Flora intestinală, prietena ta genială.

Bacteriile pe care le avem în intestine constituie un complex care comunică încontinuu cu noi, participând la procesul de digestie și la sinteza unor substanțe indispensabile. Dacă nu avem grijă de microbiotă, adică totalitatea populațiilor de bacterii prietenoase, riscăm tulburări serioase și afecțiuni diverse. Flora intestinală este sensibilă la antibioticele pe care le luăm tot mai des, de multe ori în patologii care nici nu au nevoie de antibiotic; este sensibilă la antiinflamatoarele pe care le administrăm în cele mai banale dureri sau inflamații; este sensibilă la toate schimbările pe care le facem în dietă, pentru că așa cum noi avem nevoie de toate grupele de nutrienți, la fel se întâmplă și în cazul lor. 

Apar tot mai multe studii care arată legături între starea microbiotei și riscul de declanșare al unor entități cum ar fi Alzheimerul. Sunt și niște discuții privind microbiota și apariția autismului. Mai mult, s-a observat că persoanele obeze au populații sărace de bacterii în intestine, selecționate în timp pe baza dietei defectuoase a persoanelor respective. 

Un studiu efectuat de Cindy Davis și publicat în 2016 în Nutrition Today arată că există o legătură între sănătatea microbiotei și masa corporală. Pe scurt, persoanele cu o populație diversificată de microorganisme sunt mai puțin predispuse la obezitate. Bacteriile din flora intestinală participă activ la reglarea utilizării de energie de către celule, iar ele pe viitor pot participa inclusiv la scăderea masei corporale – trebuie doar să învățăm cum să le manipulăm. 

Exact în clipa în care citești aceste rânduri, microbiota sintetizează biotină, folat, vitamina K, procesează și solubilizează fibrele alimentare, inactivează amine rezultate în mâncare prin procesul termic de gătire, optimizează comunicările între componentele sistemului imun, protejează intestinele de atacurile patogenilor care nu au ce căuta în tubul nostru digestiv. Iată numai câteva funcții cruciale pe care le are acest ecosistem preponderent bacterian, de care fără să știm ne batem joc făcând exces de medicamente sau producând mari dezechilibre adoptând diete fantasmagorice.

Reține asta: flora intestinală este prietena ta genială. Și o vrei sănătoasă, pentru că de ea depinde și sănătatea ta.

În cartea Dieta Perfectă am scris pe larg despre floră, despre rolurile ei, despre cum o ținem sănătoasă. Cartea are deja peste 75.000 de cititori, iar până pe 31 august vine cu extrareducere de 20% aplicată după adăugarea în coș. Îți las mai jos câteva opțiuni:

Mă poți susține cumpărând un pachet cu cărțile mele Apreciezi munca mea?

Fără reclame agasante în site. E o promisiune.

Site-ul nu conține reclame și nicio formă de venit în afară de cărțile mele (16 pentru oamenii mari și 20 pentru copii). Petrec mult timp pentru a face educație pentru sănătate, a scrie articole aici sau postări pe Facebook. Dacă vrei să mă susții, poți lua cărțile mele. În esență te vei ajuta enorm pe tine.

 

Îți propun câteva pachete. Cel cu 16 cărți conține întreaga colecție. La oricare ai și transport gratuit.

-43%

Pachet Vasi Rădulescu, 5 cărți

169,50lei
-42%

Pachet Vasi Rădulescu, 9 cărți

309,50lei
-46%

Pachet Colecție Vasi Rădulescu, 16 cărți

499,50lei

2 pachete pentru copii!

-42%

Pachet Cărțile Copilului Sănătos, 20 cărți + CADOU

599,50lei
-24%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
49,50lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare