Aceste cifre care ne dor.

Aceste cifre care ne dor.

Ultimele Pachete

-83%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

5
100,00lei

Materialul care urmează îți va răpi câteva minute din viață. Dar îți poate aduce multe altele în plus.

Preambul. Potrivit INS și Eurostat, România se află pe primul loc în Europa la numărul de cazuri noi de cancer de col uterin, respectiv număr de decese date de acest tip de cazuri. Cifrele arată crunt (GLOBOCAN): 3380 cazuri noi pe an și 1805 decese. Suntem, în același timp, pe ultimele locuri la vaccinare anti-HPV, precum și la orice metodă generală de screening, adică analize țintite pentru depistarea precoce a unei neoplazii, lucru care contează enorm, pentru că orice cancer descoperit timpuriu înseamnă de regulă expectativă excelentă.

Vinovatul. Răspunzător pentru neoplazia de col, în peste 95% din cazuri, este un virus. Se cheamă virusul papiloma uman și se prescurtează simplu, HPV. E un acronim ubicuu răspândit, din păcate încă nu suficient înțeles din punct de vedere al ravagiilor făcute, iar aici mă refer la populația generală care ar fi bine să conștientizeze riscurile și mai ales metodele de protecție, că ele există.

Un pic de imunologie (nimic complex). HPV are mai multe tulpini. Unele prezintă un risc înalt, altele mediu sau scăzut, iar altele au risc incert, necesitând studii aprofundate. 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58 sunt tulpinile cu riscul crescut pentru cancerul de col uterin. Acest virus se transmite preponderent pe cale sexuală. Atât sexul feminim cât și cel masculin se pot infecta și mare parte din populație este purtătoare nonmanifestă, dar la femei lucrurile capătă o altă valență – cancerul de col uterin se întâlnește des, are mortalitatea ridicată, necesită tratamente complexe, operații cu scoaterea uterului, traume.

Soluția. Sunt anumite țări care au înțeles bine un lucru: ca să anulezi practic riscul de neoplazie de col uterin, ai de făcut un singur lucru – să blochezi infecția cu HPV. Iar pentru a bloca infecția cu HPV apelezi tot la imunologie de top – vaccinezi populația înainte de începerea vieții sexuale, prioritar fetițele, ideal și băieții (dacă sunt lăsați pe lângă campanie, ei reprezintă bazin pentru replicarea virusului). Țări precum Australia, UK, Bhutan au deja campanii avansate de vaccinare, mândrindu-se cu cifre care arată tot mai bine. Unele sunt pe punctul de a eradica infecția cu HPV, iar dacă nu mai ai cauza principală, automat nu mai nici entitatea aceea sumbră. Cancerul.

Nu degeaba am amintit de Australia. De aici este Ian Frazer, imunolog vestit în toată lumea. Profesorul Frazer este omul din spatele vaccinului anti-HPV, dezvoltat la Universitatea din Queensland (Brisbane, Australia). După aprobarea finală a vaccinului, atât în Australia, dar și în SUA, respectiv celelalte state care țin de organisme de reglementare continentale sau locale, campaniile de vaccinare au dus la rezultate remarcabile.

Australia¹ a distribuit fetelor și băieților de 12-13 ani (înainte de începerea vieții sexuale) vaccinuri antiHPV. Le-a făcut și celor de până la 18-20 de ani, iar rezultatele au fost de-a dreptul spectaculoase. Rata de infectare cu HPV a scăzut de la aproape 23 de procente la doar 1.1%. Când acest virus nu mai infectează populația și el este răspunzător de cancere, deducem simplu că anularea infecțiilor cu tulpinile acoperite de vaccin poate duce la scăderea drastică a  cancerului. Australia este acum pe acest drum, mai ales că și-a dezvoltat și un sistem de screening performant.

Iată ce înseamnă un program riguros de vaccinare, gratuit, bine gândit de autorități, cu complianță bună în rândul populației. Cu cât mai mulți oameni sunt vaccinați, cu atât intră în protecție și cei rămași nevaccinați, prin așa-numita imunitate de grup; avantajele sunt enorme.

Recent, FDA a aprobat vaccinul și pentru persoanele de până la 45 de ani. Extinderea a venit pe date clare de protecție. Ideal, el va fi făcut la 10 – 12 ani, dar e bine de știut că se poate și mai târziu.

Punte cu Bhutanul. Nu degeaba a fost amintită această țară mică de la nord-estul Indiei. Are până în un milion de locuitori, dar ne oferă exemple grozave de politici de sănătate publică. Am fost norocos să vizitez Bhutanul cu o tabără Harvard în 2019. În poză este Dechen Wangmo, Ministrul Sănătății din Bhutan. Caldă, amuzantă, umană, școlită în SUA, tobă de carte. Am discutat cam o oră despre mai multe chestiuni, dar cel mai mult m-a impresionat un lucru: Bhutanul este pe cale să eradicheze cancerul de col uterin.

Cum s-a întâmplat asta? E relativ simplu. Oamenii de aici au o campanie de vaccinare eficientă în școli. Vaccinează fetele de 11-12 ani. Au cerut fonduri speciale de curând, începând vaccinarea și la băieți. E scump pentru ei, nu au bugete mari, dar investiția merită.

Bunica regelui a zis că femeile din Bhutan merită o viață sănătoasă și frumoasă, iar cancerul de col uterin e o tragedie pentru ele. Când el poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV, au luat imediat măsurile cele mai bune, prin cooptarea unor profesioniști, atragerea de fonduri speciale, campanii de educare. Vaccinarea e, atenție, destinată tuturor fetelor, mai nou și băieților. Nu faci vaccinul, nu treci mai departe în școală, școală care e gratuită. Fără discuții, fără voci anti orice. Cu rezultate remarcabile.

Punte cu Australia. Bhutanul nu are bani pentru asemenea programe ambițioase. Țara e mică, produce energie electrică, dar nu prea primește banii pe cea exportată, turismul e destul de încorsetat, din rațiuni clare (nu vor turism de masă, pentru că Nepalul a făcut asta și a văzut toate părțile negative pe care le poate aduce). Nu prea sunt bani pentru campanii laborioase, dar pentru asta există fundații și prieteni. Australia în acest caz. Australian Cervical Cancer Foundation a livrat 108.000 doze de vaccin Bhutanului, au suplimentat oficialii din fonduri speciale, au vaccinat întâi fetițele, au trecut apoi la băieți. Rezultatul? Bhutanul aproape a eradicat cancerul de col uterin.

Puntea cu Australia nu e făcută degeaba. De aici este cel care a descoperit vaccinul împotriva virusului papilloma uman și l-a propus pentru prevenția cancerului de col uterin (îndeosebi, dar HPV produce și cancere vulvare, anale, orale). Profesorul Ian Frazer, imunolog de marcă, a fost chiar invitat de familia regală din Bhutan, pentru a arăta populației importanța vaccinului. Ian Frazer a administrat, în 2006, primul vaccin anti-HPV din lume, iar tot în acel an a fost declarat australianul anului. Vorbim de o țară care a investit enorm în medicină și mai ales în prevenție, care e și ea aproape de eradicarea infecției HPV prin programe excelente de vaccinare.

Recent, și NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, a anunțat că e pe cale să eradicheze infecția HPV, scăzând drastic riscul de cancer de col uterin.

Realitatea de la noi. Nivelul de informare e ușor schimbat, populația e mult mai receptivă, iar părinții sunt interesați să știe cum pot beneficia copiii lor de un program gratuit de vaccinare. Care există și merită popularizat. Avem oficial o campanie de vaccinare anti-HPV la fetele între 11 și 18 ani (foarte probabil va veni și suportul pentru băieți), dar nu multă lume știe de existența ei. Iar popularizarea ne poate ajuta enorm pe toți. Orice părinte sau reprezentant legal poate solicita vaccinarea copiilor în intervalul 11 și 18 ani.

Informare. Informare. Informare. Știu cât de importantă este informarea corectă, din surse valide. Este motivul pentru care m-am apucat să fac educație sanitară. În chestiunea HPV există numeroase neclarități și e bine de știut că avem materiale coerente din care să ne extragem informațiile. Aici pe site există peste zece articole dedicate, iar pe platforma www.protejeaza-tedeHPV.ro veți găsi răspunsuri la majoritatea întrebărilor. Pentru a vă ajuta și mai mult, am realizat o listă cu 15 lucruri de știut despre HPV, vaccinuri și cancerul de col uterin.

Datele actuale arată o imunitate excelentă dezvoltată în urma schemei de vaccinare, dar și un profil de siguranță foarte bun. Extinderea oficială FDA și CDC până la 45 de ani adaugă încredere în această soluție imună. Dacă vrem să o luăm pe exemplul Australiei, Marii Britanii, chiar Bhutanului, avem de lucrat enorm la o campanie coerentă de vaccinare anti-HPV, la informarea corectă a populației, mai ales în rândul părinților care au multiple angoase și reticențe când vine vorba de sănătatea copiilor (însă știința ar fi bine să fie îmbrățișată, că medicina modernă vorbește simplu, prin rezultate – amintesc sumar doar diferențele între 1950 și 2015 pe mortalitatea infantilă, cu reducerea de la peste 30% la câteva procente, global; practic, orice familie pierdea o treime din copii până aceștia făceau 5 ani, iar introducerea vaccinurilor și tratamentelor moderne a schimbat lucrurile, mortalitatea fiind redusă la doar 0.6% în Europa și America de Nord).

Pentru informarea extinsă privind HPV și vaccinarea, vă stă la dispoziție o platformă nouă pe care o puteți accesa oricând, apăsând aici sau pe bannerul aflat la începutul materialului. Informarea corectă reprezintă cheia unei prevenții eficiente, iar prevenția înseamnă sănătate. Pun iar cifrele: 3380 de cazuri noi de cancer de col uterin pe an, respectiv 1805 decese prin acest cancer. Aceste cifre sunt înspăimântătoare per se, dar depinde doar de noi cum le schimbăm în bine. Printr-o simplă cerere la medicul de familie, avem oportunitatea să vaccinăm fetițele și să evităm unul dintre puținele cancere ce pot fi prevenite.

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 41 pachete rămase

-83%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

5
100,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

OFERTĂ last minute

PREȚUL VA CREȘTE CU 50% ÎN SCURT TIMP!!