Nu rata pachetele speciale cu reduceri mari și cadouri! SHOP oficial dr. Vasi Rădulescu

Între viață și moarte

Între viață și moarte

Fragment din Jurnal:

N-am avut de multe ori noroc în viață. Cel mai mare noroc s-a întâmplat când am îmbrățișat deschis cariera de medic și mi-am primit, de-a lungul și de-a latul anilor, cele mai frumoase lecții. După o gardă grea în care întâlnesc tot felul de oameni ce-mi dezvăluie bucăți din poveștile lor, îmi mai trântesc câte un “cât de norocos sunt!” și chiar simt asta: am cea mai frumoasă meserie din lume.

Ca medic, mi-a fost dat să stau pe vârfuri, precum o grațioasă balerină, în spațiul îngust ce separă viața de moarte. În acel spațiu, timpul se poate reduce la câteva secunde care fac diferența; comprimi toată experiența ta, tot ce ai învățat, acționând cu precizie sau grosier, depinde de moment și condiții, pentru a salva un om. Reușești și te bucuri nespus. Pierzi lupta și plângi în tine și peste tine, conștientizând că există pe undeva o entitate mai puternică în fața căreia trebuie să rămâi mereu umil.

Am învățat, în ultimii ani de medicină de urgență sau consultații mai liniștite care au legătură mai mult sau mai puțin cu inima, ce înseamnă parcela asta prinsă între două întunericuri, cel dinainte de naștere și cel de după moarte. Se trăiește greu, greu de tot și se moare ușor, ușor de tot. Am crezut, într-o naivitate care s-a mai ameliorat pe alocuri, că suferința dată de boală sau de orice altceva unește oamenii. Nu e nimic ubicuitar aici. Sunt parteneri care se despart după ce unul se luptă cu cancerul sau cu o depresie. Sunt oameni care își abandonează părinții sau copiii prin spitale sau cămine, într-un egoism suprem.

Mi-am spus cândva că cele mai frumoase lupte în viață sunt cele pe care le dăm pentru alți oameni, că așa primim satisfacții de neegalat și chiar reușim să atingem ceva ce pare fericire, care după mine include și bune, și rele. Asta pare să fie funcțională la mine și cred că la orice coleg medic, prin actele terapeutice pe care le facem pentru pacienți. Îmbrățișez ideea și-n viața personală, unde cred că iubirea include și lupte multiple.

Nu moartea ne desparte cu adevărat, ci chiar viața, cu toate nimicurile ei, cu orgoliile prostești, cu actele de lașitate, cu iluzia unei atingeri de stări superioare când prezentul ne arată câteva neajunsuri și apelăm imediat la fugă. Pierderea unui om ne oferă o resetare emoțională, o descărcare benefică, o reașezare la o masă cu propria persoană, reconsiderând niște lucruri – ne dăm seama că trebuie să mergem înainte și știm că vom păstra mereu în noi omul plecat doar cu trupul. Ne dăm seama că viața e frumoasă, dar se termină. Se va termina și pentru noi, cândva. La ce bun toate distragerile mărunte, abandonurile, ura perpetuă?

Stau pe vârfuri în acel spațiu restrâns și mă gândesc la toată încărcătura psihologică a meseriei mele. Dacă reușesc să salvez un tânăr, îi las deschisă toată viața înainte. Dacă salvez un bărbat de 95 de ani, îi las câțiva ani, câteva luni sau poate câteva zile, dar cine poate decide care bucată de timp e mai importantă? Dacă pierd pe cineva tânăr, răvășesc multe alte destine. Dacă pierd pe cineva în vârstă, nimic nu generează mai puțină suferință. Din poziția mea deloc comodă, sunt observator de povești și modelator de călătorii. Dar nu știu niciodată ce fac ei după. Nu știu dacă se bucură altfel de tot, când se întorc acasă. Nici nu știu unde se întorc. Îmi imaginez că toți se schimbă și trăiesc cu bucuria în inimă tot timpul rămas.

Am norocul, dincolo de durere și suferință, să pot percepe altfel orice înșiruire de detalii, fenomene, întâmplări aparent întâmplătoare. Curge prin mine o empatie aparte și știu că nu voi putea niciodată să ating ataraxia, detașarea rece, cu rol chipurile protector; nici n-ar fi bine așa. Vreau să rămân ancorat în poveștile pacienților, alături de luptele lor, de durere și suferință. Vreau să gust din momentele de liniște, de reușită, de învingere a bolii sau chiar a morții.

Vreau să rămân în locul imprecis delimitat, din care pot să le spun cu o oarecare autoritate tuturor să-și trăiască viața cât mai bine, cu grijă, iubire, recunoștință, moderație, uimire, apropiere, lupte, curaj. Atât cât e ea.

Din punctul în care am stat pe vârfuri de multe ori am observat că se moare extrem de ușor.

V.

În SHOP-ul oficial ai cărți extraordinare la reduceri considerabile:

-32%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
40,00lei
-41%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
35,00lei
-41%

Aventurile pisicii Muna

6
35,00lei
-46%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
35,00lei
-41%

Oni și vulpea fermecată

4
35,00lei
-49%

Dieta perfectă

28
30,00lei
-39%

O să te tragă curentu

20
30,00lei
-45%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

564
30,00lei
-36%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
25,00lei
-36%

Buni se simte rău (de dor)

6
25,00lei
-36%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
25,00lei
-36%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
25,00lei
-36%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
25,00lei
-36%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
25,00lei
-36%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
25,00lei
-64%

Dragă suflet – Jurnalul unui medic tânăr

7
20,00lei
-56%

O altă poveste de iubire

18
20,00lei
-56%

Să-ți pui o dorință

12
20,00lei
-56%

Culorile uitării

14
20,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare