii cărora li s-au administrat doze mai mari de zaharină sunt prezente carcinoame ale vezicii urinare, unul a fost observat la o femelă de șobolan căreia i s-a administrat 0,5%.

La șobolanii care ingerează zaharină se dezvoltă boli renale cronice. Boala este mai avansată la dozele mai mici decât la cele mai mari, ceea ce sugerează că zaharina la dozele mai mici nu ajunge la vezica urinară. În pelvisul renal al șobolanilor cărora li s-au administrat doze mai mari de zaharină se observă neoplasme timpurii.

Raporturile de risc pentru carcinoamele vezicii urinare la om cresc atât cu frecvența, cât și cu durata utilizării zaharinei. Neoplaziile benigne și maligne la toate localizările sunt semnificativ crescute la șoarecii și șobolanii care au ingerat doze mari de zaharină. Aceste neoplazii sunt prezente în sistemul reproducător și în sistemul hematopoietic și, într-o măsură mai mică, în plămâni, sistemul vascular și epiteliul scuamos. Neoplasmele din unele organe se dezvoltă în cazul dozelor mai mici de zaharină. Limfosarcoamele pulmonare sunt semnificativ mai numeroase la șobolanii cărora li s-a administrat 0,01% zaharină. Boala renală cronică la șobolanii cărora li s-a administrat zaharină interferează cu sănătatea și durata de viață și, în consecință, cu dezvoltarea neoplasmelor. Zaharina inițiază neoplasme ale pielii atunci când aplicarea sa este urmată de ulei de croton. Nu au fost efectuate studii epidemiologice pentru neoplazii, altele decât cele ale vezicii urinare la om.

Sursa

 

Sprijinul tău = LOVE

Îți mulțumesc că citești articolele și le distribui pentru a fi parte din această misiune măreață - facem împreună educație pentru sănătate. În continuare îți arăt cum te poți implica mai mult:
1. Nu uita să te abonezi la newsletterul gratuit. Sunt deja aproape 200.000 de membri care primesc sfaturi, articole, recomandări, noutăți. Găsești caseta de abonare un pic mai jos.
2. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Dr. Vasi Rădulescu. Mă găsești și pe profilul personal, Instagram, TikTok, YouTube.
3. Dacă vrei să susții munca mea, poți lua unul dintre pachetele de cărți de mai jos. Cele pentru copii au ilustrații și povești frumoase, iar cele pentru oamenii mari gravitează în jurul sănătății. Orice pachet beneficiază de transport gratuit și reducere foarte mare, pentru a fi accesibil oricărui cititor. Prețul final este de doar 100 de lei la fiecare pachet.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: studii

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend