Iei statină și ai dureri musculare? S-ar putea să nu fie statina de vină!

Iei statină și ai dureri musculare? S-ar putea să nu fie statina de vină!

Într-o postare am explicat cândva despre placebo versus nocebo. Placebo înseamnă că apare un efect pozitiv când în pastila oferită nu există substanță activă, dar pacientul nu știe asta (el se așteaptă să fie pastila obișnuită, așadar prin intermediul minții ca genera efectul pozitiv). Nocebo este opusul placebo, adică apariția unui efect negativ care nu este declanșat de substanță, ci de creier. Într-o postare pe Facebook am explicat cum nocebo apare frecvent la statine și betablocante. Pentru că s-a discutat atât de mult despre durerile musculare sau afectarea hepatică apărute în cadrul terapiei cu statine, mulți pacienți se gândesc obsesiv la asta și atrag efectele adverse, fără ca ele să poată fi puse pe seama statinei. Idem la betablocante, cunoscute că pot da tulburări de erecție – bărbații care se gândesc mult la asta atrag efectele negative prin mintea lor, nu prin metoprolol, de exemplu.

În cadrul congresului de cardiologie de la Barcelona a fost prezentat un studiu care arată că statinele dau foarte rar dureri musculari, mult mai rar decât e făcută să creadă populația. Profesorul Colin Baigent are studiul publicat și în The Lancet (articol aici), comparând rezultatele a 19 studii tip dublu-orb statină versus placebo (dublu orb înseamnă că nici pacientul, nici medicul nu cunosc care pastilă e statina și care e placebo, pentru a nu influența cumva rezultatele). Profesor Colin a descoperit că în peste 90% din cazuri NU statina era răspunzătoare de durerile musculare.

Dacă pacientul aflat pe statină dezvoltă dureri musculare, el tinde să creadă că acestea sunt de la statină. Sigur că se recomandă o discuție cu medicul curant, dar în cele mai multe cazuri nu e statina de vină.

Nu rata OFERTA ZILEI

LIMITAT Pachet 10 cărți esențiale + CADOU

Statinele, cunoscute drept terapii hipocolesterolemiante, și-au demonstrat valoarea peste ani, scăzând riscul cardiovascular. Marile frici din populație sunt de cele mai multe ori nefondate.

Recomand și articolul De ce să iau statină, să-mi distrug ficatul?

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 83 pachete rămase

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

2 Comments

  • Am luat statină. Timp de 16 zile după care le-am aruncat. Din prima zi am simtit dureri musculare. Din ce în ce mai pronuntate. Întâi am crezut ca e febra musculară dar nu înceta ci creștea în intensitate. În a șaisprezecea zi am luat și am citit prospectul. Primul efect secundar era DURERI MUSCULARE, așa că le-am aruncat. De atunci evit să iau.

    • Nu știu dacă ați procedat corect. Aș fi schimbat tipul statinei și aș fi monitorizat atent ck, ck-mb. Dacă nivelul CHO este mare și există alți factori de risc, trebuie intervenit terapeutic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare