Poluarea aerului și afecțiunile legate de aceasta

Poluarea aerului și afecțiunile legate de aceasta


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Nu mai e o surpriză pentru nimeni că polarea aerului ne influențează semnificativ calitatea vieții, ne scurtează speranța de viața și ne generează numeroase afecțiuni. Devine dezirabil să luptăm împotriva poluării, implementând politici severe, serioase, care să micșoreze eliminarea noxelor. Un aer cât mai curat este sinonim cu sănătatea aparatului respirator, aici corelațiile de cauzalitate fiind clare: poluarea duce la afecțiuni, iar expunerea prelungită duce la ani din viață pierduți.

Nu e săptămână să nu apară capturi cu valorile identificate de senzori, bulinele fiind galbene sau roșii, arătând un status cu mult peste limita superioară pentru particulele mici, de tip PM 2.5 sau PM 1. Vedem asta cu precădere în marile orașe, iar explicația poate fi simplă: industrializare mai mare, trafic aglomerat, degajări diverse, dar și fel de fel de probleme în ariile limitrofe (au existat incendii ale culturilor). Traiul într-o astfel de atmosferă cumulează în timp efectele negative, iar afecțiunile pot apărea la orice vârstă.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Poluarea este în legătură strânsă cu astmul bronșic, acea stare caracterizată prin spasm, inflamație a bronhiilor, producție mare de mucus. Astmul afectează copiii, adulții, vârstnicii. El ridică riscul pentru alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile pulmonare, bolile cardiovasculare, necesitând evitarea expunerii la poluare, dar și medicație competentă (știm acele spray-uri cu acțiune rapidă, luate la nevoie, în criză, dar și discurile cu substanțe cu acțiune lentă; uneori e nevoie și de pastile).

Bronhopatia cronică obstructivă (prescurtată BPOC) este o patologie cronică (evoluție îndelungată) cu multipe episoade de acutizare. Și ea este dată inclusiv de poluarea aerului. BPOC scade calitatea vieții, generează multiple alte probleme (pulmonare, cardiace), tulbură somnul.

Chiar și cancerul pulmonar, o entitate teribilă, cu un management laborios, este corelat cu expunerea la anumiți poluanți.

Accidentul vascular cerebral stă și el în relație fină cu poluarea aerului.

Bolile de inimă, îndeosebi boala cardiacă ischemică (adică scăderea aportului de oxigen la mușchiul inimii prin îngustarea deschiderii vaselor mici de sânge numite coronare) este corelată cu poluarea.

Vedem așadar câteva entități mari, unde studiile serioase au arătat cauzalitate, iar recomandările experților privesc reducerea expunerii la poluanți, având ca efect reducerea considerabilă a riscurilor pentru aceste afecțiuni.

Poluarea aerului reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, ce are nevoie de soluție clare. Pentru a găsi soluțiile, e mare nevoie de conștientizare și de educație potrivite.

Materialul a fost sprijinit de Philips, care oferă întregii comunități Dr. Vasi Rădulescu o reducere generoasă de 25% la toate aparatele de purificat aerul. Tot ce trebuie să faceți este să intrați aici, să vă alegeți un purificator, iar în checkout să introduceți codul vasirespira

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend