Simpatic vs Parasimpatic: tu ce știi despre ele?

Simpatic vs Parasimpatic: tu ce știi despre ele?

Există două sisteme nervoase periferice care ne controlează în mare parte funcționarea organelor. Unul se cheamă simpatic, iar celălalt parasimpatic. Parasimpaticul este asigurat de nervul vag (nervul X cranian), care coboară din creier și inervează organele până la nivelul intestinelor. Simpaticul emerge din coloana vertebrală (măduvă) și se distribuie organelor, inervația fiind dublă, atât simpatică, cât și parasimpatică.

Simpaticul este sistemul nervos de luptă (fight or flight), pe când parasimpaticul este de hrănire și reproducere, de odihnă, de relaxare. La nivelul inimii, de exemplu, simpaticul va determina creșterea tensiunii arteriale și tahicardie (frecvență mărită peste 90 bpm), pe când parasimpaticul va scădea tensiunea și frecvența.

Ambele sisteme sunt în echilibru, lucrează non-stop pentru a menține homeostazia, intervin la nevoie (în pericol, simpaticul se activează, crește tensiunea, crește eliberarea de adrenalină) și ne guvernează mare parte din viață.

Nu rata OFERTA ZILEI

LIMITAT Pachet 10 cărți esențiale + CADOU

În caz de tulburări anxiodepresive, sau după evenimente traumatice, pot apărea dezechilibre între parasimpatic și simpatic. De exemplu, în cazul unui veteran de război cu sindrom de șoc posttraumatic, orice trigger (cum ar fi un zgomot de împușcătură de la televizor) poate declanșa un răspuns disproporționat în corp, fără să existe un pericol real (se activează amigdala, cu răspuns simpatic, creștere de adrenalină, mecanism fight or flight) – apar palpitații, frică, tensiune în corp. Aici simpaticul domină parasimpaticul și e nevoie de intervenții diverse: medicație, psihoterapie, acțiuni cu efect vagal (respirație, meditație).

Și în anxietate, când nu există un pericol real, simpaticul declanșează o pleiadă de simptome care nu fac decât de întrețină un cerc vicios. Echilibrul între simpatic și parasimpatic este crucial pentru sănătatea noastră.

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 83 pachete rămase

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Ultimele 30 rămase!

CADOU: masterclass online de sănătate