Recomandările zilei în SHOP-ul oficial
Bei ceai? Ai risc de mortalitate mai mic!

Bei ceai? Ai risc de mortalitate mai mic!


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Știm deja despre cafea că scade riscul pentru majoritatea bolilor și crește longevitatea, dar cum rămâne cu băutorii de ceai verde sau negru? Dacă în cafea, pe lângă alți compuși, avem cofeină (sau cafeină, termenii sunt echivalenți), în ceaiurile verde și negru găsim teina, o moleculă identică cu cofeina. Reținem că e același lucru, dar altfel botezat. Concentrațiile de teină/cofeină din ceai sunt mai mici decât în cafeaua propiu-zisă, iar ceaiurile conțin și alte molecule, cum ar fi polifenoli, teanina (efect relaxant), vitamine (A, B, C, D, E, K) – concentrațiile și diferențele dintre teină și ceilalți compuși făcând și deosebirea între efectul stimulant mult mai puternic al cafelei.

Tot ce am enumerat la ceaiuri are efecte pozitive pe sănătate, dar studiile mari și puternice aduc validarea în viața reală. Maki Inoue-Choi și colegii au studiat populația din Marea Britanie (cu tradiție în consumul de ceai) cu un follow-up de 11.2 ani, pe un număr de aproape 500.000 de participanți (studiu aici), găsind că cei care au consumat ceai în cantitate mare au avut risc de mortalitate mai mic. Cei care au băut 2-3 cești pe zi au avut un risc de mortalitate mai mic cu 9-13%.

Cum bem ceaiul? Fie facem infuzie cu apă fierbinte, fie facem infuzie cu apă rece, pe timp mai îndelungat, folosind ceaiuri de calitate, verde sau negru. Ideal nu vom îndulci ceaiul cu zahăr, pentru a ne feri de efectele nocive ale consumului de zahăr. Prudență și la înlocuitori, că nu sunt alternative perfecte la zahăr. Dacă vrem, putem adăuga lapte în ceai.

Cât bem? Putem consuma lejer și peste trei cești de ceai pe zi, încorporându-l în rutina de hidratare. Grijă la consumul coroborat cu cafeaua – având practic aceeași moleculă stimulantă, va fi mai multă concentrație și efecte mai puternice, putând avea insomnie. Oricum consumul de cafeină (termen de înjumătățire de 6 ore) nu este recomandat după ora 16.

Îți recomand să citești și materialul Cât de sănătoasă este cafeaua?

V.

Dacă ai ajuns până aici, îți spun că poți face 3 lucruri formidabile:

1. Am introdus pachetele cu cărți în SHOP - au reduceri foarte mari și Transport Gratuit. Te bucuri de cărți utile și susții activitatea mea!

2. Mai jos ai un modul pentru înscrierea la newsletter. Este gratuit și primești pe email 1 newsletter/săptămână cu informații prețioase, toate scrise de mine.

3. Nu uita să dai mai departe articolele pe Facebook, email, whatsapp. Copiezi linkul și postezi pe Facebook. E simplu și contează enorm pentru o educație de calitate.

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Send this to a friend