Zaharina si cancerul


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Zaharina este cancerigenă pentru vezica urinară la șobolani și șoareci și, cel mai probabil, este cancerigenă la om. Neoplasmele vezicii urinare sunt maligne și invadează și metastazează. Șobolanii masculi sunt mai susceptibili la carcinogeneza vezicii urinare decât șobolanii femele. Șobolanii expuși ca fetuși dezvoltă neoplasme mai ușor decât șobolanii expuși ca pui înțărcați. Leziunile din vezica urinară trec prin stadiile de hiperplazie, noduli hiperplastici și, mai târziu, carcinoame.

Masculul din specia umană care ingerează zaharină, ca și în cazul șobolanilor, este mai susceptibil la carcinogeneza vezicii urinare decât femela. Neoplasmele vezicii urinare la șobolani nu au fost cauzate de pietre, paraziți, sodiu sau impurități.

Chiar dacă la șobolanii cărora li s-au administrat doze mai mari de zaharină sunt prezente carcinoame ale vezicii urinare, unul a fost observat la o femelă de șobolan căreia i s-a administrat 0,5%.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


La șobolanii care ingerează zaharină se dezvoltă boli renale cronice. Boala este mai avansată la dozele mai mici decât la cele mai mari, ceea ce sugerează că zaharina la dozele mai mici nu ajunge la vezica urinară. În pelvisul renal al șobolanilor cărora li s-au administrat doze mai mari de zaharină se observă neoplasme timpurii.

Raporturile de risc pentru carcinoamele vezicii urinare la om cresc atât cu frecvența, cât și cu durata utilizării zaharinei. Neoplaziile benigne și maligne la toate localizările sunt semnificativ crescute la șoarecii și șobolanii care au ingerat doze mari de zaharină. Aceste neoplazii sunt prezente în sistemul reproducător și în sistemul hematopoietic și, într-o măsură mai mică, în plămâni, sistemul vascular și epiteliul scuamos. Neoplasmele din unele organe se dezvoltă în cazul dozelor mai mici de zaharină. Limfosarcoamele pulmonare sunt semnificativ mai numeroase la șobolanii cărora li s-a administrat 0,01% zaharină. Boala renală cronică la șobolanii cărora li s-a administrat zaharină interferează cu sănătatea și durata de viață și, în consecință, cu dezvoltarea neoplasmelor. Zaharina inițiază neoplasme ale pielii atunci când aplicarea sa este urmată de ulei de croton. Nu au fost efectuate studii epidemiologice pentru neoplazii, altele decât cele ale vezicii urinare la om.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend