Doar azi ai active 2 oferte grozave: SHOP oficial dr. Vasi Rădulescu

-64%

Cartea femeii sănătoase + CADOU

1
39,00lei
-62%

Dieta perfectă + CADOU

28
39,00lei
Cum să-ți stăpânești nervii

Cum să-ți stăpânești nervii

Toată lumea are același număr de nervi în corp, unii centrali, alții periferici. Dar expresia „am nervi, lasă-mă-n pace că altfel îți dau cu o tigaie cu teflon în cap” capătă alte valențe în vremurile noastre. Ne enervăm ușor. Ne sare țandăra din orice. Suntem irascibili. Am vrea să atingem acea stare zen, dar de multe ori nu e cu putință. În noi fierbe ceva. Nu ne mai curge sânge prin vase, ci lavă, zeamă de ardei, acid sulfuric.

Prin urmare, un ghid how to manage nervii se cerea, era chiar salutar (salutar înseamnă salvator, nu de salutat – pun explicația asta ca să vă enervez și mai mult). Să vedem cum gestionăm nervii (unii le mai zic draci, termenii aici sunt echivalenți) în câțiva pași simpli.

După o stare tensionantă, să nu faci nimic în prima jumătate de oră. O vei da grav în bară și e păcat. Respiră adânc, deconectează-te, lasă lava să se răcească. M-am dus cândva la o florăreasă (să iau flori, logic) și ea nu m-a băgat în seamă minute bune. Vorbea la telefon. Zicea „băăăă, Nelule, stai cuminte. Să nu faci nimic la supărare. Stai liniștit și vezi tu apoi. Îți pleznește un vas în cap, Nelule. Hai, pa, că am client.”

Paradoxal, să știi că stările de nervi sunt utile. Ele ne curăță cumva, pun sângele în mișcare, funcționează ca o debarasare. Când ne enervăm, descărcăm catecolamine (substanțe de alarmă, de stres) și reacționăm alert. Astea ne fac bine, dar e indicat să nu țină mult starea și să nu fie prea intensă, că putem face salt hipertensiv, accident vascular cerebral (adică în cap) și alte minuni. Nu le vrea nimeni pe astea.

Nu rata o oportunitate imensă: poți lua un pachet cu toate cele 7 cărți ale mele, care vine și cu 4 cadouri (o cană minunată și 3 artprints), cu transport rapid gratuit, la un preț incredibil de doar 100 de lei. Cărțile au peste 200 de recenzii de 5 stele și pot fi comandate de pe readersdogood.ro, site-ul editurii mele. Mai mult, dacă iei pachetul magic, ai șansa să câștigi un coș cu 25 de cărți extraordinare, alese cu grijă de mine! Profită!

Exercițiile de respirație ajută mult. Ne concentrăm pe aerul care intră prin nas, coboară spre plămâni, apoi iese pe gură. Inspir adânc. Pauză. Expir prelung. Simțim tot toracele cum se mișcă. Repetăm.

Gândurile în exces ne omoară. E bine să gândim, unii nu o mai fac deloc, iar extremele nu sunt bune, știm asta. E indicat să fim pe la mijloc. La stres putem avea gânduri multe, iar ca să scăpăm de ele ne concentrăm pe respirație și pe un gând care n-are treabă cu conflictul, ci cu o imagine frumoasă, o amintire, ceva care să ne distragă atenția de la draci.

Sportul ajută enorm. Mișcarea ne menține în formă bună, forma fizică trage în sus și psihicul, iar sportul ne educă și alimentația. Nu-ți mai vine să mănânci prostii când știi ce efort depui la alergare sau sală. E păcat de tine. Nu se face.

Grijă la vitamina D. Când iese soarele, stai măcar un sfert de ceas spre steaua măreață. Nu e nevoie să te lepezi de haine pe stradă sau în parc. E suficient să te bată razele pe față, mâini – vei face vitamina D cât pentru o săptămână. Carența ei e corelată cu iritabilitate, insomnie, imunitate slabă. Pe sezonul rece poți suplimente vitamina D. În rest știi că eu nu recomand suplimentele decât în carențe clare și stări speciale.

Grijă la somn. E tot mai prost, mai puțin. Și plătim o factură mare aici. Somnul prost crește riscul unor boli, scade randamentul, scade calitatea vieții, crește stresul. 

Găsește activități plăcute. Plimbare, înot, citit, un film, pictat, orice ai chef și poți face cu plăcere, ca să ieși din cercuri vicioase cumplite ce implică muncă multă, stres, somn puțin.

Țigara pare că te calmează, dar în realitate îți sapă groapa. Acolo te așteaptă alți draci.

Hidratează-te bine. Poți fi irascibil pentru că nu ești bine hidratat. Bea apă. 2-3 litri pe zi. 

V.

În SHOP-ul oficial ai cărți extraordinare la reduceri considerabile:

-64%

Cartea femeii sănătoase + CADOU

1
39,00lei
-62%

Dieta perfectă + CADOU

28
39,00lei
-37%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
37,00lei
-41%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
35,00lei
-41%

Aventurile pisicii Muna

6
35,00lei
-46%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
35,00lei
-41%

Oni și vulpea fermecată

4
35,00lei
-36%

Ursulețul Bruni și pofta lui exagerată de dulce

1
25,00lei
-36%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
25,00lei
-55%

Dragă suflet – Jurnalul unui medic tânăr

7
25,00lei
-36%

Buni se simte rău (de dor)

6
25,00lei
-36%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
25,00lei
-36%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
25,00lei
-36%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
25,00lei
-36%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
25,00lei
-36%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
25,00lei
-49%

O să te tragă curentu

20
25,00lei
-55%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

564
25,00lei
-56%

O altă poveste de iubire

18
20,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

2 Comments

  • Nu există nici o dovadă științifică unanim acceptată conform căreia toată lumea ar avea același număr de nervi în corp.
    Dacă știți de o astfel de dovadă, aș fi interesat să citesc despre ea.

    Mulțumesc.

    • Salut. Nervi? Dacă ne referim la cei cranieni, la nervii periferici, avem același număr. Dacă ne referim la neuroni, care sunt celule nervoase, evident numărul variază în funcție de mulți factori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare