Recomandările zilei în SHOP-ul oficial
Ce e kombucha și de ce ar fi bine să bei așa ceva

Ce e kombucha și de ce ar fi bine să bei așa ceva


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Kombucha devine o băutură tot mai populară și-n acest material voi explica ce este, ce conține și la ce ne ajută. Îți recomand și articolul Bei ceai? Ai risc de mortalitate mai mic! pentru că prezintă niște date foarte interesante, iar kombucha are la bază ceai verde sau negru.

Kombucha este o băutură fermentată, bogată în populații de bacterii benefice, care vor avea acțiuni stimulatoare la nivelul tubului digestiv. Să ne amintim de Flora intestinală, prietena ta genială.

Avem nevoie de o floră diversificată, pentru că ea intervine în digestie, reglarea glicemiei, imunitate, comunicarea cu sistemul nervos al gazdei. În domeniul microbiotei apar noi descoperiri și studii cu rezultate surprinzătoare, iar importanța ei nu trebuie să mai mire pe nimeni. E bine să avem informații bune și prudență – antibioticele degradează flora, la fel antiinflamatoarele sau antialgicele. La fel, și dietele dezechilibrate pot produce tulburări la nivelul microbiotei. Nu vrea nimeni asta.

Kombucha ajută prin efect probiotic, prin bogăția de bacterii, prin efectele deja citite ale ceaiului verde sau negru (a se revedea articolul recomandat mai sus). În kombucha se găsesc Gluconacetobacter, Acetobacter, Lactobacilus sau Zygosaccharomyces (familiile din drojdie). Toate sunt bacterii utile.

Băutura se poate obține din ceai (verde sau negru), apă, zahăr (cât mai puțin rafinat), dar la bază are un amestec special de bacterii și drojdie (se poate găsi în comerț). Apa fiartă turnată peste ceai și zahăr va fi baza de lucru pentru fermentare – aici intervine amestecul special de bacterii (se pune după ce apa se răcește). Produsul se lasă la fermentat aproximativ o săptămână, timp în care bacteriile procesează zahărul, produc alcool (în cantitate mică), precum și CO2 (de unde și efervescența băuturii). Se filtrează și se consumă în cantitate moderată.

Efectele sunt diverse: e o formă bună de hidratare, are efect antioxidant, probiotic, reglează nivelurile de glicemie, optimizează colesterolul, stimulează flora intestinală. Sigur că băutura per se nu face nicio minune și respectăm sfaturile generale de nutriție și de viață pe care le tot amintesc pe toate platformele. E însă o băutură interesantă, mult mai sănătoasă decât toate sucurile și minunile pline de produși diverși din comerț.

V.

Dacă ai ajuns până aici, îți spun că poți face 3 lucruri formidabile:

1. Am introdus pachetele cu cărți în SHOP - au reduceri foarte mari și Transport Gratuit. Te bucuri de cărți utile și susții activitatea mea!

2. Mai jos ai un modul pentru înscrierea la newsletter. Este gratuit și primești pe email 1 newsletter/săptămână cu informații prețioase, toate scrise de mine.

3. Nu uita să dai mai departe articolele pe Facebook, email, whatsapp. Copiezi linkul și postezi pe Facebook. E simplu și contează enorm pentru o educație de calitate.

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Send this to a friend