15 lucruri de știut despre HPV, vaccinuri și cancerul de col uterin

15 lucruri de știut despre HPV, vaccinuri și cancerul de col uterin

Nu foarte mulți oameni știu suficiente date despre virusul papiloma uman (HPV), vaccinurile care pot preveni infecția cu acest virus, precum și evoluția posibilă a infecției cronice către o entitate deosebit de periculoasă, cu mortalitate înaltă, cancerul de col uterin.

Este indicat să punem accent, iar și iar, pe o educație medicală de calitate. Am strâns laolaltă 15 lucruri utile și interesante despre această triadă.

1. Există o asociere clară între virusul papiloma uman (HPV) și riscul de cancer de col uterin. Anumite tulpini (spre exemplu 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58) au risc crescut (dau până la 70-90% din cancere), altele scăzut, altele incert (nu sunt suficiente date).

Nu rata OFERTA ZILEI

LIMITAT Pachet 10 cărți esențiale + CADOU

2. Acest virus se transmite preponderent pe cale sexuală. Atât sexul feminin cât și cel masculin se pot infecta și mare parte din populație este purtătoare nonmanifestă, dar la femei lucrurile capătă o altă valență – cancerul de col uterin se întâlnește des, are mortalitatea ridicată, necesită tratamente complexe, operații cu scoaterea uterului, traume.

3. Este deosebit de importantă vaccinarea împotriva acestui virus. Ideal a ambelor sexe.

4. Înainte de începerea vieții sexuale, vaccinarea cu un vaccin este cea mai sigură cale de a preveni infecția și implicit de a reduce drastic riscul de cancer de col uterin, dar și apariția altor tipuri de cancere precum cancerul anal, cancerul vaginal, cancerul vulvar, dar și apariția verucilor genitale.

5. Când acest virus nu mai infectează populația și el este răspunzător de cancere, deducem simplu că anularea infecțiilor cu tulpinile acoperite de vaccin poate duce la scăderea drastică a cancerului.

6. Toți părinții ar trebui să fie de acord cu vaccinarea anti-HPV a copiilor, conduită făcută cu o informare corectă, cu control medical riguros al copiilor înainte de vaccinare.

7. Nu este obligatoriu ca o persoană infectată să facă neoplasm de col, dar legătură este clară. Și cancerul de col uterin este printre puținele neoplazii care pot fi prevenite prin… vaccinare.

8. În cele mai multe cazuri, infecția cu HPV este asimptomatică, adică nu deranjează cu nimic.

9. Un organism competent imunologic va scăpa singur de virus în aproximativ doi ani de la infectare, în până la 90% din cazuri.

10. Vaccinurile noi au un profil de siguranță sporit și acoperă principalele tulpini oncogene.

11. În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/ reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie.

12. Potrivit GLOBOCAN, în România sunt 3380 de cazuri noi de cancer de col, respectiv 1805 decese date de acest tip de neoplazie. Altfel spus, 5 românce mor în fiecare zi din cauza cancerului de col uterin.

13. Femeile care și-au început activitatea sexuală pot face vaccinul, dar acoperirea nu mai este atât de mare și protecția oferită scade, în funcție de tulpinile care pot fi deja prezente în organism (vaccinul nu mai are acțiune acolo). FDA a aprobat vaccinarea până la vârsta de 45 de ani.

14. Ideal, pentru a trena eradicarea infecției, ar trebui vaccinați și băieții. Suplimentar se obține și o imunizare de grup, benefică în acest context. Este foarte probabil ca programul de vaccinare să cuprindă și băieții.

15. Informarea corectă poate salva vieți. Vă recomand să aveți relații frumoase cu medicii, să întrebați acolo unde ceva nu este clar, să consultați platforme cu materiale scrise de medici și să vă vaccinați copiii pentru a-i feri de boli crunte.

Vă puteți informa corect oricând pe site-ul dedicat, Protejează-te de HPV

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 83 pachete rămase

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare