Palpitații și tensiune arterială mare după vaccin?

Palpitații și tensiune arterială mare după vaccin?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

♥️ Palpitații și tensiune arterială mare după vaccin?

‼️ Vaccinul se poate face în miastenia gravis?

1️⃣ Din mesajele primite, unii oameni reclamă palpitații și valori tensionale mari după vaccin. Există vreo legătură clară între răspunsul imun și aceste simptome? Ei bine, un studiu făcut de Meylan, Livio și Foerster, publicat în revista Hypertension, nu a găsit vreo relație directă între ele. Cel mai probabil hipertensiunea exista dinainte de vaccin, pentru că oricum este subdiagnosticată (a propos, luați un tensiometru bun acasă și măsurați TA, că este extrem de important acest lucru, chiar dacă nu aveți simptome).Sau o explicație și mai plauzibilă: oamenii se emoționează puternic la vaccinare, descarcă multe catecolamine, pe emoție și stress pot face palpitații și TA crescută. Tocmai de asta e nevoie să mergem calmi la vaccinare. Vaccinul nu e bau bau. Sau se sperie dacă apar febra, oboseala, cefaleea, adenopatiile, care sunt relativ frecvente și trec într-o perioadă scurtă.Mai mult, există nocebo – atragem reacții adverse prin gândurile negative. Așadar cât mai calm și gânduri bune!Dacă apar simptomele acestea, e bine să știți că sunt reversibile. Nu vor fi reversibile dacă, spre exemplu, HTAE era dinainte și nu era diagnosticată. Logic. Va fi nevoie de tratament și conduită de la medic.

2️⃣ Se pot vaccina oamenii cu miastenia gravis? Sigur, dar trebuie să știți că aici există niște particularități. Cei care iau tratament cortizonic e posibil să nu dezvolte o apărare foarte înaltă după vaccin și vor fi extrem de precauți în continuare. Se recomandă și boosterele. Cei care iau tratamente biologice vor discuta atent cu medicul curant pentru a stabili oportunitatea vaccinării și mai ales timpul.NU sunt recomandate în miastenie vaccinurile cu componentă virală atenuată, dar noi în Europa oricum nu folosim așa ceva.Sper să vă fie de folos!

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend